Autor Wątek: PROBLEM W COROLLI E12 2005 POMOCY!!!  (Przeczytany 2133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Boooleek

• Prawie Toyot
PROBLEM W COROLLI E12 2005 POMOCY!!!
« dnia: 15 Października 2018, 10:22:32 »
Cześć forumowicze, jestem tutaj nowy!

Potrzebuje waszej pomocy w mojej Toyotce ostatnio strasznie bije kierownica czasem drgania przenoszą sie na całą budę, początkowo myślałem ze to tarcze przód wymieniłem na nowe TRW było dobrze przez jakies 100km po czym problem wrócił mechanik oddał tarcze do toczenia nie wiem czy coś zebrali czy nie nie pytałem było znów dobrze na parę kilometrów teraz wziąłem sprawy w swoje ręce wymieniłem tarcze klocki przód i tył wracając od znajomego do domu około 10km było wszytko dobrze, niestety rano kobieta wsiadła w auto i po przejechaniu około 10km dzwoni oczywiście ze zj***ką ze wszystko sie trzęsie kierownicą deska rozdzielczą też ogólnie mocno przerażona ale dojechała do celu wracając do domu dzwoni że jest wszystko ok kolejnego dnia przejechałem samochodem 100km i nadal jest ok , ale tu pojawia sie moje pytania czy problem nie leży np w elektrycznym wspomaganiu nie raz tak miałem że skrecając kierownice na maxa wyskakiwał błąd wspomagania odcinało je po zgaszeniu i odpaleniu auta wszystko było ok zauważyłem też że przy rożnych prędkościach kierownica nie raz żyje swoim życiem ma delikatne ruchy prawo-lewo, nie są to luzy spowodowane luzami w zawieszeniu wszystko jest sztywne ! Czy takie drgania itd mogą być spowodowane tym wspomaganiem czy macie jakieś inne pomysły?? Przyznam że to pierwsze zagadki awarie tego auta i jestem głupi nie wiem co robic ;)  oczywiscie 1,4d4d

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: PROBLEM W COROLLI E12 2005 POMOCY!!!
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2018, 11:28:03 »
Pierwsze co mi się nasunęło to jakieś luzy w mocowaniu silnika i stąd drgania mogłyby się przenosić - trzeba dokładnie sprawdzić zawieszenie silnika u jakiegoś mechanika.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2018, 13:48:38 »
Koło nie wyważone, guz w oponie, luzy w zawiasie, prowadnica hamulca.
A kiedy bije? Jak hamujesz/skręcasz/przyśpieszasz, przy określonych prędkościach? Jest jakiś odgłos?
Tajemniczość tego zagadnienia nie sprzyja wywróżeniu rozwiązania.

Pierwsze co mi się nasunęło to jakieś luzy w mocowaniu silnika i stąd drgania mogłyby się przenosić
Na kierownicę??

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Października 2018, 14:38:26 »
W moim aucie (nie toyota) miałem podobny problem przy prędkości 80-100 km, trwało to jakieś 2 lata aż pewnego razu strzelił mi lewy przegub zewnętrzny i po wymianie problem ustał. Nic nie terkotało przy skrętach. Miał pewnie jakieś luzy od zużycia i to powodowało drgania.

Offline Boooleek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Października 2018, 15:28:30 »
Żadnych luzów w zawieszeniu koła wywarzone guzów na oponie brak gdyby to było takie oczywiste to dałbym sobie radę z tym sam ???? brak pomysłów niestety;) w takim razie muszę pomyśleć nad ta półosią ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl