Autor Wątek: Auris II FL TS HSD po 2 latach użytkowania - opinie  (Przeczytany 29487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamlca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR 1.8
Odp: Auris II FL TS HSD po 2 latach użytkowania - opinie
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Lipca 2020, 09:08:22 »
Panowie a jak jest z instalacja LPG w hybrydzie?
Tzn.chodzi mi o to czy po uruchomieniu na zimno na benzynie po kilkudziesieciu sekundach(u mnie w Corsie jest to do minuty gdy temperatura jest plusowa ale i 3-4min gdy jest z 5 st mrozu)przelacza sie na gaz i potem juz nastepne uruchomienia sa na gazie?
Czy zdarza sie ze jak auto nie dogrzane ze jednak dalej na benzyne?

Czy ma ktos moze instalacje(bo i takie sa montowane-glownie do silnikow z wtryskiem bezposrednim)ze i na zimno odpala na gazie?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Lipca 2020, 13:44:53 »
Jak sobie ustawisz Sterownik żeby odpalał przy 0° na gazie to tak będziesz mieć. Ja mam ustawione na 38 bodajże bo tak zalecali i w ciepły dzień odpala od razu na gazie a przy zerowych potrzebuje minuty czy dwoch i raczej system Ci nie pozwoli na wychodzenie silnika do tak niskich temperatur.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Lipca 2020, 13:57:14 »
Panowie a jak jest z instalacja LPG w hybrydzie?

Ja mam LPG w P3, zawsze odpala na benzynie, gdy po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przechodzi na LPG, to póki nie wyłączę auta jedzie na LPG, nawet wtedy gdy silnik gaśnie i jedzie na baterii, następny zapłon silnika zawsze na LPG. Nie wiem czy Cię dobrze rozumiem, ale gdy zgaszę silnik i on schłodzi się do pewnej wartości, to następne odpalenie ponownie na benzynie.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Lipca 2020, 14:02:43 »
Jak sobie ustawisz Sterownik żeby odpalał przy 0° na gazie to tak będziesz mieć. Ja mam ustawione na 38 bodajże bo tak zalecali i w ciepły dzień odpala od razu na gazie a przy zerowych potrzebuje minuty czy dwoch i raczej system Ci nie pozwoli na wychodzenie silnika do tak niskich temperatur.
U mnie nawet w największe upały, zawsze zimny start odpala na benzynie. No chyba że postój trwał kilka minut, w upalny dzień.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Lipca 2020, 14:05:13 »
Kwestia ustawień gazownika.

Offline robini6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Października 2020, 20:08:24 »
Witam, widzę ze dyskusja trochę przycichła ale i ja dodam swoje wnioski i wyniki. Mam Aurisa TS HSD 2015 r od niespełna miesiąca. Zrobiłem ponad 1100 km. Moje wyniki z tankowania trasa jazda spokojna 6,34 l LPG, miasto i drogi lokalne 5,55 l LPG. Nie miałem możliwości wyjeżdżenia zbiornika do dna, każda z tras po około 500 km. Dane z faktycznego tankowania a nie z komputera, z komputera rzecz jasna wyniki niższe. Przed zakupem oglądałem filmy na youtube i czytałem forum i inne. Wyniki jak najbardziej mnie zadowalają, nie ma co się licytować, kto nie wierzy niech sam spróbuje ot co. Sądzę że w miarę ogarniania hybrydy wyniki mogą być spokojnie jeszcze niższe. Pożiwiom uwidim. Pozdro

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Października 2020, 21:20:33 »
Jeszcze chcesz zejść niżej ze spalaniem? Przecież to już poziom elektryka ładowanego w domu z gniazdka. Kolega Aurisem HSD taxi z 2016 roku zrobił na LPG ponad 310 tys.km i auto poza nieco słabszą baterią we wzorowej kondycji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl