Autor Wątek: Antena (tylna) - wymiana wraz ze stopką  (Przeczytany 12842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ajchajch

• Prawie Toyot
Antena (tylna) - wymiana wraz ze stopką
« dnia: 27 Października 2018, 13:50:58 »
Szanowni Grupowicze,
Na początek, jako nowy, pozdrawiam Wszystkich.
Mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc.

W swojej YV (2005) próbuję wymienić (tylną) antenę, razem ze stopką. Oczywiście antena+stopka daje się bez problemu odkręcić od dachu, ale nie jestem w stanie dotrzeć do miejsca w którym możnaby kabel antenowy biegnący od stopki wypiąć z instalacji samochodu.

Według schematu
https://toyota-europe.epc-data.com/yaris_verso_echo_verso/ncp21/275/electric/8604/?full&picture=2
po wejściu do kabiny kabel idzie po suficie w stronę tylnych drzwi, potem w stronę lewego słupka i do przodu i przy tylnych drzwiach gdzieś takie wtyczki powinny być.

Niestety, po wyciągnięciu klipsów od tapicerki nie widzę pod nią (w sensie nad nią :-) )miejsca gdzie możnaby wypiąć starą antenę i wpiąć nową. Sam kabel biegnący gdzieś po dachu nie ma żadnego luzu, także gdzieś ukrytych na nim wtyczek też nie można "przyciągnąć" z miejsca ich "ukrycia".

ASO twierdzi, że kabel idzie nieprzerwanie od bata do radia i nic po drodze wypiąć się nie da i jak chcę wstawić nową antenę, z nowym kablem to trzeba zdejmować całość podsufitki, no i że 1200...

Ja chciałem zastąpić antenę, którą ktoś urwał rozwalając przy tym także stopkę anteny, anteną nową/inną/ze szrota, ale bez lutowania kabelków.

Czy i gdzie mogą być wtyki umożliwiające taką podmianę i jak się do nich dostać?
Może Ktoś ma podobne doświadczenia i mógłby pomóc - jestem otwarty na wszelkie rady.
Pozdrawiam serdecznie i yarisowo
Ajchajch

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Antena (tylna) - wymiana wraz ze stopką
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2018, 11:33:16 »
Zdaje się że prawy boczek skrywa wtyki. Tak jest w większości toyot które rozbieralem ale nie miałem okazji wymieniać anteny w YV

Offline ajchajch

• Prawie Toyot
Odp: Antena (tylna) - wymiana wraz ze stopką
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2018, 14:46:02 »
Dziękuję Mechu za odpowiedź,
W YV także, wbrew schematowi do którego linkowałem, antenę wpina się na suficie obok tylnego prawego słupka. Trzeba do tego odpiąć podsufitkę, do czego miałem niechęć ze względu na głośnik od czujnika parkownia podklejonego do tejże. Ale finalnie się udało.
Wesołych Świąt !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl