Autor Wątek: Kupno Aurisa  (Przeczytany 5020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline taran32

• Początkujący
Kupno Aurisa
« dnia: 13 Listopada 2018, 19:06:54 »
Witam was.

Przymierzam sie do kupna Toyoty Auris z silnikiem diesla 2.0 D4D 126 koni. Co powiecie mi na ten temat? Warto? Czy moze slabszy silnik benzynowy? Albo wogole inny model?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Kupno Aurisa
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2018, 19:15:28 »
Jeśli auris z tym motorem to pamiętam żeby nie była to seria 1 bądź 2 AD jak dobrze pamiętam. Inne są wolne od wad i całkiem elastyczne. W trasie super bo silnik sie nie morduje. Spalanie też bez szaleństwa na ?łuższych dystansach.

Offline makita

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2019, 18:32:05 »
Podpinam się pod temat,również myślę o kupnie Aurisa,jednakże 1.4 D4D wersja po lifcie czyli po 2013r,myślałem też o benzynie 1.33 lub 1.6.Jazda do pracy ok 20 km w jedną stronę w mieście.Słyszałem że 1,4 diesel są bezawaryjne.Jak radzicie?Do tej pory użytkuje francuzy,C5X7 i LIII,ciekaw jestem Waszej opini o Aurisie.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2019, 19:04:07 »
Citroen C5 to inna klasa samochodu niż Auris. Na pewno komfortowo w Auris jest dużo gorzej. Jest gorsza jakość wykończenia wnętrza.    Jeżeli auris 2 to według mnie najlepiej benzyna 1.6. Lepiej pomyśl o toyocie awensis 1.8 benzyna. Jest ostatnio nagonka na diesle  więc może lepiej coś kupić w benzynie.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2019, 19:28:59 »
Chyba medialna nagonka na diesle :wallbash: , bo wszystkie europejskie koncerny nadal produkują samochody z napędem diesla . W zeszłym roku sprzedano 5 milionów nowych samochodów.
RAV4 2.5 hybrid

Offline makita

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2019, 21:49:45 »
Citroen C5 to inna klasa samochodu niż Auris. Na pewno komfortowo w Auris jest dużo gorzej. Jest gorsza jakość wykończenia wnętrza.
Szukam czegoś mniejszego,właśnie tupu Auris,to będziedrugie auto więc w zupełnosci wystarczy.Jestem przekonany do diesli,tym bardziej do dobrych silników np C5 2.0hdi,bądź w Lagunie III 2.0dci.Szukam opini o 1,4 D4D,w większości są bardzo dobre,więc oscyluje za tym silnikiem.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2019, 23:18:35 »
Cześć.
Użytkuje Aurisa 1,4 D4D 2014r.od ponad roku. Nie ma się nad czym zastanawiać. Diesla kupisz ładnych parę tysięcy taniej niż benzynę z tego samego roku, a elastycznością bije ja na głowę. Spalaniem zresztą też. Poszukaj ładnego egzemplarza i kupuj,a jak mocy będzie za mało zawsze można go zawirusować i dodać z 20 kucyków i z 50 Nm. Jedyny minus wg mnie to "dziwny" odgłos ,wibracje między 1800-2000 obr. ale możesz o tym poczytać w innych wątkach. Kwestia wprawy i nie przeszkadza.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2019, 10:42:05 »
Chyba medialna nagonka na diesle :wallbash:
Gdzie nie popatrzysz to wprowadzają ograniczenia wjazdu. Poczytaj o decyzjach w Niemczech czy większych miastach Polski (Kraków, Warszawa) Mieszkam koło stolicy i jestem codziennie, pracuje. Dlaczego mam płacić za wjazd do centrum.
Po za tym miałem klika aut z różnymi silnikami i z dislem zawsze wcześniej czy później były problemy.
Teraz już kolejne auto w benzynie i jakoś spokój.
Dodatkowo co chwila akcje policyjne na "dymiące" disle i kontrole na przeglądach. To nie zachęca do zakupu a że sprzedają bo większość kupują firmy (Vat, koszta paliw itp)   
Kolega szuka na 20 km dziennie to TYLKO benzyna. Zimą przez połowę drogi będzie zimno a oszczędność paliwa względem kosztów serwisu niewymierna. Jak ktoś dużo robi kilometrów to disel może być a patrząc na rynek w porównywalnej cenie można kupić. Popatrzcie jeszcze na kulturę pracy silników. Benzyna nie do pobicia.
Ja codziennie 15 km do pracy i większość w korku wiec postawiłem teraz na hybrydę ale brałem pod uwagę 1,6 i 1,8 szukając auta.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2019, 11:24:40 »
Myślę podobnie jak poprzednik Kkuligowski dlatego rozglądam się za avensisem w benzynie Komfort jazdy aurisem 2 jest dla mnie za słaby A jak mi się trafi jakiś ładny egzemplarz to sprzedaje swojego Aurisa 1,4 w dieslu Diesle są tańsze ale czym starsze tym będą jeszcze bardziej traciły na wartości Poza tym benzyna jest tańsza od ropy Biorąc pod uwagę koszty eksploatacyjne zużycie paliwa i utratę wartości pomiędzy benzyna a dieslem to i tak w dłuższym okresie benzyna wyjdzie taniej Silnik benzynowy można przerobić na LPG to koszty będą jeszcze mniejsze jak ktoś dużo jeździ
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2019, 11:30:19 wysłana przez cezario1 »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2019, 00:10:07 »
każdy robi jak uważa , jeżdżę często do Niemiec dostawczakiem z silnikiem  diesla , i jakoś nie widziałem zakazu wjazdu dla diesli ( oczywiście zieloną nalepkę posiadam ).
Rozumiem że europejskie koncerny produkują auta z silnikami diesla po to żeby ich nie sprzedać, och taka fanaberia bogatego społeczeństwa :wallbash:

Na jakie ulice w Krakowie i Warszawie nie można wjechać, poproszę o konkrety??
RAV4 2.5 hybrid

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2019, 07:43:22 »
każdy robi jak uważa , jeżdżę często do Niemiec dostawczakiem z silnikiem  diesla , i jakoś nie widziałem zakazu wjazdu dla diesli ( oczywiście zieloną nalepkę posiadam ).
Rozumiem że europejskie koncerny produkują auta z silnikami diesla po to żeby ich nie sprzedać, och taka fanaberia bogatego społeczeństwa :wallbash:
Niemiecki rząd ze strachu przed VW nic nie zrobi.
Jeżeli nie masz świadomości co robisz sobie i swoim dzieciom, a przy okazji innym, jeżdżąc dieslem, to trzeba troszkę poczytać. Swoją zielona naklejkę możesz sobie wsadzić w buty.
Polecam tez, jeżeli ktoś ma taka możliwość oglądniecie pierwszego odcinka serialu Brudna forsa na Netflixie o VW i innych. I nie chodzi o opowieści ekologów.
Przy obecnym stanie wiedzy, kupowanie w tej chwili diesla jest równoznaczne z godzeniem się na palenie shitem w piecach grzewczych. A potem dziwimy się, że smog, maseczki i oczyszczacze powietrza.
I żeby nie było. Nie jestem jakimś ekologiem, nie przypinam się do drzew i nie latam za myśliwymi po lasach.

Diesle ma wiele zalet. Wiem, bo miałem. Pomijam czasami drogie naprawy, ale ma jedna poważna wadę. Truje nas na potęgę. I trzeba mieć tę świadomość.

Do autora wątku. Kup benzynę albo hybrydę.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2019, 08:25:03 »
Truje nas na potęgę.
...w dużych miastach, na głównych ulicach. Jednak twierdziłbym, że w Polsce na pogtęgę trują piece CO - to co się w nich spala - i może powycinane DPF-y. Nigdy jeszcze w Niemczech czy UK w zimie nie czułem spalonego węgla, a co dopiero śmieci.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marca 2019, 11:02:02 »
to trzeba troszkę poczytać.

Zanim zaczniesz pisać i powtarzać medialne głupoty to weź i poczytaj jakie są fakty;

,,Pewnym zaskoczeniem mogą być wyniki testów samochodów z silnikami elektrycznymi. O ile bowiem BMW i3 otrzymało maksymalne możliwe noty (po 50 punktów), to już Tesli Model S P90D w próbach związanych z emisją CO2 przyznano ich zaledwie 37. Powód? Chociaż producent deklaruje zerową ilość dwutlenku węgla trafiającego do atmosfery, podczas testów drogowych ADAC wartość emisji CO2 wyniosła 139 g/km. Osiągnięto ją przeliczając według specjalnego wzoru ilość zużywanej przez samochód energii elektrycznej na ilość dwutlenku węgla potrzebną do jej wytworzenia,,

cały artykuł ;

https://www.motofakty.pl/artykul/diesle-czy-benzynowe-ktore-samochody-truja-najbardziej-mamy-wyniki-testu.html

RAV4 2.5 hybrid

Offline hejkumtejkum

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2019, 11:53:40 »
A ma znaczenie w jaki sposób prąd został wytworzony? U nas są elektrownie oparte o spalanie węgla, ale w innych krajach są jądrowe, są też inne ekologiczne metody wytwarzania prądu. Nie wiem na ile w tym raporcie to uwzględnili (niemieckiego nie znam), nie pisz o medialnych głupotach bo autorzy raportu też się mogą mylić albo być opłacani przez producentów określonych marek np. BMW. Wszyscy jesteśmy skazani na wiedzę z mediów, chyba że sami mamy wiedzę i możliwości żeby coś sprawdzić.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2019, 12:48:30 »
to trzeba troszkę poczytać.

Zanim zaczniesz pisać i powtarzać medialne głupoty to weź i poczytaj jakie są fakty;

CO2 nas nie zabija. Może tylko zmienia klimat, ale samochody nie są tu największym problemem. I to że diesle emitują mniej CO2 jest oczywiste, bo fizycznie spalają mniej paliwa. Do tego nie są potrzebne testy i artykuły :)

Nas zabijają przede wszystkim substancje rakotwórcze, Nox, cząstki stałe i wszystko to co diesle wyrzuca z siebie. Ale jak mówię. Trzeba troszkę poczytać i niestety przekonać samego siebie do innego myślenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl