Szanowni Grupowicze,
Na początek, jako nowy, pozdrawiam Wszystkich.
Mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc.
W swojej YV (2005) próbuję wymienić (tylną) antenę, razem ze stopką. Oczywiście antena+stopka daje się bez problemu odkręcić od dachu, ale nie jestem w stanie dotrzeć do miejsca w którym możnaby kabel antenowy biegnący od stopki wypiąć z instalacji samochodu.
Według schematu
https://toyota-europe.epc-data.com/yaris_verso_echo_verso/ncp21/275/electric/8604/?full&picture=2po wejściu do kabiny kabel idzie po suficie w stronę tylnych drzwi, potem w stronę lewego słupka i do przodu i przy tylnych drzwiach gdzieś takie wtyczki powinny być.
Niestety, po wyciągnięciu klipsów od tapicerki nie widzę pod nią (w sensie nad nią

)miejsca gdzie możnaby wypiąć starą antenę i wpiąć nową. Sam kabel biegnący gdzieś po dachu nie ma żadnego luzu, także gdzieś ukrytych na nim wtyczek też nie można "przyciągnąć" z miejsca ich "ukrycia".
ASO twierdzi, że kabel idzie nieprzerwanie od bata do radia i nic po drodze wypiąć się nie da i jak chcę wstawić nową antenę, z nowym kablem to trzeba zdejmować całość podsufitki, no i że 1200...
Ja chciałem zastąpić antenę, którą ktoś urwał rozwalając przy tym także stopkę anteny, anteną nową/inną/ze szrota, ale bez lutowania kabelków.
Czy i gdzie mogą być wtyki umożliwiające taką podmianę i jak się do nich dostać?
Może Ktoś ma podobne doświadczenia i mógłby pomóc - jestem otwarty na wszelkie rady.
Pozdrawiam serdecznie i yarisowo
Ajchajch