Autor Wątek: AURIS na gwarancji i rozliczenie naprawy  (Przeczytany 18652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: AURIS na gwarancji i rozliczenie naprawy
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Września 2018, 20:42:07 »
Widocznie więcej się nie dało bo wszyscy musieli zarobić. Lepsze to niż sama naprawa motocyklu.

Offline zergoline

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Września 2018, 09:38:47 »
Hi

... inną sprawą jest opowiadać/przytaczać historie o kimś kto coś tam wygrał, naprawił, dostał a inna sprawa to wywalczyć coś samemu ...

Dostałem wycenę od TU sprawcy  :song::song:    ... bez zaskoczenia: mało :thumbdown:

... o dziwo (w stosunku do wcześniejszej rozmowy) ASO przejęło sprawę ... nie rozumiem więc po co ta wcześniejsza ze mną rozmowa  :o

Przepychanka z kosztami naprawy więc rozpoczęta  :shock:

A ha .... jak ktoś już wspomniał wcześniej, naprawa ze swojego AC nie musi być szybsza i bezproblemowa <taniec> ... wszystko zależy od TU  :cool:
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2018, 20:44:40 wysłana przez fazibazi »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Września 2018, 18:20:14 »
Podepnę sie pod temat utraty wartości handlowej aby nie dublować. Niecałe dwa miesiące temu w skutek niedrożnych studzienek przed blokiem do mojego auta dostało sie nieco wody - zlikwidowałam szkodę ze swoje AC, wymieniona została podłoga z wygłuszeniem. Auto na gwarancji.  Aktualnie moje TU walczy o regres z polisy Spółdzielni. Jeśli sie powiedzie - czy rzeczywiście warto walczyć o odszkodowanie z tytułu utraty wartości. Na pewno takie pismo kierowałabym przed adwokata bo jakby mam Go pod ręką ;) dziękuje za porady zorientowanych w temacie.

Offline zergoline

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Września 2018, 10:11:33 »
Hi
Mija 24 dzień od zgłoszonej szkody  :czerwona:... stanęło na rozbieżnościach/przepychankach związanych z uwzględnieniem elementów do naprawy ... ewidentne udokumentowane oczywistości są pomijane a obsługa szkody przedłużana o wyimaginowane braki w dokumentacji ...  :o

wycena szkody przez TU sprawcy 6,5 tys.  :song: vs wycena ASO 10,2 tys.

Niby wszystko na razie w ustawowym czasie ale ...  :thumbdown:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Września 2018, 10:58:52 »
Hi
Mija 24 dzień od zgłoszonej szkody  :czerwona:... stanęło na rozbieżnościach/przepychankach związanych z uwzględnieniem elementów do naprawy ... ewidentne udokumentowane oczywistości są pomijane a obsługa szkody przedłużana o wyimaginowane braki w dokumentacji ...  :o

wycena szkody przez TU sprawcy 6,5 tys.  :song: vs wycena ASO 10,2 tys.

Niby wszystko na razie w ustawowym czasie ale ...  :thumbdown:

U mnie było 13 vs 30 tys... na szczęście moje TU łyknęło korektę bez przeszkód.

Offline zergoline

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Października 2018, 22:24:04 »
Hi

POLINS z obsługą szkód CRAFORD .... :czerwona: :czerwona: :czerwona:

... po 30 dniach od kolizji dobrnąłem w procesie likwidacji szkody do drugiej korekty kosztorysu który od dnia 20.09.2018 czeka na jakąś decyzję ... kontakt z infolinią i za każdym razem tłumaczenie co i jak, udawana chęć pomocy, wprowadzanie w błąd, informowanie o braku dokumentów ... wysyłane e-maile jakby w próżnię trafiały bez informacji zwrotnej o dostarczeniu przeczytaniu .... , listy wysyłane za potwierdzeniem odbioru bez odzewu ...  a to dopiero zabawa z kosztorysem ... a gdzie wypłata ???  :song:

A sentencja: "Informujemy, że dokument nie jest wiążący jeśli chodzi o przyjęcie odpowiedzialności przez ubezpieczyciela oraz wysokość ewentualnego odszkodowania." nie nastraja na rychłą wypłatę ... zastanawiające to po jakiego ten kosztorys jak nie stanowi o wysokości wypłaty ....  <kawusia>

Na takie dziadostwo trzeba profesjonalisty by z takim draństwem "walczyć" .... niestety likwiduję szkodę ze swojego AC i robię regres ... 

Offline kaziukaz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Października 2018, 09:19:52 »
Niestety mam tak samo jak ty :/
Czekam na kolejną wycenę już dwa tygodnie
Pietrzenie  problemów to chyba ich specjalność
Auto stoi w serwisie już miesiąc i czeka na kolejną wizytę likwidatora szkód.
Bałagan to tak najmilej co moge napisac o TU
Półtora tygodnia czekałem na rekalkulację pierwszej oceny szkody.
Likwidator chyba niewidomy nie zaliczył wielu elementów wogóle.
Same jakieś współczynniki odchylenia po 60%
Godzinówka liczona 55zl na godzinę gdzie w serwisie jest 130 itd
Tak że nie jesteś sam w takiej sytuacji i trzeba walczyć z nimi
Ja o tyle jestem w dobrej sytuacji że mam auto zastępcze od nich więc mnie to tak nie boli ale mimo wszystko bałagan bałagan bałagan .

Auris 2 po FL 1.33 vvvti (Active)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Października 2018, 12:27:36 »
"Polins oferuje rozwiązania ubezpieczeniowe za rozsądną cenę, która zapewnia klientom bezpieczeństwo i stabilność w działalności gospodarczej, jak i w życiu codziennym. Doskonale zna ryzyka które mogą wystąpić i wie, jak nimi zarządzać. Uwzględniając fakt, że klienci są największym bogactwem, stara się być łatwo dostępny i zawsze jak najszybciej kompensować straty za doznaną szkodę."
 <brawo>
E18_Prestige_MultidriveS

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Października 2018, 13:11:43 »
Ja tydzień po zakupie (179 km przebiegu) miałem skasowany praktycznie cały lewy bok (na szczęście cudem nam się nic nie stało). Ponieważ w wypadku brały udział więcej niż dwa auta PZU nie mogło likwidować szkody i potem rozliczać się z OC sprawcy. Ubezpieczyciel sprawcy wycenił szkody na 24 tys (podając między innymi w kosztach zamienniki... do tygodniowego auta), ASO na 54 tys. Na szczęście ASO całkowicie wzieło na siebie temat dyskusji i robiło swoje. Dostałem zastępczego Aurisa z ASO (nówkę sztukę), którą w sumie jedziłem 3 miesiące zanim wszystkie formalności zostały dograne i moje auto naprawione. Za każdy dzień ubezpieczyciel sprawcy płacił ponad 100 zł za moje auto zastępcze, także średnio im wyszły próby negocjacji i przeciągania kosztów :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Października 2018, 14:52:18 »
Pogratulować, miałęm podobna sytuacje jak i ty, auto zastępcze, spokojny sen i czyste rączki. Tylko w sprawie z tego wątku ASO nie za bardzo chce się "dogadywać" z ubezpieczycielem (OC sprawcy) bo podobno jest "niebezpieczny" - nadal nie wiemy jakie to TU.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline zergoline

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Października 2018, 15:24:59 »
nadal nie wiemy jakie to TU.

POLINS z obsługą szkód CRAFORD --> patrz powyżej  :cool:

Tak tu ASO jest bierne w swoich działaniach .... zwróciłem się o pomoc do innego ASO Toyoty i taka sama reakcja ... chętnie naprawią ale w rozliczeniu gotówkowym ...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Października 2018, 00:05:49 »
Niestety tak wygląda oszędzanie na OC, AC ;) Przykre ale prawdziwe. Mi szkodę przyjeli z AC, dodali kilka moich własnych usterek, dali samochód zastępczy na 3 dni za długo, i jeszcze przeprosili że tak długo to trwało. Faktura na ponad 18K

pireus

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Października 2018, 08:44:09 »
Niestety tak wygląda oszędzanie na OC
Oszczędzanie na OC dotyczy sprawcy, a on ma to w nosie jak będą naprawiali poszkodowanemu. Każdy kupuje najtańsze OC.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Października 2018, 09:02:57 »
Oszczędzanie na OC dotyczy sprawcy, a on ma to w nosie jak będą naprawiali poszkodowanemu. Każdy kupuje najtańsze OC.
Ja mam w PZU i tutaj mogę likwidować szkodę z OC sprawcy za pośrednictwem PZU. Na drugim aucie miałem szkodę - gościu przerysował mi cały prawy bok, miał OC w Hestii. PZU zrobiło oględziny, wycenę i bez problemów zapłaciło za naprawę.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Października 2018, 09:25:20 »
Ja mam w PZU i tutaj mogę likwidować szkodę z OC sprawcy za pośrednictwem PZU
Raczej likwidujesz szkodę z własnego AC , a potem PZU robi regres ubezpieczeniowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl