Autor Wątek: Przyspieszenie w hybrydzie  (Przeczytany 20337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Przyspieszenie w hybrydzie
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Listopada 2018, 21:57:59 »
Jest pewnie w dziale corolli temat o nowym HSD. Aurisów nowych nie będzie więc wróćcie na tory i na ziemię  :grin: do poczciwego 1.8  <kawusia>
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Listopada 2018, 11:30:33 »
witam klubowiczów.
Aby z auta hybrydowego "wyciągnąć" wszystko co najlepsze w tym moc i przyśpieszenie oraz minimalne spalanie wszystkie urządzenia muszą osiągnąć swoją optymalną temperaturę pracy (najważniejsza to temperatura silnika spalinowego, elektrycznego i baterii).
Polecam korzystanie ze wspaniałej apki Hybrid Assistant oraz jak ktoś lubi to bardzo szczegółowe raporty z jazdy dostarcza apka Hybrid Reporter. Oczywiście do kompletu potrzebny interfejs ODB2. Ostatnio apka została mocno rozbudowana graficznie i na ekranie wyświetla on-line wszystkie parametry jazdy - aktualne i śr. spalanie, obroty silnika, poziom naładowania baterii, temperaturę baterii (a te parametry maja wpływ a aktualnie posiadaną moc ), szybkość pracy wentylatora baterii, temperaturę silnika spalinowego i elektrycznego (od tego zaczął się ten wątek), wielkość używanej energii z obu silników. Dane podawane są liczbowo i w zmieniających się kolorach w symbolach poszczególnych urządzeń. Było to już opisywane na forum http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=39805.0 , ale teraz jest zdecydowanie więcej parametrów i ładniej wygląda, oraz doskonale uczy techniki jazdy hybrydą (dla tych bardzo, bardzo oszczędnych i nie tylko), po dodaniu HyBall wiemy kiedy przycisnąć gazu, a kiedy odpuścić. Uczy też hamowania hybrydą. Słowem dla chcących i dociekliwych aplikacja odpowiada na wiele pytań z techniki jazdy hybrydą i ciągle zaskakuje nowymi funkcjami. Ja korzystam stale i przykładowo podczas jazdy z navi link4 osiągam oceny 100/100 - polecam
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2018, 11:47:21 wysłana przez szmet »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Listopada 2018, 13:07:30 »
Pytanie czy to jest bezpieczne? Taka ilość dodatkowo wyświetlanej informacji może odciągać uwagę kierowcy od sytuacji na drodze.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Listopada 2018, 13:31:32 »
Jak to mówią wszystko jest dla ludzi - trzeba nauczyć się korzystać. Wg. mojej oceny jest to mniej absorbujące uwagę kierowcy niż jazda w mieście "na nawigacji". Dlatego dużym ułatwieniem jest interfejs graficzny i od razu widać czy temperatura silnika jest optymalna (kolor zielony) czy silnik jest niedogrzany (kolor pomarańczowy). Nie wszystkie parametry trzeba stale obserwować, obserwujesz te , które są dla Ciebie ważne w danym czasie  przykładowo czy niezbyt gwałtownie dohamowujesz, albo nieekonomicznie przyśpieszasz. Wszystkie szczegóły możesz analizować w raportach już po odbytej jeździe. Można też usiąść na jazdę "testową" jako pasażer i obserwować i poznać dokładnie wszystkie wyświetlane parametry, a później wykorzystywać tylko wybrane np. w doskonaleniu ekonomicznej jazdy, doskonalenia nauki hamowania itp.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2018, 19:11:24 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Listopada 2018, 14:04:14 »
Bezpieczna jazda "na nawigacji" polega na tym że słucha się zaleceń i patrzy na drogę a nie w ekran.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Listopada 2018, 14:53:21 »
Polecam korzystanie ze wspaniałej apki Hybrid Assistant oraz jak ktoś lubi to bardzo szczegółowe raporty z jazdy dostarcza apka Hybrid Reporter. Oczywiście do kompletu potrzebny interfejs ODB2. Ostatnio apka została mocno rozbudowana graficznie i na ekranie wyświetla on-line wszystkie parametry jazdy - aktualne i śr. spalanie, obroty silnika, poziom naładowania baterii, temperaturę baterii (a te parametry maja wpływ a aktualnie posiadaną moc ), szybkość pracy wentylatora baterii, temperaturę silnika spalinowego i elektrycznego

Mam pytanie. Czy ktoś z Wrocławia posiadający hybryd, miałby czas i ochotę nauczyć, pokazać, wyjaśnić wszystkie te rzeczy związane z pracą układu hybrydowego (hybryd assistant, hybryd reporter, ODB itp) zrewanżuje się jakimiś browarkami. Nie wiem jak to ugryźć, czytam wasze wypowiedzi ale nie mam podstawowej wiedzy w tym zakresie. Myślę że gdyby ktoś udzielił mi krótkiego instruktażu to jest szansa że chociaż po części coś zrozumie. Nie mam wiedzy ale mam zdolność logicznego myślenia :o. Mogę podjechać, gdzieś może koło jakiegoś marketu. Nie mówię że dziś czy jutro. Ale jakby co to dajcie znać.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Listopada 2018, 15:18:24 »
nauczyć, pokazać, wyjaśnić wszystkie te rzeczy związane z pracą układu hybrydowego (hybryd assistant, hybryd reporter, ODB itp)
Mam wrażenie że to trochę przereklamowane jest.  W dużym zatłoczonym mieście takim jak Wrocław, moim zdaniem więcej osiągniesz dobierając porę i trasę przejazdu aby uniknąć korków.  Reszta to kilka podstawowych zasad, które dotyczą również konwencjonalnych samochodów.  Główna różnica to umiejętność przełączania się na jazdę na samym prądzie, ale do tego naprawdę wystarcza wskaźnik EV i słupek naładowania baterii.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Listopada 2018, 15:28:48 »
Zbig, żyjemy (jak na razie) w wolnym kraju i każdy decyduje jak wykorzysta dostępne "zabawki". To tak jak dyskusja czy hamowanie samochodem na lodowisku jest bezpieczniejsza na oponach letnich czy zimowych. Masz wrażenie, czyli nie korzystałeś, może warto spróbować - Twoja decyzja. Ja mieszkam w Szczecinie i stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony.Natomiast Twoje wymagania i potrzeby mogą być zupełnie inne - masz wybór. pozdro

mbauris tak w skrócie: 
Hybrid Assistant apk , która na podstawie danych zaczytanych poprzez interfejs pomiarowy OBD2 (to, to gniazdo gdzie mechanik podłącza kabelek do komputera diagnostycznego) dla naszych celów należy zakupić "przejściówkę" z wbudowanym transmiterem (BT lub WiFi) przez która połączymy się z naszym smartfonem lub tabletem (na stronie domowej assistenta jest lista rekomendowanych urządzeń) aplikacja "przerobi" dane na grafikę ukazującą parametry w bardziej przyjaznej formie na ekranie. Hybrid Reporter jest to dodatkowa apk, która te dane dostarcza w bardzo szczegółowej formie umożliwiając analizę wszystkich hybrydowych podzespołów jak zachowywały się parametry podczas jazdy w postaci tabelki, wykresów, wydrukować w pdf, itp - można się doktoryzować. :-)  Oryginalna instrukcja i opis jest tu: http://hybridassistant.blogspot.com/p/screenshots.html
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2018, 19:10:31 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Listopada 2018, 17:18:32 »
Zbig, żyjemy (jak na razie) w wolnym kraju i każdy decyduje jak wykorzysta dostępne "zabawki".
Oczywiście aczkolwiek niektórzy wciąż mylą wolność z dowolnością, ale mniejsza o to ;-)

Cytuj (zaznaczone)
To tak jak dyskusja czy hamowanie samochodem na lodowisku jest bezpieczniejsza na oponach letnich czy zimowych.
Nie, wcale nie. 

Cytuj (zaznaczone)
Masz wrażenie, czyli nie korzystałeś, może warto spróbować - Twoja decyzja. Ja mieszkam w Szczecinie i stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony.
A są darmowe jazdy próbne?  Widzisz, mnie taki tani marketing nie bierze.  Za każdym razem słyszę o zupełnej inności ale dziwnym trafem nikt nie potrafi jej opisać.  Trochę to dziwne, nie sądzisz?

« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2018, 17:21:28 wysłana przez Zbig »

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Listopada 2018, 09:33:05 »
Zbig, Ktoś zapytał o co chodzi z tym assistentem wiec opisałem. W przeciwieństwie do Ciebie używam tej aplikacji. Ja nie krytykuję Ciebie za twoje malkontenctwo. Używając Twojego języka, mam wrażenie, że masz problemy, które sam sobie stwarzasz i próbujesz zaoferować je innym. Życzę Tobie miłego dnia i obyś spotykał tylko życzliwych sobie ludzi.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Listopada 2018, 09:52:12 »
Mnie tam zainteresowałeś tym Hybrid Assistantem

https://allegro.pl/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-i7408637150.html

Ten będzie Ok? Czy brać ?3?. Widzę ze rozpiętość cenowa jest duża na Allegro bo od 50 do 100- paru złotych, a zupełnie nie wiem czym sie urządzenia miedzy sobą różnią.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2018, 19:11:41 wysłana przez fazibazi »

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Listopada 2018, 10:54:01 »
smiecho84      Ja swój zakupiłem 3 lata temu, ale zupełnie do innego celu model iCar NANO z BT, ale działa z tymi apk , czasami się rozłącza więc nie jest idealny i myślę o zmianie na w pełni kompatybilny. Najlepiej wybrać z listy rekomendowanej tutaj: http://hybridassistant.blogspot.com/p/obd.html wtedy jest gwarancja prawidłowego działania. Ceny, no cóż - są różne. Musisz niestety samemu podjąć tą decyzję. :-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Listopada 2018, 16:04:54 »
Zbig, Ktoś zapytał o co chodzi z tym assistentem wiec opisałem.
Nie jest to prawda.  Nikt o HA/HR nie pytał w tym wątku przed Twoim pierwszym tu postem.

Cytuj (zaznaczone)
W przeciwieństwie do Ciebie używam tej aplikacji.
I dlatego zadałem Ci kilka pytań na jej temat, na które z nieznanych przyczyn unikasz odpowiedzi.  Szkoda, bo temat ciekawy.

Cytuj (zaznaczone)
Ja nie krytykuję Ciebie za twoje malkontenctwo.
Skoro tego nie robisz to o tym nie pisz - zwłaszcza, że o żadnym malkontenctwie nie może być mowy. 

Cytuj (zaznaczone)
Używając Twojego języka, mam wrażenie, że masz problemy, które sam sobie stwarzasz i próbujesz zaoferować je innym.
A nie masz wrażenia, że posuwasz się troszkę za daleko :-) ?

Cytuj (zaznaczone)
Życzę Tobie miłego dnia i obyś spotykał tylko życzliwych sobie ludzi.
  Wszyscy ludzie są życzliwi Kolego, tylko trzeba umieć do nich odpowiednio podejść.  Spróbuj, na pewno potrafisz.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Listopada 2018, 16:41:52 »
Ja mieszkam w Szczecinie i stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony.

Szmet, a mógłbyś nieco rozwinąć ten temat...?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Listopada 2018, 18:17:37 »
https://allegro.pl/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-i7408637150.html

Ten będzie Ok? Czy brać ?3?. Widzę ze rozpiętość cenowa jest duża na Allegro bo od 50 do 100- paru złotych, a zupełnie nie wiem czym sie urządzenia miedzy sobą różnią.

3 podobno jest gorsza niż 2, usypia się i trzeba wyjmować ją z portu aby się uaktywniła. Tak przynajmniej gdzieś czytałem ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl