Autor Wątek: Zalety napędu P4 nad P3?  (Przeczytany 6547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
Zalety napędu P4 nad P3?
« dnia: 18 Listopada 2018, 10:55:09 »
Mam pytanie...
Wiadomo, że na ogół silników kolejnych generacjach są ulepszone. Na czym polega przewaga napędu w Priusie IV nad tym z Priusa III? Wiem, że jest nowa platforma, ale pytam o układ hybrydowy: o ile i w czym jest lepszy? Na czym polegają różnice? Sumaryczna moc spadła ze136 do 122 KM, ale to chyba  nie wszystko? Domyślam się, że nowszy napęd jest oszczędniejszy, ale o ile?
Czy ktoś umie się wypowiedzieć i zaspokoić moją ciekawość?

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zalety napędu P4 nad P3?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2018, 11:14:23 »
tutaj masz wszystko powiedziane:
https://www.youtube.com/user/WeberAuto/videos
musisz tylko odszukać filmy dotyczące interesujących cię rzeczy.
Gość jest profesorem na uniwersytecie w USA. Tam dla nauki rozbierają nowe fury, oczywiście okazuje się, że prius jest zawsze wzorem dla naśladowania dla innych.

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2018, 11:34:11 »
Wtyku, dzięki, ale mój angielski nie jest wystarczająco dobry, żeby rozumieć, co gość mówi... Proszę jednak o odpowiedzi na moje pytania w wersji dla inteligentnych inaczej...

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2018, 13:51:08 »
Ponad pięćdziesiąt wyświetleń wątku i praktycznie brak odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania... Jakie wnioski? Brak konkretnej przewagi nowego napędu Priusa nad starszym czy nikt nie siedzi w temacie na tyle, żeby odpowiedzieć?...

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2018, 14:20:22 »
znasz się na elektryce i elektronice? bo jak nie to  napisanie Ci czym się różni nic ci nie pomoże.
Każdy prius jest projektowany od podstaw, to nie grupa vw, tutaj nikt nie wciska 100letniej techniki z hasłem przewaga dzięki technice. Tutaj ona jest, nikt nie musi tego reklamować.
Tak czy inaczej pomiędzy gen2 a gen3 jest bardzo duża różnica we wszystkim, a pomiędzy gen3 a gen4 różnice dla zwykłego kowalskiego są mniej odczuwalne.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 14:22:03 wysłana przez wtyku »

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2018, 15:20:41 »
Wtyku, to nadal nie jest odpowiedź... Jasne, że pomiędzy P2 i P3 różnice są poważne (choćby większy, mocniejszy i oszczędniejszy zarazem silnik spalinowy), ale w P4 zmniejszono moc ze 136 do 122 KM. Być może tej obniżki mocy nawet się nie odczuwa, ale ona sama w sobie każe domniemywać, że jakiś postęp miał miejsce, tylko jaki? Czy to pytanie jest aż tak trudne? Piszesz, że dla przysłowiowego Kowalskiego różnice są trudne do uchwycenia... Rzeczywiście nie jestem elektronikiem ani elektrykiem, jednak z punktu widzenia Kowalskiego usiłuję dociec, na czym polega postęp w udoskonaleniu napędu hybrydowego w aktualnej generacji Priusa. Twoja odpowiedż jest zwykłym zbywaniem (sorry, ale tak to odbieram), a w żaden sposób nie rozwiązuje problemu. Czy zatem mam przyjąć konkluzję, że w P4 zmniejszono moc, a poza tym postępu nie ma lub jest nie do zaobserwowania?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2018, 15:25:47 »
4 generacja HSD umozliwia jazde na samym elektryku do 100km/h a 3 generacja do 80km/h. To podstawowa, odczuwalna dla Kowalskiego roznica. Tematu nie zglebialem bo mam Aurisa z 3 generacja HSD. Za 4-5 lat bede wiedzial wiecej, stojac przed zakupem nowej Corolli  :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2018, 16:27:10 »
Nie jestem w stanie tego zweryfikować ale chyba w gen. IV jest wyrysk bezposredni. Moglby to ktoś potwierdzić?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline sowapl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2018, 17:05:27 »
Wtrysk bezpośredni ma dopiero 2.0 nowej Corolli, ale pośredni też tam ciągle jest :)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2018, 17:14:55 »
To wiem, że tam są dwa zestawy. A jak jest w PIV?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopada 2018, 17:15:57 »
3gen to 38.5% efektywności energetycznej silnika
4gen to 40% efektywności energetycznej silnika

Sam silnik jest ten sam, tylko osprzęt i sterownie ulepszone

Cytuj (zaznaczone)
the 1.8-liter 2ZR-FXE engine used in the newest Prius (2015) has greatly improved thermal efficiency thanks to its increased cooled exhaust gas recirculation (EGR)2 flow, redesigned intake port shape, and cool air duct. It also uses the Atkinson cycle?s ability to increase the engine?s basic compression ratio, which determines the thermal efficiency, resulting in a compression ratio of 13.0 despite using regular gasoline.

https://www.toyota-global.com/innovation/environmental_technology/technology_file/hybrid/engine.html

Cytuj (zaznaczone)
Enhanced hybrid system delivers target fuel efficiency of at least 40 km/L
The Prius retains its 1.8-liter VVT-i equipped Atkinson cycle petrol engine (2ZR-FXE), which is perfectly for highway driving needs. However, the engine has been completely re-engineered, with remarkable results in terms of performance, fuel economy, and reductions to size and weight.

The new engine achieves a maximum thermal efficiency of 40 percent?the world's highest level in a mass-produced gasoline engine (as of October 2015, according to in-house research). This improvement was enabled in part through the use of a large-volume exhaust gas recirculation (EGR) system and improvements in combustion efficiency. Additionally, a redesigned air intake port improves airflow inside the combustion chamber, while the coolant passages have been redesigned to optimize internal engine temperature. The friction created by the piston skirts, rotating parts and the oil pump has been reduced, while the use of low-viscosity oil reduces friction between sliding engine components.

Key components of the hybrid system?including the motors, transaxle, power control unit and hybrid batteries?are now smaller and lighter, improving fuel efficiency and making excellent use of space.

The transaxle also boasts a more compact design, and achieves approximately 20 percent loss reduction compared to the current Prius. This was made possible due to multi-shaft positioning of the motors, along with the relocation of the final drive reduction gear onto the same axis as the drive motor.

The two all-new motor-generators in the Prius boast higher output density, with size and weight reduced to suit the multi-shaft transaxle design without affecting fuel economy. Both motors feature an innovative rolling-coil structure.

Improvements to the power control unit, including the use of low-loss components, have resulted in a 20 percent reduction in electrical losses, and a more compact design enables the unit to be positioned directly above the transaxle. The auxiliary battery has been relocated from the luggage area to the engine compartment. The relocation of the hybrid batteries to the space under the rear seats also increases the capacity of the luggage area by 56 liters, bringing the new total to 502 liters.

For the first time, the Prius has market-specific hybrid batteries?either Nickel-Metal Hydride or Lithium-ion. Positioned under the rear seats, these high-performance, compact batteries contribute to improvements in fuel efficiency.

Fuel efficiency is also boosted by improvements to heating performance. An automatic grille shutter has been added to open and close the grille as necessary in response to outside temperatures. The exhaust heat recirculation system has also been improved and made more compact. This recycles exhaust heat from the engine into the coolant to be reused in the heaters and to warm the engine. Cold weather fuel efficiency has also been improved by introducing an engine coolant selector valve and adding a new system which accelerates engine heating.

Current prius to 3gen, new to 4gen

Aktualny tryb Normal staje się ECO

Wszystkie zmiany opisane są tutaj:

https://drive.google.com/file/d/0BwuKJ3vDc1HUTEQ0b29BU09WNkU/view
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 17:30:06 wysłana przez mariuszs »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopada 2018, 17:30:10 »
joy a rozumiesz co to jest np tranzystor IGBT? dlatego pytam czy kumasz coś z elektryki i elektroniki, bo to właśnie w budowe tych elementów jest bardzo duża różnica.

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopada 2018, 18:40:08 »
No i najważniejsze rozpatrujemy tutaj jednostkę silnikową czy całość jako pojazdu ?
w P4
1. mniejsza jednostka w komorze spalanie co spowodowało przeniesienie akumulatora do komory silnika.
2. Akumulator główny hybrydowy przeniesiony pod siedzenie tylne nie zajmuje bagażnika.
3. Wyższe prędkości przy których możliwe jest korzystanie z silnika elektrycznego.
4. Niższe spalanie na trasie ( trasa do Chorwacji 1300 km średnia 4.4 ) ze mną jechała insygnia 1.6 turbo automat u niego średnie 8.2
5. Nowy model mi się osobiście bardzo podoba.
6. Reflektory LED dla mnie rewelacja.
7. Tempomat aktywny w trasie jest super + asystent pasa ruchu.

Minusy dla mnie
1. ładowność mała.
2. Stosunkowe słabe wyciszenie...  pewnie wynika z tego że poprzednio miałem Diesla i tam non stop silnik zagłuszał wszystko a
tutaj człowiek zaczyna zawracać uwagę na inne szumy :)

RAV4 PHEV

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopada 2018, 19:14:17 »
ładowność mała.
Ale i tak większa niż w P3, bo mam normalny hak z możliwością holowania przyczepki w P4 :)

joy a rozumiesz co to jest np tranzystor IGBT? dlatego pytam czy kumasz coś z elektryki i elektroniki, bo to właśnie w budowe tych elementów jest bardzo duża różnica.
Dziwne że na prezentacji nowego Priusa nic nie byo o IGBT, może nie trzeba tego analizować na tak niskim poziomie?
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2018, 22:32:52 wysłana przez fazibazi »

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopada 2018, 21:03:06 »
A i jeszcze jedno :)
Prius 4 bardzo fajnie się prowadzi. Nowa płyta i prowadzenie w zakrętach to bajka.
Tak mam hak w P4 zamontowany ale to nie to samo co możliwość załadowania auta :)
Tak został zrobiony i trzeba z tym żyć :)
Generalnie dla mnie Prusak to inny wymiar jazdy
ludzie nie lubią przekładnię CVT  ( tak wiem prusak ma E-CVT ) co im się kojarzy od razu że ma wyć. ( co ci nimi nie jeździli lub ci co pedał gazu traktują 0 1 )
dla mnie to jest super wynalazek zero szarpania łagodna jazda zero stresu.  Dopiero jak się przesiadłem
na prusaka poczułem się spokojniejszy. Nie ma tego stresu sprzęgło gaz hamulec sprzęgło gaz w korkach  teraz jazda to spokój i słuchanie muzyki :)

RAV4 PHEV

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl