Autor Wątek: PWR czy ECO teoretyzowanie vs praktyka  (Przeczytany 6247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
PWR czy ECO teoretyzowanie vs praktyka
« dnia: 10 Września 2018, 13:36:06 »
trzeba pod uwage wziac też tryby jazdy obu aut. Tryb POWER fajnie sie zbiera spod swiatel :-)
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: PWR czy ECO teoretyzowanie vs praktyka
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2018, 14:04:22 »
trzeba pod uwage wziac też tryby jazdy obu aut. Tryb POWER fajnie sie zbiera spod swiatel :-)
Spod świateł, to trzeba ruszać z odpalonym silnikiem spalinowym, a nie czekać aż się załączy :) Żeby go wymusić, trzeba dać do podłogi hamulec a potem gaz :) Tryb POWER to tylko czułość pedału gazu, jak dasz gaz do dechy to masz ten sam kickdown w trybie ECO jak i w POWER.

Cytuj (zaznaczone)
Moduł w automatycznej skrzyni biegów, umożliwiający w razie potrzeby błyskawiczną zmianę biegu na niższy (zapewniający największą przy danych obrotach dynamikę) w celu gwałtownego przyspieszenia. W starszych konstrukcyjnie skrzyniach biegów, sterowanych hydraulicznie, funkcja ?kickdown? realizowana była przez specjalny przycisk ulokowany w podłodze pojazdu, pod pedałem przyspieszania, który w razie konieczności gwałtownego przyspieszania, wciskany był razem z pedałem gazu. W najnowszych konstrukcjach ów funkcja realizowana jest całkowicie przez elektronikę.
https://www.autocentrum.pl/motoslownik/kickdown/
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2018, 14:11:40 wysłana przez mariuszs »

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2018, 15:21:01 »
jak dasz gaz do dechy to masz ten sam kickdown w trybie ECO jak i w POWER.
ja tam czuje roznice pomiedzy POWER i ECO a to ze eletronika za to odpowiada to juz mnie akurat nie dziwi ;-)
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2018, 15:33:10 »
jak dasz gaz do dechy to masz ten sam kickdown w trybie ECO jak i w POWER.
ja tam czuje roznice pomiedzy POWER i ECO a to ze eletronika za to odpowiada to juz mnie akurat nie dziwi ;-)
Oczywiście że czujesz bo auto wciska za Ciebie gaz do dechy zanim zdążysz to sam zrobić.  Natomiast w skali trwającego 11 s przyspieszenia do setki nie ma to już znaczenia.

Offline Rysh

• Prawie Toyot
    • http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,247861,pityver-body-care.html
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Września 2018, 15:48:26 »
No ja osobiscie wole ECO, wlasnie ze wzgledu na to ze nikt nic za mnie nie robi.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Września 2018, 17:28:03 »
Wróćcie na tory bo mnie palec świerzbi na usuwanie  :-P . Jak chcecie się potestować na ECO czy PWR to zróbcie sobie ustawkę prywatnie.
Najlepszy start jest na opcji którą opisał mariuszs (D,gaz i hamulec oraz dobre oponki) niezależnie czy ECO czy PWR bo gaz i tak jest w podłodze przecież i idzie max co jest :cool:.
Miejmy nadzieję, że nowy układ HSD pomimo zachwalanej ekonomi pozwoli na trochę "zabawy" pomiędzy "ekojazdą"  :grin:.
Przecież założyciel wątku dość jasno ustawił temat na kwestie osiągów Aurisa obecnego i przyszłego, a skoro o przyszłym niewiele wiadomo to dyskusja koncentruje się na obecnym.

Spod świateł, to trzeba ruszać z odpalonym silnikiem spalinowym, a nie czekać aż się załączy  Żeby go wymusić, trzeba dać do podłogi hamulec a potem gaz
To da wyłącznie efekty akustyczne.  W HSD nie ma żadnych zmian przełożeń ani załączania sprzegła, które można by przyspieszyć.  Jedynie generator ułamek sekundy wcześniej wyręczy baterię w zasilaniu silnika elektrycznego.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2018, 18:36:57 wysłana przez fazibazi »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Września 2018, 17:58:06 »
Spod świateł, to trzeba ruszać z odpalonym silnikiem spalinowym, a nie czekać aż się załączy  Żeby go wymusić, trzeba dać do podłogi hamulec a potem gaz
To da wyłącznie efekty akustyczne.  W HSD nie ma żadnych zmian przełożeń ani załączania sprzegła, które można by przyspieszyć.  Jedynie generator ułamek sekundy wcześniej wyręczy baterię w zasilaniu silnika elektrycznego.
Chcesz mi powiedzieć, że jak masz dwa identyczne auta na światłach, jedno z systemem Start Stop i wyłączonym silnikiem spalinowym, a drugie z włącznym, to oba ruszą z taką samą prędkością? A no nie, bo ten silnik spalinowy musisz przecież jeszcze uruchomić jeśli zgasł. Zgadza się że silnik elektryczny działa bezzwłoki.

Efekt uboczny takiego ruszania z dwoma pedałami w ziemi jest taki, że bateria jest naładowana na full.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2018, 18:01:12 wysłana przez mariuszs »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2018, 18:08:05 »
W momencie ruszania opór wieńca zewnętrznego jest tak duży, że rozdzielacz mocy całą energię silnika spalinowego kieruje na generator.  Bez elektrycznego silnika nie byłbyś w stanie w ogóle ruszyć z miejsca na spalinowym. 

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Września 2018, 18:12:52 »
Kiedyś intrygował mnie temat różnicy w zużyciu paliwa między trybem ECO a PWR.
Znalazłem jakieś opracowanie zrobione dla Priusów - gdzie wychodziło na to, iż różnica to ok 5-10% w zależności od stylu i warunków jazdy na tej samej trasie.
Generalnie PWR do jazdy po trasach szybkich i poza miastem a ECO po mieście.
Trochę szczegółów jak to diała w poszczególnych trybach: http://prius.wikia.com/wiki/Operating_modes_(ECO,_Normal,_PWR_and_EV)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Września 2018, 18:41:07 »
ta różnica to większość z tytułu klimatyzacji która daje z siebie wszystko.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2018, 19:22:21 »
Przy permanentnie załączonym PWR będziemy chcąc nie chcąc naciskać gaz bardziej niż zwykle w każdej sytuacji - będzie dynamiczniej ale i drożej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl