Autor Wątek: Przyspieszenie w hybrydzie  (Przeczytany 20348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Przyspieszenie w hybrydzie
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Listopada 2018, 11:08:16 »
Zbig  - 
Wątek "Przyspieszenie w hybrydzie" został rozpoczęty z powodu wątpliwości jak to jest z przyśpieszeniem i jazdą hybrydą. Wypowiedzi kolegów mówiły o różnych aspektach i wydarzeniach w tym bolidzie jakie mają wpływ na osiągane parametry podczas jazdy - przynajmniej ja tak to odebrałem. Dlatego pozwoliłem sobie zamieścić wzmiankę o aplikacji , która te wszystkie parametry pokazuje w przystępnej formie. I teraz odpowiadam (chronologicznie) na Twoje pytania (pomijam celowo Twoje komentarze):

Pytanie czy to jest bezpieczne?
TAK uważam, że jest bezpieczne.
    Masz wrażenie, czyli nie korzystałeś, może warto spróbować - Twoja decyzja. Ja mieszkam w Szczecinie i stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony.

A są darmowe jazdy próbne?  Widzisz, mnie taki tani marketing nie bierze.  Za każdym razem słyszę o zupełnej inności ale dziwnym trafem nikt nie potrafi jej opisać.  Trochę to dziwne, nie sądzisz?
Apka jest darmowa, interfejs możesz pożyczyć od życzliwych ludzi i masz darmowe jazdy próbne.
Nie prowadzę żadnych działań marketingowych (na pewno wiesz jaka jest definicja słowa marketing?).
Nie wiem co dokładnie słyszałeś, opisz, a ja postaram się opisać "inność" jeżeli taka zaistnieje.
Nie, nie jest to dziwne. Jeżeli padają tylko ogólniki to ciężko jest wykazać różnicę.
Ja odniosłem się do własnego stylu jazdy (stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony) nie Twojego i nie innych klubowiczów.

Jeżeli jakieś Twoje merytoryczne pytanie (nie Twoje stwierdzenia) pominąłem proszę powtórz, odpowiem.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 11:51:43 wysłana przez szmet »

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Listopada 2018, 12:10:41 »
Ja mieszkam w Szczecinie i stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony.

Szmet, a mógłbyś nieco rozwinąć ten temat...?
Generalnie nauczyłem się prawidłowo odczytywać znaki drogowe - np liczba umieszczona na białym tle w czerwonej obwolucie nie oznacza dozwolonej prędkości minimalnej tylko maksymalną :-)
A tak na poważnie - każdy musi sobie określić co oczekuje od jazdy hybrydą? Można wykorzystać przycisk PWR i "ścigać" się z kierowcami BMW na światłach, a można rywalizować z samym sobą w jeździe ECO. Ja wybrałem to drugie co nie znaczy, że jestem drogowym zawalidrogą. Apka w tym pomaga pokazując parametry on line mające na taką jazdę duży wpływ. Podpowiada jak korzystać z hamulców i energii elektrycznej z baterii oraz maksymalne, ale optymalne połączenie obu typów napędu. Można jeździć hybrydą jak "zwykłym" samochodem i mieć wyższe zużycie paliwa, a można (skoro takie auto zakupiliśmy) te zużycie zminimalizować - wg mnie to fajna zabawa. Uczy przewidywania na drodze i fajnej a zarazem bezpiecznej jazdy.
I jeszcze jedno - nie jestem w żaden sposób powiązany z twórcami tych aplikacji i nie prowadzę działań marketingowych z tym związanych.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 12:56:56 wysłana przez szmet »

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Listopada 2018, 18:10:05 »
Można by dojść czasem do wniosku że hybryda nie pali wiele mniej tylko ci co kupują hybrydy zaczynają inaczej jeździć bo to wstyd powiedzieć że hybryda pali 8 litrów na sto.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Listopada 2018, 18:45:10 »
co oczekuje od jazdy hybrydą? Można wykorzystać przycisk PWR i "ścigać" się z kierowcami BMW na światłach

A tak można w hybrydzie  :grin:  :song:  ???

a można rywalizować z samym sobą w jeździe ECO. Ja wybrałem to drugie co nie znaczy, że jestem drogowym zawalidrogą.

Trudno mi się do tego odnieść, bo nie wiem jak "dajesz po garach"  :shock:
Ale moje doświadczenia w większości przypadków są takie: jak jedzie przede mną cokolwiek na T hajbrid to zawsze mam do czynienia z "żeglarzem" który 200 m przed światłami zdejmuje nogę z gazu i "walczy o 0,00000000001 l/100 km"  :wallbash:
I pewnie każdy z nich nie uważa się za zawalidrogę  :grin:
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 18:57:12 wysłana przez tomery »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
Przyspieszenie w hybrydzie
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Listopada 2018, 18:46:15 »
Można by dojść czasem do wniosku że hybryda nie pali wiele mniej tylko ci co kupują hybrydy zaczynają inaczej jeździć bo to wstyd powiedzieć że hybryda pali 8 litrów na sto.
No właśnie jesteś w błędzie kolego.
Użytkuje również Megane 1.5 DCI, wiec mam ta przyjemność jeździć i dieslem i hybrydą. Megana ma swoje plusy, jeździ  na taniej ?ruskiej? ropie(o dziwo lepszej jakościowo niż PL) i ma o połowę większy zasięg niż Auris HSD. Wchodzą w nią Ok. 63 litry, oczywiście jak się dobrze pobuja karoserią ;). Ale na tym się kończą zalety diesla. Dynamika, zrywność, spalanie a nawet przekłamywanie wskazań komputera pokładowego są korzyść hybrydy. W HSD właśnie fajne jest to że nie opłaca się wolno jeździć. Różnice pomiędzy jazdą oszczędną/dynamiczna są moim zdaniem niewarte zachodu o jazdę na tzw wynik.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Listopada 2018, 18:49:25 »
hybryda pali 8 litrów na sto.
Miałem Skodę Octavię w TDI paliła mi 6 l/100km ON. Teraz mam Aurisa w hybrydzie i pali mi tyle samo. Myślę, że to od kierowcy zależy, a zwłaszcza od jego stylu jazdy, ile mu auto spali. Specjalnie stylu jazdy nie zmieniałem. Nie lubię wąchać spalin innych...  :laugh:

tomery: Zapewniam, że można
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 18:51:22 wysłana przez Arturas »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Listopada 2018, 19:07:32 »
Ale na tym się kończą zalety diesla. (...) a nawet przekłamywanie wskazań komputera pokładowego są korzyść hybrydy.

Myślisz, że to zależy od rodzaju napędu ?
No to faktycznie hybryda ma wiele zalet :)

PS
Z pewnością ma, ale logika mi podpowiedziała, że tak należy podsumować twoją wypowiedź.

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Listopada 2018, 19:20:37 »
To tylko moje spostrzeżenia z eksploatacji dwóch różnych układów napędowych w dwóch różnych samochodach. Wątek z przekłamywaniem wskazań, a realnym spalaniem był trochę ironiczny ;)

« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 22:43:30 wysłana przez fazibazi »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Listopada 2018, 19:57:06 »

zawsze mam do czynienia z "żeglarzem" który 200 m przed światłami zdejmuje nogę z gazu....
I pewnie każdy z nich nie uważa się za zawalidrogę 

Tak kolego, zawalidroga to ten co zwalnia przed czerwonym światłem i blokuje Ci przejazd ;) A najgorszy zawalidroga to ten co ogólnie przestrzega przepisy ruchu drogowego i jedzie zgodnie z ograniczeniami które obowiązują na danym odcinku drogi ;)

« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2018, 19:59:20 wysłana przez mariuszs »

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
Przyspieszenie w hybrydzie
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Listopada 2018, 20:55:44 »
co oczekuje od jazdy hybrydą? Można wykorzystać przycisk PWR i "ścigać" się z kierowcami BMW na światłach

A tak można w hybrydzie  :grin:  :song:  ???

a można rywalizować z samym sobą w jeździe ECO. Ja wybrałem to drugie co nie znaczy, że jestem drogowym zawalidrogą.

Trudno mi się do tego odnieść, bo nie wiem jak "dajesz po garach"  :shock:
Ale moje doświadczenia w większości przypadków są takie: jak jedzie przede mną cokolwiek na T hajbrid to zawsze mam do czynienia z "żeglarzem" który 200 m przed światłami zdejmuje nogę z gazu i "walczy o 0,00000000001 l/100 km"  :wallbash:
I pewnie każdy z nich nie uważa się za zawalidrogę  :grin:

Nie każdy kto tak robi musi walczyć o wynik w spalaniu. Gdybyś przeczytał (ze zrozumieniem) inne zalety rekuperacji, nie musiał byś się tak wysilać, ze swoim odnoszeniem się, do czegokolwiek związanego z ?hajbrid?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Listopada 2018, 00:25:45 »
Niektórzy zaczynają jeździć inaczej, ale to raczej wynika z tego, że hybrydą da się jeździć w miarę wygodnie w sposób, który przy jeździe poprzednim autem, zazwyczaj turbo dieslem w manualu, jest upierdliwy i zabójczy dla napędu.

Robię codziennie kilkadziesiąt km po Warszawie, mój styl to raczej antyecodriving, co chwila zaciskam zęby trafiając na kolejnego zawalidrogę, ale nie przypominam sobie aby kiedykolwiek zirytował mnie kierowca hybrydy - a jeździ ich po Wwie mnóstwo.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Listopada 2018, 00:29:43 »
Ja mieszkam w Szczecinie i stwierdzam, że apka nauczyła mnie zupełnie innego stylu jazdy, z którego jestem zadowolony.

Szmet, a mógłbyś nieco rozwinąć ten temat...?

I co , dowiedziałeś się czegoś nowego? ;-)

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Listopada 2018, 13:12:18 »
Miałem Skodę Octavię w TDI paliła mi 6 l/100km ON. Teraz mam Aurisa w hybrydzie i pali mi tyle samo. Myślę, że to od kierowcy zależy, a zwłaszcza od jego stylu jazdy, ile mu auto spali. Specjalnie stylu jazdy nie zmieniałem. Nie lubię wąchać spalin innych... 

Chciałbym zobaczyć jakiekolwiek TDI które w mieście spali 6L... Takie rzeczy wsadź pomiędzy opowieści. Mi przez pierwsze trzy miesiące palił auris do 6 litrów aż się troszkę wyedukowałem na temat jazdy tym samochodem i powyżej 5L z barku (mierzone z dystrybutora bo zawsze leje do pełna) jeszcze mi się przez ten rok nie zdażyło a raczej wole wyprzedzać i mieć 1 z przodu na zegarach aniżeli jechać 60km bo to żadna oszczędność a odnoszę wrażenie że im dynamiczniej tym mniej pali.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Listopada 2018, 19:41:58 »
Chciałbym zobaczyć jakiekolwiek TDI które w mieście spali 6L... Takie rzeczy wsadź pomiędzy opowieści.
A gdzie napisałem, że tyle mi paliła skoda w mieście? Podałem spalanie ogólne z całego okresu jej użytkowania od wyjechania z salonu do sprzedaży (7 lat).

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Listopada 2018, 09:12:44 »
Do ścigania sie z kierowcami BMW to trochę daleko ... PWR to nic nie daje pewnie jak w CHR "sport mode"
co do osiągów jeżdżąc HSD chr (8 miesiecy) to jest to nudny samochód  żadnej frajdy z jazdy pewnie jak w auris , wole 1.4 D-4D

Właścicielka CHR która ma swoje lata i nie jest rajdowym kierowcą "Ten samochód może jedynym mankamentem jego to to ze jest strasznie wolny pry wyprzedzaniu czy cos "

ja tam już bardziej lubie takie trochę ciągnące auta a nie takie muły!  np: Aygo , Auris D-4D ,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl