Autor Wątek: Jak kupiłem Priusa III z Niemiec.  (Przeczytany 33805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak kupiłem Priusa III z Niemiec.
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Września 2018, 11:04:18 »
Dzięki za ten wpis, gdybym potrzebował auta to już wiem gdzie mogę się udać :) Bo wyprawa do DE mi się nie uśmiechała, a znalezienie kogoś uczciwego nie jest łatwe.

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Września 2018, 11:08:49 »
w sumie dobrze wyszło - ci, co mieli wątpliwości, może mają je rozwiane

ja też będę wiedział, gdzie udać się w przyszłości

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Września 2018, 11:30:13 »
Jak widać prywatny zakup w DE jest na innych zasadach niż w NL gdzie można autem wyjechać w zasadzie po 1h przy okienku. Co kraj to obyczaj.
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline stefanq82

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Września 2018, 13:34:00 »
Chociaż się dowiedziałem , ze taka firma istnieje. Jest to jakiś wariant.

Offline wito

• Toyot Pełzający
  • **
    • auto-niemcy
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Września 2018, 15:43:16 »
Stawiam dolary przeciwko żołędziom, że lepiej znam niemiecki od 99% Polaków mieszkających w Niemczech i lepiej jestem przygotowany do rozumienia tamtejszych realiów prawnych i kulturowych. to tak przy okazji

No z cala pewnoscia tak, tylko czemu nie ma u tego Pana na jego niemieckiej stronie impressum z nipem, jesli jest taki oblatany w niemieckich realiach? To hiper wazna rzecz wedlug niemieckich przepisow...
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2018, 15:45:08 wysłana przez wito »
auto-niemcy.prv.pl

pireus

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Września 2018, 19:17:56 »
z wyrazami szacunku
Jacek Fijołek
JCK Sp. z o. o."
Wszystko ślicznie pięknie, ale dlaczego mam płacić za samochód, który widzę tylko na zdjęciach i dlaczego nie Pan jest w papierach osobą sprzedającą, żebym mógł w razie kupna szrotu dochodzić swoich roszczeń w Polsce. W formie prawnej, nie bierzecie na siebie żadnej odpowiedzialności, bo taką ponosi tylko sprzedający, a Pana firma formalnie jest tylko dostawcą samochodu. A tak nawiasem mówiąc wszystko to pachnie na odległość bezpłatną reklamą, która na takich forach najczęściej jest zakazana.

Offline martinez07

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Września 2018, 23:15:15 »
A tak nawiasem mówiąc wszystko to pachnie na odległość bezpłatną reklamą
W końcu ktoś na to wpadł :good:

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Września 2018, 08:52:18 »
dlaczego nie Pan jest w papierach osobą sprzedającą, żebym mógł w razie kupna szrotu dochodzić swoich roszczeń w Polsce.

Myślę że ta kwestia została ostatnia do wyjaśnienia.

Pozostałe wyjaśniła odpowiedź Carforfriend
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Września 2018, 11:37:49 »
dlaczego nie Pan jest w papierach osobą sprzedającą, żebym mógł w razie kupna szrotu dochodzić swoich roszczeń w Polsce.
Myślę że ta kwestia została ostatnia do wyjaśnienia.

Pozostałe wyjaśniła odpowiedź Carforfriend

Wśród dokumentów, które dostałem od Carforfriend była wystawiona przez nich FAKTURA na całą kwotę z VIN auta. oraz oświadczenie, że to oni jako importer odpowiadają za opłacenie akcyzy. Dzięki temu urzędniczka w wydziale komunikacji mogła wydać mi pozwolenie czasowe, nie pytając o akcyzę. Przy odbiorze twardego dowodu rejestracyjnego mam okazać dowód opłaty akcyzy przez firmę (już otrzymałem go mailem). Jak widać, auto kupiłem od Carforfriend i transakcja ta jest chroniona przepisami o sprzedaży internetowej.

Każde auto jest inne i trudno je porównywać. Mogę tylko podać, że moje było wystawione na mobile.de z ceną 9490 Euro. Sprzedawał je dealer Toyoty, który otrzymał je w rozliczeniu od klienta. Ja zapłaciłem za nie 43600 + 50 złotych (Intercity do Świdnicy) + 7 złotych (busik) +70 złotych (paliwo do Krakowa). Czy była to niezwykła okazja? Otóż nie sądzę. Ja się  boję okazji, bo potem może się okazać, że a to silnik bierze olej, a to klimatyzacja  nie działa, a to raz na jakiś czas bieg wyskoczy itp. Ludzie raczej nie sprzedają samochodów poniżej ich wartości rynkowej bez wyraźnego powodu. Opuszczają cenę, kiedy mają coś na sumieniu.

Mogłem kupić to samo auto, u tego samego dealera - sam. Ile bym za wszystko (z akcyzą!) zapłacił? Kto potrafi liczyć niech liczy. Mnie wychodzi, że nawet więcej. Nie potrafię się targować (do tego po niemiecku). Do Niemiec jechałbym z drugim kierowcą (czyiś czas + podwójne paliwo na powrót). No i nie wiem, co z przelewem - czekać 2 dni na miejscu aż dojdzie, wracać, iść do lokalnego banku? Carforfriend po oględzinach i wpłaceniu zadatku wysłało lawetę (czas jednego kierowcy a nie dwóch.)

No i na koniec, czy to jest bezpłatna reklama? W tej chwili chyba  już tak. Firma Carforfriend sprzedała mi nie tylko auto. Sprzedała mi przyjemne poczucie normalności, bez tych wszystkich dziwnych sugestii, szemranych interesów, mrugnięć okiem. Na polski slang samochodowy mam chyba uczulenie. Jak słyszę, że ktoś ma autko w dizlu, autko w rozsądnych pieniądzach, , autko w przedziale, autko w gazie, autko super lata, to mi się odechciewa. Robimy z samochodów religię i wszyscy, którzy jej nie wyznają nie zostaną zbawieni. Carforfriend ani razu w kontaktach ze mną nie użyło słowa "autko". Zadbali o to, żeby auto było sprawne (przegląd techniczny), czyste i żeby był porządek w papierach. Na drogę dostałem firmowy kubek z napisem "Podaj PIN i wciśnij zielony". Taka reklama....

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Września 2018, 12:07:47 »
Szanowny panie KilgoreT, ja na to to:

Byc moze czerwonoznakowe tablice sa wazne w EU - nie wiem, nie neguje.

Co do wypozyczania ich klientom tu jest to jasno opisane https://translate.google.com/translate?sl=de&tl=en&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fwww.bussgeldkatalog.org%2Fautokennzeichen%2Frote-kennzeichen%2F&edit-text=&act=url .

Co do do reszty twierdzen to kupilem w zyciu 2 priusy od dealera toyoty:

- Obydwa dostaly roczna gwarancje Toyota EuroCare na rok - faktycznie w formie ubezpieczenia, pierwszy prius lapal sie bez zadnego " udzialu wlasnego" bo mial nieco ponad 40000 km,  drugi nie ale nie jest to odliczenie 70% bynajmniej. Zakres ubezpieczenia Europa. Nikt mi nic nie kazalboddzielnie za to placic. Jest to ksiazeczka toyoty, wyglada jak ks serwisowa, wypelnia ja dealer i podbija oraz wprowadza do systemu.

- obydwa zostaly zarejestrowane na 5 dniowe tablice bez problemu - Zulassungstelle Frankfurt. Konta nie trzeba miec niemieckiego - stoi tam automat w ktorym mozna zaplacic i bilonem i banknotamii i rowniez karta rowniez polska. Ja zaplacilem gotowka. Koszt rejestracji i ubezpieczenia wyniosl okolo 87 euro z tego co pamietam. 

Na tym wszelkie dyskusje zakonczyc zamierzam, jak ktos chce to niech sobie jezdzi na tablicach czerwonych, zielonych, albo i bez - skolko ugodno. Co mnie to w sumie obchodzi. Wypadaloby jednak przynajmniej miec swiadomosc czym to grozi.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2018, 12:31:56 wysłana przez wojtekS »

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Września 2018, 14:02:44 »
Zakończmy dyskusję. Kolega przedstawił sposób na zakup auta. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to skorzysta. Dyskusja wniosła to ze poznaliśmy sposób zakupu. Czy w 100% wszystko jest legalnie i bez narażania klienta na ryzyko nie jestem przekonany.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Września 2018, 19:29:15 »
Kolega przedstawił sposób na zakup auta.
Powiedziałbym, że kolega napisał po prostu o kolejnej firmie handlującej samochodami i to tyle. Dziwne tylko dlaczego jeżeli sprowadzają takie dobre samochody, nie inwestują w to własnych pieniędzy tylko potencjalnego nabywcy i jak łatwo jest je odzyskać jeżeli nie spodoba mi się sprowadzony samochód.

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Września 2018, 20:31:09 »
To już problem korzystającego z usług. Jeśli mu pasuje taki sposób to jego sprawa.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Września 2018, 21:25:26 »
Kupno Priusa  z hakiem holowniczym jest nieporozumieniem. Toyota
Zwróć uwagę że do haka możesz zamocować bagażnik rowerowy a to duży plus. Wcale nie musi aż nic ciągnąć.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Września 2018, 21:39:36 »
Zwróć uwagę że do haka możesz zamocować bagażnik rowerowy a to duży plus. Wcale nie musi aż nic ciągnąć.

Co innego jest samemu założyć hak, a co innego kupić Priusa, który nie wiadomo co ciągnął. Może woził tylko rowery, a może wybrał się z przyczepą przez Alpy do Włoch. Nie chcę kupować auta od kogoś, kto lekceważy zalecenia producenta. To nic dobrego nie wróży.

No i mam cztery uchwyty rowerowe z poprzedniego samochodu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl