Autor Wątek: Prośba o ocenę modelu  (Przeczytany 14622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Prośba o ocenę modelu
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Listopada 2018, 23:58:23 »
dzisiaj pojawiła się ciekawa oferta w Legnicy - czyli w mieście, w którym mieszkam :)

Niestety - jest to wciąż wersja przedliftowa, ale stosunkowo młoda, bo 2004 rok, SOL, polski salon, bezwypadkowa.
https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-corolla-niezawodny-1-6-vvt-i-salon-pl-serwis-klimatyzacja-ID6BvcU7.html#7c6e19726a

Będę dzisiaj dzwonił o VIN i datę pierwszej rejestracji. Coś rzuca Wam się w oczy? Czy w 2004 roku silniki były już bez wady olejowej?
Jedyne co mnie zastanawia, to czy do wersji SOL dawali te felgi?

Pozdrawiam.

EDIT: to jest auto od handlarza (?).

Anymous czy Anonim to raczej handlarzyna.... Odkupił auto od Polaka, dokupił mało pasujące dywaniki wyplakował środek, pozaprawiał rysy na zderzakach, pewnie sobie ze dwa tysie doliczył i sprzedaje - z czegoś Chłop też żyć musi:)) możliwe że się mylę i masz doczynienia ze 100% właścicielem. Sam oferty "Lichwiarzy" odrzucam.
Zapytaj Sprzedającego, czy to Pana auto czy jest tzw. pośrednikiem, tylko nie używaj określenia "HANDLARZ" bo strasznie się pienią. Żeby Cię przyciągnąć usłyszysz że samochód należał do kogoś z "dalszej" rodziny/znajomego  i wie o nim prawie wszystko:)
Sprawdź historię w Cepiku, czy nie przewija się jakaś firma? Jeśli przelot prawdziwy to wnoszę po wnętrzu że auto jeździło głównie w mieście. Moja corolla z 280 tysi w środku wygląda dużo lepiej.
Słuchaj tak poważnie weź kogoś z forum ze dolnego ślunska < były już sugestie> na pewno są tacy co chętnie Ci pomogą bo tak ze zdjęć nie ma co oceniać, jednemu się podoba inny powie że cały bity i tak z każdym ogłoszeniem będziesz w coraz większej rozterce:)
Na mój gust wart obejrzenia, tym bardziej że masz go na miejscu. Kupować przecież nie musisz.
Sam bym Ci chętnie pomógł ale za daleko mam do Legnicy:)
Pozdrawiam

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Listopada 2018, 00:47:26 »
czy do wersji SOL dawali te felgi?
przed liftem montowali stalówki z tymi kołpakami
Zapytaj Sprzedającego
o tylne lampy - skąd się wzięły z polifta w tym egzemplarzu
E18_Prestige_MultidriveS

Offline mistral

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 13 Grudnia 2018, 09:56:29 »
Odgrzewamy temat. Pojawił się ciekawy egzemplarz we Wrocławiu.
Auto poliftowe, 2006 rok, polski salon, drugi właściciel. Szkoda, że jest to silnik 1.4, a nie 1.6 - zawsze to miło mieć więcej mocy pod maską :)

Zastanawia mnie jednak cena - moim zdaniem o jakieś 3000 za wysoka?
Dajcie znać, co uważacie o tym modelu no i co z tą ceną.

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-corolla-toyota-corolla-e12-salon-pl-1-4-97km-ID6Bz3OR.html#e5cff2fb39

PS. To auto z Legnicy odpadło, zbyt wiele "ale".

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:57:07 »
ogólne co do ceny - czasami lepiej zapłacić nieco więcej (nawet 3 tys.) za egzemplarz dopracowany i pozbawiony wad, szkód powypadkowych etc. niż kupić taniej i potem włożyć te 3 tys. w bezsensowny interes jakim jest ratowanie powypadkowego szrota
Co do tego egzemplarza - po cenie widać że do zbicia jest 800 pln. zostaje 16 tys. za jedną z najbiedniejszych wersji + silnik 1.4. Wszystko zależy od Ciebie czego oczekujesz - jak 1.4 jest dla ciebie akceptowalne i prawie brak wyposażenia dodatkowego to mocno negocjuj cenę, a jak masz czas to szukaj dalej. Skupiłbym się na Toyota Pewne Auto - jasne, ze nie wszystkie tam samochody są idealne, ale zbliża się wyprzedaż rocznika 2018 + w marcu wchodzi nowy model więc ludzie będą zostawiać w rozliczeniu - jest szansa że pierwszy właściciel e12 zostawi swoje auto w rozliczeniu i przesiądzie się do nowego auta 
E18_Prestige_MultidriveS

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Grudnia 2018, 11:32:25 »

Zastanawia mnie jednak cena - moim zdaniem o jakieś 3000 za wysoka?
Dajcie znać, co uważacie o tym modelu no i co z tą ceną.

GOLAS jak za tyle kasy. Sam mam salonowego z 2005 ale wyposażenie dużo lepsze bo klimatronik, pelna elektryka, halogeny etc.
Może wart tych pieniędzy jak wszystko w najlepszym porządku ale wyposazenie od biedy.
Kolega wyzej dobrze prawi.

pozdrawiam

Offline mistral

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Stycznia 2019, 14:20:45 »
A ja wciąż cierpliwie czekam i znowu pojawiła się dość ciekawa opcja we Wrocławiu. Standardowo - możecie rzucić okiem? Czy coś Wam na pierwszy rzut oka nie pasuje? Na plus rocznik, polski salon, osoba prywatna, rzetelny opis. W przebieg tego modelu nie chce mi się wierzyć, no ale to sprawa drugorzędna. Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.

PS. Czy ktoś z Wrocławia za dobrą whisky byłby skłonny pojechać ze mną na oględziny tego egzemplarza?

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-corolla-1-6-benzyna-polski-salon-udokumentowany-przebieg-osoba-prywatna-ID6BEnTl.html

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Stycznia 2019, 16:18:09 »
Wygląda obiecująco, ale mocno negocjuj cenę bo to podstawowa wersja po liftingu, a także z uwagi na obcierki (oglądam zdjęcia w telefonie i tak mi się wydaje)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
E18_Prestige_MultidriveS

Offline ernestbugaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Stycznia 2019, 17:42:32 »
Opis na plus, sprzedający nie ukrywa tablic, VIN. Ciekawe, który to właściciel.. Podpytaj o dokumenty, faktury, rachunki. Jeśli wszystko będzie OK po oględzinach i jeździe próbnej podjedź na SKP, może nawet na podłączenie do komputera. Nawet jeśli wszystko będzie OK, to spróbuj zacząć od 14 000 bo 17 000 to po prostu za dużo. :-)

Offline mistral

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Stycznia 2019, 09:59:10 »
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
W takim razie zacznę negocjacje od 14k, ale myślę, że jeżeli wszystko inne okazałoby się OK - byłbym skłonny dać 15 000 zł.

W kwestii właściciela - wychodzi na to, że jest to 3 właściciel samochodu - trochę niepokojące jest to (być może bezpodstawnie), że drugi właściciel auto posiadał od 23.07.2016 do 09.11.2017, a kolejny już auto sprzedaje... myślicie, że może to mieć jakiekolwiek znaczenie, czy czysty przypadek?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Stycznia 2019, 10:32:55 »
Przypadków nie ma - szukaj innego :(

Offline ernestbugaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Stycznia 2019, 11:44:59 »
W kwestii właściciela - wychodzi na to, że jest to 3 właściciel samochodu - trochę niepokojące jest to (być może bezpodstawnie), że drugi właściciel auto posiadał od 23.07.2016 do 09.11.2017, a kolejny już auto sprzedaje... myślicie, że może to mieć jakiekolwiek znaczenie, czy czysty przypadek?
Wychodzi na to, że to musi być jakiś gorący kartofel.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Stycznia 2019, 20:20:28 »
Jak będziesz oglądał, to przyjrzyj się dokładnie mocowaniu tylnego zderzaka po prawej stronie - wygląda na źle założony (szpara zbyt duża), może była jakaś kolizja i jest tylko źle założony, a może nie da go się już właściwie spasować :o
Teraz oglądam te zdjęcia na kompie - tych obcierek jest stanowczo za dużo, tak jakby jakaś baba tym jeździła  <zalamka>
Pamiętaj, że to wersja bazowa - gdybym miał ją brać, zacząłbym negocjować od 11 tys. i zakończył maks. na 13 tys.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Stycznia 2019, 01:56:22 »
Jak będziesz oglądał, to przyjrzyj się dokładnie mocowaniu tylnego zderzaka po prawej stronie - wygląda na źle założony (szpara zbyt duża), może była jakaś kolizja i jest tylko źle założony, a może nie da go się już właściwie spasować :o
Dla mnie wygląda OK, nie wiem co  CI tam odstaje, zdjęcie tak zrobione. Błotnik nie widać żeby był naprawiany a zderzak bez obcierek to nie zderzak:) bez przesady ważniejsze rzeczy są jak zderzaki, weź też poprawkę że to wersja Turecka a nie Japońska gdzie w japońcu wszystko jest spasowane do "milimetra".
PLUS, że są folie >protektory na błotnikach,ale martwi mnie albo może ucieszy <jeśli to profeska> zapryskane jakimś czarnym siuwaxem progi>> Podwoziu też lepiej się przyjrzyj. Krajowe egzemplarze z mojego doświadczenia bardziej są skorodowane od spodu jak te z importu Niemcy, Francja czy kraje Beneluxu.  < oczywiście nie po powodziowe>.
Wg.mnie ta corolla jakaś mega uboga nie jest, bo i TRC ma> rzadkość jak na salon Polska.
Z tym zbijaniem ceny też nie przesadzajcie, jak auto jest sprane, doinwestowane to nikt rozsądny za 13- 14 tysi go nie sprzeda.
Warto się przyjrzeć na żywo, sam fakt że to końcówka produkcji, rocznikowo młodszego jak 2007 nie znajdziesz a wiek też ma duże znaczenie przy odsprzedaży.

PZDR

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Stycznia 2019, 07:54:55 »
Dołączam się - za darmo nikt nie odda, nie ma co marzyć. W zeszłym roku szukaliśmy E12 dla siostry. Miało być 10-12 tysi, oczywiście w stanie igiełka. Rzeczywistość bardzo szybko zweryfikowała oczekiwania siostry i zawartość portfela - znaleźliśmy egzemplarz, któremu nic nie dolega. Dosłownie nic. 2007r, 120kkm, import z niemcowni. 16800 trzeba było wyłożyć.
Przyczyna ilości właścicieli nie skreśla samochodu, jest do zweryfikowania, wystarczy spytać sprzedającego. Ja np jestem 4tym właścicielem swojej, a tak naprawdę drugim - najpierw firma (leasing), potem wykup, potem sprzedaż mojemu koledze, który zaraz po zakupie dowiedział się, że mu niepotrzebna, bo żona dostała służbowy.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Stycznia 2019, 11:00:12 »
weź też poprawkę że to wersja Turecka a nie Japońska
Przestańcie z tym rozgraniczaniem turecka - japońska. Jeżdżę już drugim Turkiem i nie mam powodów do narzekań na jakość montażu i spasowania elementów. 
a zderzak bez obcierek to nie zderzak:) bez przesady ważniejsze rzeczy są jak zderzak
nie tylko zderzak, ale zderzaki i lusterko - jak chcesz to naprawić to też koszty są. Jak sprzedawałem swoją - to zderzaki akurat były ok :)
Wg.mnie ta corolla jakaś mega uboga nie jest, bo i TRC ma> rzadkość jak na salon Polska.
jest, to najuboższa wersja po liftingu - nawet sterowania radiem nie ma w kierownicy. Następna wersja to luna - tam był już był klimatronik
Z tym zbijaniem ceny też nie przesadzajcie, jak auto jest sprane, doinwestowane to nikt rozsądny za 13- 14 tysi go nie sprzeda.
Trzeba patrzeć na egzemplarz (stan i wyposażenie) nie na rocznik. Dla mnie przy tym wyposażeniu i wyglądzie auto nie jest więcej warte niż 13 tys.
Miało być 10-12 tysi, oczywiście w stanie igiełka. Rzeczywistość bardzo szybko zweryfikowała oczekiwania siostry i zawartość portfela - znaleźliśmy egzemplarz, któremu nic nie dolega. Dosłownie nic. 2007r, 120kkm, import z niemcowni. 16800 trzeba było wyłożyć.
ale pewnie w tym przypadku warto było. Wg mnie ten z ogłoszenia nie jest tyle wart
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl