Na początek - gwoli zadowolenia adminów - nieśmiało informuję, że starałem się za pomocą wyszukiwarki forum znaleść informację w interesującej mnie kwestii, aleeee.....
na hasło "nastawianie/przestawianie zegara" wyrzuciło wyników = 0, a na hasło "zegar" wyrzuciło mnóstwo wyników, ale "zegary" w sensie: zestaw wskaźników: prędkościomierz, obrotomierz.
Dlatego pozwolę sobie tutaj:
Wydawało mi się, że jestem już na tyle dużym chłopcem (jeszcze w szkole uczyli mnie o zegarze analogowym; ze wskazówkami

), że sobie poradzę z problemem - ostatecznie wszystkie zegary w domu i w jednym samochodzie udało mi się przestawić. A w Priusie - poległem

Gwoli tła tematu: samochód posiadam w wersji nie wiem jakiej, ale raczej z tych lepiej wyposażonych. "Na pokładzie" posiadam nawigację B9016. Samochód jest z 2009 roku, sprowadzony z "krajów starej unii", znaczy: z Niemiec, choć pierwsza rejestracja była w Holandii. Z tego, co się orientuję, nie powinien posiadać polskiej wersji językowej obsługi NAVI, a jednak takową mam.
Zmiany czasu próbowałem dokonać na dwa sposoby:
I. Przyciskiem "Disp" na kierownicy wszedłem byłem w ustawienia (zwane na wyświetlaczu z angielska Settings

), a następnie wszedłem byłem w opcję/zakładkę/sekcję (do wyboru) Clock, czyli - jak się domyślam- po naszemu zegar. Po wejściu do tej sekcji/opcji/zakładki (do wyboru) mam możliwość zmiany tylko jednej rzeczy - czy czas będzie pokazywany w systemie 12-sto czy 24-ro godzinnym. Nie ma tam natomiast możliwości skorygowania cyferek, np. z godziny 15 na 14.
II. Spróbowałem opcji przez NAVI. Przycisk "Setup" -> zakładka "Czas". W tej zakładce są tylko dwa pola: "Strefy czasowe" (z opcjami: Grennwich, Środkowy, Wschodni, Inny - czyli wymuszający zmiany przez użytkownika dowolnie w przedziale co pół godziny) oraz "Czas letni" z opcjami: Wyłączony / Włączony.
W pierwszej kolejności ustawiłem "Czas letni" na "Wyłączony" - bez reakcji, zegarek wskazuje nadal czas letni. Wybieranie w "Strefach czasowych" dowolnego ustawienia (Grennwich, Środkowy, cofanie w Inny o godzinę) - także nie powoduje zmiany godziny na zegarze, nadal wskazywany jest czas letni. Założyłem więc, że może czas ustawia się poniekąd/ tudzież/azaliż automatycznie, poprzez sygnał ze stacji radiowej. Przełączałem wszystkie znane mi i nieznane stacje radiowe - ale: cała Polska funkcjonuje już według czasu zimowego, tylko ja jeden sierota na letnim...

W związku z powyższym chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników Toyoty Prius III - co mnie teraz przyszło uczynić?
Udać się do Częstochowy w procesji błagalnej?
Zdać się na naukę i technologię udając się do ASO Toyoty w celu podłączenia pod komputer?
Wymienić samochód na taki, w którym umiałbym przestawić czas z letniego na zimowy?
Kupić sobie budzik analogowy i umieścić go w samochodzie?
Czy być może jest jakiś prostszy sposób na rozwiązanie mojego problemu?
Pozdrawiam
I niech moc będzie z
Wami z nami wszystkimi.