Autor Wątek: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...  (Przeczytany 201290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wjmichal

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Żarówki - Hella Blue Light vs philips BlueVision vs. Sumex vs. standard...
« Odpowiedź #210 dnia: 13 Września 2008, 07:38:06 »
Nikt się nie kłóci.  :laugh: Staram się tylko dojść do tego, co może być przyczyną tak krótkiego żywota. Oczywiście Twoje wytłumaczenie też jest ok.

zobaczymy ile wytrzymaja te zwykłe zarówki jak tez sie beda tak palic to znaczyze cos jest nie tak i bede dalej dochodzil

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 13 Września 2008, 14:52:37 »
Pamiętaj tylko, że na opakowaniu osram NB masz info, że ich żywot jest krótszy niż standardowych... dobrze, byś porównał po jakim czasie w innych yarkach palą się standardowe.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #212 dnia: 13 Września 2008, 15:10:11 »
w YII D4D oryginalne OSRAM BILUX 60/55W zamontowane przy produkcji auta przepaliły się po około 33kkm

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #213 dnia: 13 Września 2008, 17:26:35 »
Dzisiaj nad ranem wyzionęła ducha prawa Philips NightGuide 3w1. :(
Żyła równe 2 lata i oświetliła ok. 40tys. km dróg.
Cześć jej pamięci ;) :D
Następczyni ma nieco większą bańkę i bardziej zaokrąglony czubek. Podobno coś poprawili im w temacie żywotności :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: 13 Września 2008, 18:29:40 »
Perzan.... z tą żywotnością to tak samo mówili gdy wchodziły x-treme... "świecą lepiej niż GT150 i są od nich bardziej żywotne"... G*** prawda  <diabel>

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #215 dnia: 14 Września 2008, 00:47:32 »
Heh, nie jest źle. Niech pożyje chociaż te 2 lata to i tak uważam że nieźle jak na picowaną żarówkę :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: 14 Września 2008, 00:51:09 »
No jasne... Z tym, że w tych NG, to chyba żarnik nie jest "wysilony" tak jak w NG, GT150 czy X-treme?

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: 21 Października 2008, 13:12:54 »
Ktoś się jakiś czas temu pytał, gdzie w Warszawie można tanio kupić Osram NB. Przepraszam, że nie wymienię z nicka, ale nie mam czasu na przekopywanie wątku. Otóż na ulicy Bartyckiej 10 zapłaciłem za komplet 39,99. Może komuś się przyda ta informacja.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #218 dnia: 23 Października 2008, 11:04:50 »
dzieki Dagon za info, ja juz zakupilem te zaroweczki
i po moich doswiadczeniach juz z roznymi modelami, obserwacje i wnioski mam no coz... identynteczne jak Twoje  :grin:
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #219 dnia: 30 Października 2008, 21:13:36 »
http://www.auto-swiat.pl/wydania,artykul/Test_zarowek_H4___zwyklych_i_tuningowych,Profesjonalny_test_16_zarowek_do_reflektorow,Artykul-11556/

---->>>http://www.wrzuta.pl/obraz/yiuAvI4Cy6/test_zarowek_auto_swiat_str.2 resztę znajdziecie sami

http://www.auto-swiat.pl/media,podglad/Ktore_zarowki_swieca_najlepiej_,Id-331/
Ja posiadam od ok 2 lat Philips Premium +30%, wymyte reflektorki oraz zlikwidowane spadki napięcia. Światła białe, bez porównania z autami z podobnych roczników. Dla mnie świecą wystarczająco. Czasami mogłoby być lepiej na mokrej drodze bez namalowanych linii.
Brat kupował w podobnym czasie BlueVision i nie to, że się spaliły ale tak jakby "wypaliły" dając niebieskie światło ale mało już widoczne na drodze. Niedawno musiał je wymienić. Nie wiem czy jest sens kupować droższe żarówki czy po prostu kupić sobie halogeny dodatkowe?

« Ostatnia zmiana: 30 Października 2008, 21:28:13 wysłana przez dgolf »
Cari II, Mazda 626, Ave T25

barracuda77

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 18 Listopada 2008, 21:42:21 »
Witam, czytam, czytam i też coś dorzucę...
ja na codzień sprzedaję żarówki więc miałem możliwość przetestować kilka modeli z wyzej wspomnianych.
W poprzednim Avensisie używałem Osram Silverstar +50% (zmieniłem ze standardowych NARVA) i potwierdzam, ze strumień światła jest dłuższy, ZDECYDOWANIE jaśniejszy, lepiej rozłożony. Potem miałem okazję testować GT150, Philips'a. Szczerze to tylko bajer dający niezły wygląd szczególnie, keidy swiatła sa zgaszone. nawet niema co porównywać do Silverstar'ów.Następnie miałem Osram NightBreaker. I tu musze przyznać, ze zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. bardzo dobrze rozłożone, BARDZO JASNE światło. Zauważalnie dłuższa wiązka światła. Po prostu ŚWIETNE!!! Oebcnie (z przymusu) używam OSRAM CoolBlue - niestety nie mogę NightBreaker'ów bo mam HB-3 a NBR nie sa w tej wersji produkowane...CoolBlue dają z pewnościa jasniejsze (wpadające w lekki błękit) światło, ale nie jest ono tak białe i tak mocne jak w NBR.

podsumowując: NightBreaker zdecydowanie najlepszy, potem Silverstar. Nie polecam GT150 (i ogólnie produktów Philips'a - są poprostu gorsze), co do CoolBlue jezeli ktos musi to tak, jeżeli nie to lepiej niech zastosuje inne....

Pozdrawiam.

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 18 Listopada 2008, 21:48:05 »
Wszystko pięknie, tylko żarówka nie może dawać "dłuższego" strumienia, bo za to jest odpowiedzialne ustawienie reflektora. Może to być co najwyżej złudzenie optyczne (na skutek większej jasności oświetlania drogi przy linii cienia) albo zła optyka żarówki (o którą ciężko przy markowych produktach).

zibibabiboo

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: 18 Listopada 2008, 22:36:56 »
A kolega barracuda77 to celowo reklamuje Osram?

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 23 Listopada 2008, 23:23:20 »
Dziś padł jeden Osram NB, 5 miesięcy, moim zdaniem bardzo słabo, fajnie świeciły, ale trzymają tyle co Philipsy, przynajmniej u mnie. Narazie zakładam jakieś zwykłe z Cerfura za 15zł, a później będę czegoś szukał.

Pzdr

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 23 Listopada 2008, 23:41:30 »
5 miesięcy to przy średnio intensywnym przebiegu efekt całkiem ok. Weź pod uwagę, że producent zaznacza, że żarówki mają krótszą żywotność. Faktycznie, wytrzymują tyle co philipsy (w moim przypadku ciut dłużej...) ale są o ponad połowę tańsze ;]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl