Autor Wątek: Wstyd się przyznać - ale nie umiem przestawić zegara.  (Przeczytany 21256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
Wstyd się przyznać - ale nie umiem przestawić zegara.
« dnia: 29 Października 2018, 15:51:16 »
Na początek - gwoli zadowolenia adminów - nieśmiało informuję, że starałem się za pomocą wyszukiwarki forum znaleść informację w interesującej mnie kwestii, aleeee.....
na hasło "nastawianie/przestawianie zegara" wyrzuciło wyników = 0, a na hasło "zegar" wyrzuciło mnóstwo wyników, ale "zegary" w sensie: zestaw wskaźników: prędkościomierz, obrotomierz.
Dlatego pozwolę sobie tutaj:
Wydawało mi się, że jestem już na tyle dużym chłopcem (jeszcze w szkole uczyli mnie o zegarze analogowym; ze wskazówkami  :-)), że sobie poradzę z problemem - ostatecznie wszystkie zegary w domu i w jednym samochodzie udało mi się przestawić. A w Priusie - poległem  :embarassed:
Gwoli tła tematu: samochód posiadam w wersji nie wiem jakiej, ale raczej z tych lepiej wyposażonych. "Na pokładzie" posiadam nawigację B9016. Samochód jest z 2009 roku, sprowadzony z "krajów starej unii", znaczy: z Niemiec, choć pierwsza rejestracja była w Holandii. Z tego, co się orientuję, nie powinien posiadać polskiej wersji językowej obsługi NAVI, a jednak takową mam.
Zmiany czasu próbowałem dokonać na dwa sposoby:
I. Przyciskiem "Disp" na kierownicy wszedłem byłem w ustawienia (zwane na wyświetlaczu z angielska Settings  :-)), a następnie wszedłem byłem w opcję/zakładkę/sekcję (do wyboru) Clock, czyli - jak się domyślam- po naszemu zegar. Po wejściu do tej sekcji/opcji/zakładki (do wyboru) mam możliwość zmiany tylko jednej rzeczy - czy czas będzie pokazywany w systemie 12-sto czy 24-ro godzinnym. Nie ma tam natomiast możliwości skorygowania cyferek, np. z godziny 15 na 14.
II. Spróbowałem opcji przez NAVI. Przycisk "Setup" -> zakładka "Czas". W tej zakładce są tylko dwa pola: "Strefy czasowe" (z opcjami: Grennwich, Środkowy, Wschodni, Inny - czyli wymuszający zmiany przez użytkownika dowolnie w przedziale co pół godziny) oraz "Czas letni" z opcjami: Wyłączony / Włączony.
W pierwszej kolejności ustawiłem "Czas letni" na "Wyłączony" - bez reakcji, zegarek wskazuje nadal czas letni. Wybieranie w "Strefach czasowych" dowolnego ustawienia (Grennwich, Środkowy, cofanie w Inny o godzinę) - także nie powoduje zmiany godziny na zegarze, nadal wskazywany jest czas letni. Założyłem więc, że może czas ustawia się poniekąd/ tudzież/azaliż automatycznie, poprzez sygnał ze stacji radiowej. Przełączałem wszystkie znane mi i nieznane stacje radiowe - ale: cała Polska funkcjonuje już według czasu zimowego, tylko ja jeden sierota na letnim...  :embarassed:
W związku z powyższym chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników Toyoty Prius III - co mnie teraz przyszło uczynić?
Udać się do Częstochowy w procesji błagalnej?
Zdać się na naukę i technologię udając się do ASO Toyoty w celu podłączenia pod komputer?
Wymienić samochód na taki, w którym umiałbym przestawić czas z letniego na zimowy?
Kupić sobie budzik analogowy i umieścić go w samochodzie?
Czy być może jest jakiś prostszy sposób na rozwiązanie mojego problemu?
Pozdrawiam
I niech moc będzie z Wami z nami wszystkimi.
Toyota Prius III, 2009

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wstyd się przyznać - ale nie umiem przestawić zegara.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Października 2018, 16:05:10 »
PII czy PIII?
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Października 2018, 16:06:56 »
P III, 2009 rok, NAVI B9016, bluetooth
Toyota Prius III, 2009

Offline Lehu2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Października 2018, 16:13:55 »
Na desce rozdzielczej przy kierownicy powiniens mieś 3 przyciski H:M:S czyli godzina:minuta:sekunda. Wciskasz i zmieniasz :)
----------------------------------------------------------
Toyota Prius Plug-In Hybrid 1,8 HSD Aspiration 2013

Offline Johnny Sexton

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Października 2018, 16:18:11 »
Na desce (za kierownica) masz oddzielne guziki do ustawienia zagarka. Oznaczone H (godziny) i M (minuty)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Października 2018, 16:19:47 »
Dzięki wielkie!!!
Na smrt zapomniałem o tych przyciskach.
Będę żył!!!
Pozdrawiam

Już się uzimowiłem  :-)

Ale wstyd pozostał (trzy przyciski...) :embarassed:

Niech moc będzie z Wami z nami wszystkimi
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2018, 16:35:30 wysłana przez pablicito »
Toyota Prius III, 2009

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Października 2018, 16:53:30 »
 :grin:
kto pyta nie błądzi  :good:
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Października 2018, 16:57:23 »
Prawda.
Idę się teraz cieszyć prawidłowymi wskazaniami zegara - nie wyjdę z samochodu przez godzinę  :grin:
Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Chris

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Października 2018, 19:31:04 »
Gdybyś zapomniał który masz model, to właśnie liczba przycisków zegara Ci przypomni.
Proszę Admina o dodanie w temacie z ukrytymi opcjami, czy tam "sztuczków i kruczków"   <taniec>

« Ostatnia zmiana: 29 Października 2018, 19:33:45 wysłana przez Chris »

Offline jaroWM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Października 2018, 11:22:50 »
też zaraz po kupnie auta mordowałem się z przestawieniem zegara w "SETTINGS" z pół godziny do momentu, w którym zauważyłem te przyciski :)

Offline pablicito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Października 2018, 17:43:29 »
OOOooo!!!! Załapałem się do "przyczepnych"  :grin:. Znaczy: wątek się załapał... :-)

Gdybyś zapomniał który masz model, to właśnie liczba przycisków zegara Ci przypomni.
Strach pomyśleć, ile będzie przycisków w Priusie X :-).

też zaraz po kupnie auta mordowałem się z przestawieniem zegara w "SETTINGS" z pół godziny do momentu, w którym zauważyłem te przyciski :)

Fakt - dla początkującego (a takim jestem) może to wydawać się lekko dziwne: ustawienia zegara za pomocą funkcji "Settings", za pomocą ustawień NAVI i dodatkowo (podstawowe działanie - ustawienie godziny) za pomocą dedykowanych przycisków... Cóż - miejsca na desce dużo, to się zmieściły :-).
I tak jest fajnie, że na wskaźnikach jest wydzielony zegar, i do tego całkiem wyraźny. W PT Cruiser'ze jak nie miałeś radia - nie miałeś zegara.
Boję się tylko, że (z powodu "nieużywania") zapomnę w przyszłości o tych przyciskach - bo może skończy się ten cyrk ze zmianami czasu... :-)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Choć, cholera, wstyd pozostał: instrukcja przeczytana od deski do deski (no - może z pominięciem działów o mocowaniu fotelików i rozmieszczeniu poduszek powietrznych  :embarassed: :-P) z dziesięć razy jeszcze przed kupieniem Priusa, a wgodzinie "Zero"....  :embarassed:

Pozdrawiam
Toyota Prius III, 2009

Chris

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Października 2018, 19:04:30 »
Nie czepiam się, serio w "dwójce" są dwa przyciski

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl