Autor Wątek: Zakup nowego Aurisa Hybrid  (Przeczytany 25257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup nowego Aurisa Hybrid
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Października 2018, 07:05:11 »
Witam, nie wiem ilu z Was, piszących w temacie posiada Auris Hybrid?
 Chciałbym rozwiać ewentualne wątpliwości zakładającego temat...mam takie auto od-20 stycznia 2017r. z salonu w Ujściu. Właśnie licznik zmienił się na równe
 86 000 km. Myślę, że mam podstawy by doradzić koledze coś więcej niż teoretyczne rozważania...Podstawa to zmiana stylu jazdy na bardziej przewidujący, obserwować to co nas otacza i reagować spokojnie ''za wczasu''. Jazda tzw. eco, odpłaca się świetnymi wynikami...np. trasa 2,5kkm autostrady Niemcy i Holandia oraz nasze drogi za każdym razem w okolicach 4,3/100.
Jazda po mieście latem max do 4,0. Warunek jeden nauczyć się jeździć płynnie bez ''skakania od świateł do świateł''.Noga prawa ,,do góry'' i wcale nie marudzę na drodze...Jak trzeba coś wyprzedzić to klikasz: PWR MODE i wciskasz zaskoczonego pasażera w fotel  Żadnych usterek ani innych nawet drobnych problemów nie stwarza mi Auriska....jak masz jakieś konkretne pytania , to śmiało.
Następne moje auto to będzie Prius albo Nissan Leaf ... <taniec>

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 01 Października 2018, 07:23:13 »
klikasz: PWR MODE i wciskasz zaskoczonego pasażera w fotel
11,4 s do 100km/h i piszesz o wciskaniu w fotel  <zalamka> przynajmniej się uśmiałem  :grin:

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Października 2018, 07:48:18 »
Jakby do tej porównywarki dodać jeszcze nową Hondę civic 182kM za cenę 92.700 (z lakierem metalik ) , to gdyby nie to ze głównym kryterium jest Hybryda i spalanie , to Honda wygrałaby spokojnie z tej trójki.
Nie dosyć że ma najlepsze osiągi to również najmniejszą utratę wartości  <taniec>

https://www.otomoto.pl/oferta/honda-civic-x-sedan-4d-1-5at-automat-182km-elegance-15tys-promocja-na-2017r-ID6zwtss.html#bc5e9020d4
Z tym że to jest oferta na auto z rocznika 2017.  Za 2018 zapłacisz po rabacie 103700 zł.  Pod nogą będzie rakieta ale pod dystrybutorem może wtedy wyjść dosyć drogo :-)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Października 2018, 08:07:46 »
Peterchen zapewne ma na myśli Aurisa Premium z pakietem Comfort i lakierem metallic który teraz kosztuje 96600 zł.  Jego odpowiednikiem w wyposażeniu będzie mniej więcej "trójka" 120 KM AT w wersji SkyENERGY, która z lakierem metallic kosztuje 86900 zł, czyli nie 15 tys tylko niecałe 10 tys zł taniej.

Jeśli będzie go interesowała Mazda, to sobie podzwoni po dealerach i wykona kilka prostych działań matematycznych.

Po drugie, nie wiem ile razy będę musiał to jeszcze powtarzać, do obliczeń porównujących łączny koszt użytkowania bierze się nie różnicę w cenie zakupu tylko różnicę w utracie wartości - przy założeniu że jest taka sama dla obu aut (w praktyce hybrydy lepiej trzymają cenę niż spalinowe) i wyniesie 60% po 5 latach użytkowania, wychodzi niecałe 6000 zł.  To znaczy że niższy koszt zużycia paliwa wyrówna łączne koszty użytkowania po 60 tys km przebiegu i 3 latach a nie 7 i pół.

Może tak, może nie... Skąd wiesz jak wypadną koszty przeglądów? O ile będzie droższe ubezpieczenie w Toyocie z powodu wyższej wartości? No i parę złotych z lokaty też na korzyść tańszego auta...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Października 2018, 08:41:51 »
klikasz: PWR MODE i wciskasz zaskoczonego pasażera w fotel
11,4 s do 100km/h i piszesz o wciskaniu w fotel  <zalamka> przynajmniej się uśmiałem  :grin:

Matmis pisze o wyprzedzaniu. Elastyczność Auris Hybrid od 80 do 120 to około 8s. Więc nie jest źle.

Offline Matmis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Października 2018, 08:56:29 »
11,4 s do 100km/h i piszesz o wciskaniu w fotel   przynajmniej się uśmiałem 
Żeby efektywnie wyprzedzać , nie wciskamy gazu do dechy....trzeba to robić troszkę delikatniej, wtedy efekt jest zdecydowanie odczuwalny. A tak na marginesie ile km przejechałeś takim autem?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 01 Października 2018, 09:10:40 »
Może tak, może nie... Skąd wiesz jak wypadną koszty przeglądów?
Ano wiem bo już kilka zrobiłem, jest też wątek na ten temat.  Przy uwzględnieniu jedynie rozsądnego interwału wymiany oleju co max 15 tys km nie wypadają drożej niż w innych markach, np. w Skodzie.  Natomiast do Mazdy AT musisz doliczyć koszt wymiany oleju w skrzyni co 30 tys km, to zdaje się troszkę kosztuje.  Plus z jeden komplet tarcz i dwa klocków dodatkowo względem hybrydy na każde 100 tys km...

Cytuj (zaznaczone)
O ile będzie droższe ubezpieczenie w Toyocie z powodu wyższej wartości?
Przez 5 lat?  O jakieś 1400 zł...  Mam na myśli pełne OC+AC+NW rzecz jasna.

Cytuj (zaznaczone)
No i parę złotych z lokaty też na korzyść tańszego auta...
Wiesz co, to sa kawałki dla głodnych dzieci.  Znajdź mi kogokolwiek, kto mając środki na konsumpcję przeznacza je na lokatę bo coś kupił taniej...  Jak zaoszczędzi to będzie musiał za to kupić drugie auto dla żony i jeszcze mu się koszty użytkowania podwoją :-)

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Października 2018, 09:18:07 »
Jeździłem hybrydą i bez większej wprawy miałem spalanie (przynajmniej wg. komputera) w okolicach 5 l. Myślę, że to naprawdę niezły wynik. Do tego cisza w przypadku poruszania się w korkach.

Mazda 3 jako auto mi się podoba i też o niej myślałem ale ma kilka wad. Co do ubezpieczenia to myślę, że różnica nie wyjdzie bardzo duża.

Jeśli chodzi o Hondę to raczej odpada.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 01 Października 2018, 09:21:54 »
11,4 s do 100km/h i piszesz o wciskaniu w fotel   przynajmniej się uśmiałem 
Żeby efektywnie wyprzedzać , nie wciskamy gazu do dechy....trzeba to robić troszkę delikatniej, wtedy efekt jest zdecydowanie odczuwalny. A tak na marginesie ile km przejechałeś takim autem?

Ja przejechałem prawie tyle co Ty.  W kwestii 4.0 w mieście... LOL... zapraszam do Wwy na poranny szczyt, zobaczymy czy Ci się uda zejść poniżej sześciu litrów.  Opowiadasz tu bajeczki wciskane klientom przez sprzedawców jak im spalanie na jeździe próbnej nijak nie chce zejść do obiecywanego.  Zasady są te same jak w każdym aucie.  Albo naciskamy gaz po aptekarsku masując udo żeby skurczu nie dostać i wtedy jest czwórka z przodu albo jeździmy normalnie - różnica pomiędzy hybrydą a benzyną będzie podobna przy każdym stylu jazdy, delta zależy głównie od warunków zewnętrznych i waha się od ponad 3 l/100km w dużych korkach do 0,5-1 l/100 km przy jeździe autostradowej 140-150 km/h.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 01 Października 2018, 09:30:07 »
Jeździłem hybrydą i bez większej wprawy miałem spalanie (przynajmniej wg. komputera) w okolicach 5 l. Myślę, że to naprawdę niezły wynik. Do tego cisza w przypadku poruszania się w korkach.
Jeździsz po mieście sporo więc warto.  W tej chwili nie znam samochodu który byłby w tej kwestii lepszy.  Komputer w Aurisie zaniża o ok. 8% i w ogóle jest specyficzny :-) ale można się przyzwyczaić.  Niestety samochodów nie da się skrzyżować :)

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 01 Października 2018, 09:35:52 »
Co do spalania Aurisa, to jeżdżę Aurisem 2 HSD kombi sprzed liftu, od kiedy go mam, zacząłem uważać na to jak jeżdżę, bo poprzednio P307 LPG i miałem na to wywalone :) Staram się więc jeździć oszczędnie, jeżdżę bardzo spokojnie (ale tak, żeby jednak nie trąbiono na mnie na mieście) i tylko wtedy ledwo udaje mi się uzyskać powiedzmy przyzwoite spalanie. Nie ma tu mowy o kosmicznie niskich osiągnięciach i super oszczędności, 4l/100 raczej jest poza moimi możliwościami. Auto spala troszkę mniej, niż nowoczesna oszczędna benzyna. Owszem pojedyncze trasy jak się uda z górki, to miałem i 2,5l, ale mierząc od tankowania do tankowania, licząc spalanie ze wskazań dystrybutora, nie z komputera, to wygląda to dokładnie tak:
2018-03-02   7,41
2018-03-19   6,95
2018-04-01   8,11
2018-04-03   6,30
2018-05-01   6,45
2018-05-20   5,51
2018-06-01   6,36
2018-06-16   5,57
2018-07-09   6,76
2018-07-31   6,20
2018-08-02   6,47
2018-08-10   5,47
2018-08-17   5,99
2018-08-20   5,49
2018-09-13   6,31

Jest to spalanie na dojeździe do pracy i z powrotem na bardzo krótkim odcinku, ok 7 km (miasto Kraków, często światła, a między światłami ograniczenie do 50-70) + okazjonalne wyjazdy za miasto i wakacje.
Średnia z tych średnich to 6,36, pewnie przyzwoicie jak na warunki, w jakich auto jest używane, ale generalnie to 'szału nie ma' i raczej nie nastawiajcie się na 4/100 chyba, że w bardzo sprzyjających warunkach.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Października 2018, 09:42:36 »
Myślę, że przy takich krótkich trasach w przypadku normalnej benzyny miałbyś sporo wyższe spalanie w okolicach 8-9 a nawet 10 litrów. Moim zdaniem relatywnie "wysokie" spalanie Aurisa u Ciebie też z tego wynika ponieważ silnik się rozgrzewa.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Października 2018, 09:44:40 »
Jest to spalanie na dojeździe do pracy i z powrotem na bardzo krótkim odcinku, ok 7 km (miasto Kraków, często światła, a między światłami ograniczenie do 50-70) + okazjonalne wyjazdy za miasto i wakacje.Średnia z tych średnich to 6,36
Na takiej krótkiej trasie to jest świetny wynik, widać też że wakacje były w sierpniu i od razu spadło poniżej sześciu :-)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Października 2018, 09:48:15 »
Średnia z tych średnich to 6,36
To dużo, ale jest to spowodowane krótkimi tarasami. Ja z ponad 80 tyś km. mam średnią o ponad litr niższą.  Sporo jeździłem drogami szybkiego ruchu. Ostatnio nie mam takiej potrzeby i średnie spalanie spadło poniżej 5.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Października 2018, 10:11:37 »
Myślę, że przy takich krótkich trasach w przypadku normalnej benzyny miałbyś sporo wyższe spalanie w okolicach 8-9 a nawet 10 litrów. Moim zdaniem relatywnie "wysokie" spalanie Aurisa u Ciebie też z tego wynika ponieważ silnik się rozgrzewa.
Dokładnie tak jest.  Idealnie było by jechać ze stałą prędkością przez co najmniej 3 km po ruszeniu na zimno.  W moim przypadku przez pierwsze 1,5 roku codziennie rano po ujechaniu półtora km wpadałem w kilkunastominutowy korek, w którym silnik spalinowy uruchamiał się ponownie przynajmniej dwa razy.  Teraz jest obwodnica więc poranne korki na wyjeździe zniknęły ale z kolei wracam nią z powrotem z prędkościami całkiem nieekonomicznymi ;-) więc zużycie wychodzi tak samo :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl