Autor Wątek: Prius 2 wskazania spalania Europa Wschodnia vs Zachodnia  (Przeczytany 1540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dancin

• Prawie Toyot
Prius 2 wskazania spalania Europa Wschodnia vs Zachodnia
« dnia: 17 Października 2018, 21:50:41 »
Witam, mam kilku znajomych z Prius 2 zakupionych na Litwie ktorzy sie chwalia spalaniem ~4.5l/km miasto, korki.
Dodam, ze sa to modele 2007,2008 ale maja ekrany malej rezolucji.

Mam taki sam prius z 2007 sprowadzony z Francji, z wymienona HV od lexus ct200h z allegro (stan w srodku miala jak nowy) ale spalanie w miescie 5-6 zalezy od korkow... Tak samo maja inni znajomi ze sprowadzonymi jednostkami. Cos mi tu nie gra, dlatego zdecydowalem sie u Was zapytac.

P.S. Sorry ze bez polskich liter i bledy.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2018, 22:03:27 wysłana przez Dancin »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
Odp: Prius 2 wskazania spalania Europa Wschodnia vs Zachodnia
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2018, 00:29:50 »
Witam . Powodow moze byc kilka . To nie sa nowe samochody . To ze masz dobra baterie HV nie oznacza odrazu ze bedziesz mial spalanie jak w katalogu . Silnik spalinowy moze byc zuzyty . Np wtryski zasyfione , swiece , mniejsza kompresja itd . Priusy na zachodzie czesciej jezdza na taxi niz priusy na wschodzie .

Offline priusowner

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2018, 17:46:20 »
Mi wydaje sie, ze sprawa spalania jest kwestia indywidualna zalezna od kierowcy i terenu w jakim sie jezdzi. Nie da sie porownac wynikow dwoch kierowcow ktorzy jezdza w roznym terenie ( w roznych warunkach pogodowych i drogowych )

Mam kumpla co "bije rekordy", srednia z 3 lat to 4,4. Oboje mamy P3 z tego samego rocznika, a moja srednia z rocznego jezdzenia to 5l. Z tym ze ja rano woze dzieci do przedszkola potem lece "na szybkosci" do roboty, jestem zawsze spozniony. Polowa mojej trasy to business park gdzie co 400m jest rondo wiec ciagle hamowanie i przyspieszanie. Podczas roku jezdzenia mialem okresy gdzie dzieci mialy wolne, ja nie spieszylem sie do pracy lub np jezdzilem sobie spokojnie w podmiejskim terenie i wiem ze jestem w stanie zejsc do 3,8 (mialem kiedys nawet 3,4 na odcinku 85km w miescie) wiec sie nie martwie. Pokaz mi auto o tych gabarytach z silnikiem 1.8 w automacie co pali 5l na 100 w miescie przy moim stylu jazdy?

PS. Nie zmienia to faktu, ze czasami powodem duzego spalania jest "niesprawnosc" jakiegos ukladu
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2018, 18:01:49 wysłana przez priusowner »

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2018, 12:54:58 »
z piatku traska 300km
http://ipix.lt/image/Jkkdu
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl