każdy robi jak uważa , jeżdżę często do Niemiec dostawczakiem z silnikiem diesla , i jakoś nie widziałem zakazu wjazdu dla diesli ( oczywiście zieloną nalepkę posiadam ).
Rozumiem że europejskie koncerny produkują auta z silnikami diesla po to żeby ich nie sprzedać, och taka fanaberia bogatego społeczeństwa 
Niemiecki rząd ze strachu przed VW nic nie zrobi.
Jeżeli nie masz świadomości co robisz sobie i swoim dzieciom, a przy okazji innym, jeżdżąc dieslem, to trzeba troszkę poczytać. Swoją zielona naklejkę możesz sobie wsadzić w buty.
Polecam tez, jeżeli ktoś ma taka możliwość oglądniecie pierwszego odcinka serialu Brudna forsa na Netflixie o VW i innych. I nie chodzi o opowieści ekologów.
Przy obecnym stanie wiedzy, kupowanie w tej chwili diesla jest równoznaczne z godzeniem się na palenie shitem w piecach grzewczych. A potem dziwimy się, że smog, maseczki i oczyszczacze powietrza.
I żeby nie było. Nie jestem jakimś ekologiem, nie przypinam się do drzew i nie latam za myśliwymi po lasach.
Diesle ma wiele zalet. Wiem, bo miałem. Pomijam czasami drogie naprawy, ale ma jedna poważna wadę. Truje nas na potęgę. I trzeba mieć tę świadomość.
Do autora wątku. Kup benzynę albo hybrydę.