Autor Wątek: Oponiarski dylemat  (Przeczytany 15775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
Odp: Oponiarski dylemat
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2018, 13:18:09 »
Wyższy indeks prędkości może oznaczać sztywniejszą oponę a tym samym inne zachowanie auta, mimo nie osiągania aż tak wysokich prędkości.

BTW, przy większych kołach będzie mniejsze przekłamywanie prędkościomierza (może zawyżać do 5%) ale licznik kilometrów będzie zaniżał.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Listopada 2018, 14:22:55 »
wiem jak jezdzic aby nie musiec rownac swojej jazdy z maxymalnymi osiagami ani samochodu ani opon.

Tu raczej chodzi o homologacje auta i zaleceń producenta która wymaga takiego indeksu prędkości.

Ciekawe na niektórych rynkach wystarczy indeks V.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2018, 14:50:40 wysłana przez mariuszs »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Listopada 2018, 15:36:50 »
Nigdy w zyciu, a jezdze 17 lat nie mialem sytuacji zmuszajacej mnie do maxymalnego uzycia przyczepnosci z powodu brawury czy tez innej sytuacji. Kazdy powienien wiedziec ze opony mozgowe sa bezmarkowe i najwazniejsze na drogach. Wrzuccie sobie na yt filmiki polskie drogi itp. Tam w wielu przypadkach najlepsze opony by nie pomogly. Ja wiem na czym jezdze i wiem jak jezdzic aby nie musiec rownac swojej jazdy z maxymalnymi osiagami ani samochodu ani opon.

Za pozostałych uczestników ruchu drogowego również bierzesz odpowiedzialność?
Dlaczego wobec takiej postawy nie kupujesz najtańszych opon?

Wlasnie miedzy innymi dlatego jezdze priusem a nie golfem z jakims bi turbo.

A co ma piernik do wiatraka?

Wyższy indeks prędkości może oznaczać sztywniejszą oponę a tym samym inne zachowanie auta, mimo nie osiągania aż tak wysokich prędkości.

Może. Ale chyba nie musi, raczej chodzi o osiągane prędkości...
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2018, 15:39:01 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Listopada 2018, 18:40:01 »
Cytat: blarau w Dzisiaj o 13:07:55

Nigdy w zyciu, a jezdze 17 lat nie mialem sytuacji zmuszajacej mnie do maxymalnego uzycia przyczepnosci z powodu brawury czy tez innej sytuacji. Kazdy powienien wiedziec ze opony mozgowe sa bezmarkowe i najwazniejsze na drogach. Wrzuccie sobie na yt filmiki polskie drogi itp. Tam w wielu przypadkach najlepsze opony by nie pomogly. Ja wiem na czym jezdze i wiem jak jezdzic aby nie musiec rownac swojej jazdy z maxymalnymi osiagami ani samochodu ani opon.

Za pozostałych uczestników ruchu drogowego również bierzesz odpowiedzialność?
Dlaczego wobec takiej postawy nie kupujesz najtańszych opon?

Ty to masz argumenty i logikę  :grin:  :song:

A co ma piernik do wiatraka?

Ano to, że wiatrak może się spierniczyć  <taniec>

Skoro kolega kupił Priusa (+ opis tego jak jeździ) to można przypuszczać, że preferuje spokojny styl jazdy i stateczne "żeglowanie".
A przy takim stylu jazdy to i z najtańszymi oponami nie wykorzysta do końca ich możliwości.

PS
I nie próbuj mnie przekonywać że nie mam racji, bo wszyscy wiedzą, że rację masz zawsze ty.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2018, 18:42:40 wysłana przez tomery »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Listopada 2018, 19:40:57 »
Może. Ale chyba nie musi, raczej chodzi o osiągane prędkości...
Poważnie, wierzysz że Prius osiąga prędkości rzędu 270km/h? Tak jak napisał wojtek_pl pewnie chodzi o klasę opony i jej wytrzymałość.

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Listopada 2018, 20:21:59 »
Nie pamiętam gdzie to znalazłem , ale dokładnie- chodzi o zwiększoną wytrzymałość opony. Dlatego wskazywane są te z lepszym indeksem bo wytrzymalsze. Oczywiście też są bardziej sztywne. Natomiast zwrócę kolegom uwagę, iż używanie opon innych rozmiarów niż homologowane jest ok ale do czasu.....wypadku i określania winy jak i wypłaty odszkodowania. Tutaj niestety ubezpieczyciele lubią się doczepić i może się okazać iż nie będą chcieli wypłacić odszkodowania lub przejąć odpowiedzialności wynikającej z polisy OC

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Listopada 2018, 20:37:51 »
Ty to masz argumenty i logikę  :grin:  :song:

Chciałbyś coś zarzucić argumentom i logice, to pisz wprost.

Skoro kolega kupił Priusa (+ opis tego jak jeździ) to można przypuszczać, że preferuje spokojny styl jazdy i stateczne "żeglowanie".
A przy takim stylu jazdy to i z najtańszymi oponami nie wykorzysta do końca ich możliwości.

Bzdura. Auto jak i styl jazdy ma niewiele do tego. Po prostu różnice w drodze hamowania przy niższej prędkości będą mniejsze niż przy dużej prędkości. Spod grubego palca - zamiast 5m przy prędkości 100km/h będzie 2m przy 60km/h. Czy to jest wystarczająco jasne?

Poważnie, wierzysz że Prius osiąga prędkości rzędu 270km/h? Tak jak napisał wojtek_pl pewnie chodzi o klasę opony i jej wytrzymałość.

Zobacz co napisałem. Każde auto może osiągnąć taką prędkość. Marka nie ma znaczenia, raczej wysokość przepaści...
Jeśli chodzi o indeks prędkości w aucie typu Prius. W - jest zwykłym przegięciem lub niedopatrzeniem, jak zwał tak zwał...
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2018, 20:43:50 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Maja 2020, 09:37:32 »
Podpinam pod ten temat moje pytanie - dylemat przy zakupie nowych opon do Priusa II (2008)

Opony wymieniam po raz pierwszy (zamontowane continentale  mają już po dobrych kilka lat... i w każdej chwili mogą odmówić współpracy).

Otóż, felgi to oryginalne Toyoty - 15x6J 45
Opony, na których dotychczas jeżdżę - 195/65/15

Pytanie jest takie, nie za bardzo orenituje się w tych oponiarskich parametrach. Chciałbym żeby opona optycznie była trochę mniejsza (aktualnie czarna opona jest baaardzo duża i nie wyglada jakoś estetycznie), nie obniżając przy tym podwozia auta nawet o centymetr - realne ?

Czy zastosowanie profilu 55 poprawi moją bolączkę ? Co ciekawe te same modele o profilu 10 mniejszym potrafią być droższe o 100 zł w porównaniu do 65... ostatecznie wybierając 65 mogę przyoszczędzić  :o

https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-allseasoncontact-195-65-r15-95-h-xl/252835991

https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-allseasoncontact-195-55-r15-89-h-xl#284851169

« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 09:40:19 wysłana przez Mis090 »

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Maja 2020, 10:03:42 »
Tak jeśli zdecydujesz się na oponę o profilu 55 przy tej samej szerokości czyli 195, oględnie mówiąc będzie mniej czarnego ale auto też będzie niżej.

195 szerokości i profil 65 daje nam wysokość opony 65% z 19,5 cm, czyli jakieś 12,67 cm profilu opony
195 szerokości i profil 55 daje nam wysokość opony 55% z 19,5 cm, czyli jakieś 10,72 cm profilu opony różnica 2 cm

Rozwiązaniem może być opona 205 na 55, wtedy mamy wysokość profilu 11,25cm

Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Maja 2020, 10:19:14 »
Czy zastosowanie profilu 55 poprawi moją bolączkę ?
Ma niestety opona droższa w zakupie ,mniejszy komfort niż na balonie 195/65...,ja jeżdze na 195/55r16 tak jak przewiduje homologacja dla tego auta. NIie chce się ciągać po sądach z ubezpieczycielami w razie kolizji nie daj boże wypadku.Jak nowe to ważne by były ciche.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Maja 2020, 11:34:13 »
Dzięki za odpowiedzi ! Będę się zastanawiać.

A jaka jest homologacja Dla 15 calowych felg ?

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Maja 2020, 12:27:24 »
Wydaje mi się, że P2 ma tylko homologacje na koła o średnicy 16 cali.

Edit:
Sprawdziłem instrukcje obsługi dla przedlifta i polifta. Obie mówią tylko o kołach w rozmiarze 16 cali i oponach o parametrach 195/55R16 87V
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 12:39:24 wysłana przez Lesiu »
Toyota Prius gen. 4 2017

Offline Mis090

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Maja 2020, 12:49:20 »
Hmm to już nic nie rozumiem,
Na forum widziałem dużo wątków gdzie były rozważania właśnie między 15 a 17 calami dla Priusa..

U mnie na kupionym autku 2 generacja z 2008 są oryginalne, niestandardowe (?) toyotowe felgi 15 cali, ciekawe dlaczego ktoś takie założył (auto z Beneluksu opony continental)...

Raczej nie widzi mi się zmienianie felg teraz. Pojadę na dniach do Toyoty, podpytam tam jeszcze co oni sugerują zdziałać.

« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2020, 12:53:35 wysłana przez Mis090 »

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Maja 2020, 13:01:12 »
A nie jest tak, że średnica obręczy zależy od wersji danego modelu.
Widać to na przykładzie Priusa IV. Najtańsza wersja ma koła 15", wyższe wersje 17".
https://pdf.sites.toyota.pl/spec_nowy_prius.pdf

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Maja 2020, 13:52:28 »
Problem polega na tym, że homologacja to jedno, a druga sprawa to jaki rozmiar się zmieści w danym nadkolu.
Prius 2 generacji homologowane ma tylko koła w rozmiarze 195/55R16. Nie wiem z czego to wynika, może być tak, że były to oszczędności na homologacji? A może wynika to z drugiej generacji napędu hybrydowego?

Późniejsze wersje Priusów już faktycznie posiadały więcej niż jeden rozmiar homologowany.

Te felgi którą posiadasz i są na Twoim zdjęciu, są z Priusa 3 generacji tylko brakuje Ci na niej dedykowanych kołpaków.
W tym wątku masz zdjęcie felg i kołpaków do nich http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=37811.825
Toyota Prius gen. 4 2017

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl