Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 976080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2280 dnia: 30 Maja 2020, 09:56:23 »
Kupowałem oddzielnie, ale od jednego sprzedawcy bo było taniej... Nawet, o dziwo zestaw tweetery+woofery był droższy niż kupowane oddzielnie. Poza tym niczym się nie różnią. Na Allegro.

Przejściówki/adaptery do głośników wofferów i coaxialnych z Allegro do niczego Ci się nie przydadzą, bo to cieniutkie druciki...  Zdecydowanie lepiej zrobić samemu.
Tylko dystanse z MDF kupiłem u innego - pasują od Corolli E12.
Piny MT150 kupiłem u gościa na Wolumenie: Avant s.c. Akumulatory i baterie, Wolumen 53.
Dodatkowe głośniki z deski kupiłem jakieś używki - potrzebowałem aby pozyskać gniazda z oryginalne mocowania i gniazda z tweeterów. Ale to moje farmazony, bo chciałem mieć w odwodzie oryginalne głośniki.
Po prawej stronie w desce są dwa głośniki, nie wiem od czego jest ten "średniotonowy", więc go zostawiłem (jedni go mają, drudzy go nie mają). Inaczej pewnie włożyłbym inne głośniki - JBL Club 322F (co prawda nie wiem/ nie słyszałem jak grają). One mają zintegrowanego twweta i idealnie pasują w oryginale otwory montażowe.

Wsuwki do głośników, kable i inne montażowe miałem.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2020, 09:58:37 wysłana przez Kiełek »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2281 dnia: 30 Maja 2020, 11:57:54 »
Dziękuje za suuuuper wskazówki. Zaczynam powoli kompletować, po końcówki pojadę na Wolumen tak jak sugerujesz, tam maja wszystko (on może nie tak jak 20 lat temu) ;-)
Zacznę od tych na podszybiu bo tylko 2 do wymiany. Z drzwiowymi więcej zabawy bo aż 4-ry. Idzie lato to plastiki będą bardziej miękkie i po malutku przeglądając Twoje tutorjale dam radę, a jak będę miał kłopoty to nie zawaham się Ciebie podpytać ;-).
Generalnie RAV4 fajne auto ;-)
Pozdrawiam 

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2282 dnia: 30 Maja 2020, 12:27:11 »
Te: https://www.jbl.info.pl/p391,jbl-club-6522.html
Mogą być niezłe do drzwi. Tez 6.5 cala, ale kupując 4-ry sztuki tanio nie będzie.....

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2283 dnia: 30 Maja 2020, 13:18:51 »
-

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2284 dnia: 30 Maja 2020, 14:12:13 »
Dziękuje za suuuuper wskazówki. Zaczynam powoli kompletować, po końcówki pojadę na Wolumen tak jak sugerujesz, tam maja wszystko (on może nie tak jak 20 lat temu) ;-)
Zacznę od tych na podszybiu bo tylko 2 do wymiany. Z drzwiowymi więcej zabawy bo aż 4-ry. Idzie lato to plastiki będą bardziej miękkie i po malutku przeglądając Twoje tutorjale dam radę, a jak będę miał kłopoty to nie zawaham się Ciebie podpytać ;-).
Generalnie RAV4 fajne auto ;-)
Pozdrawiam 

Spoko, dwadzieścia kilka late temu na Wolumenie, pamiętam jak kupiłem moją pierwszą komórkę - Siemensa S6, potem sprzedałem i kupiłem Nokię 6110 :)
Sugeruję wymienić cały przód za jednym razem lub w małych odstępach, bo te głośniki same ładnie grać nie będą - muszą zrobić scenę.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2285 dnia: 30 Maja 2020, 14:16:18 »
Mogą być niezłe do drzwi. Tez 6.5 cala, ale kupując 4-ry sztuki tanio nie będzie.....

Jak wstawisz w drzwi przednie i dodatkowo dasz tweetery w deskę, to może nie być dobrze. Jeżeli już, to na tył. Jak chcesz zostać przy JBL, to na przód JBL Stage 3 607C albo CLUB 6500C

Offline pawel4985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2286 dnia: 31 Maja 2020, 18:42:46 »
Orientuje się ktoś ile kosztuje montaż haka z modułem w ASO?

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2287 dnia: 31 Maja 2020, 22:33:08 »

Jak wstawisz w drzwi przednie i dodatkowo dasz tweetery w deskę, to może nie być dobrze. Jeżeli już, to na tył. Jak chcesz zostać przy JBL, to na przód JBL Stage 3 607C albo CLUB 6500C

http://www.rav4gen5.com/

Fajna strona odnośnie głośników. Mam dylemat czy iść w JBL czy w  AUDISONA....Patrząc na te głośniki po wymontowaniu z RAV4 to jest jakaś komedia......

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2288 dnia: 01 Czerwca 2020, 06:53:25 »
Dramat, nie komedia...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2289 dnia: 01 Czerwca 2020, 08:06:24 »
Z czystej ciekawości: czego słuchacie w samochodzie i ewentualnie w jakim formacie ?
Na postoju czy również w czasie jazdy ?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2290 dnia: 01 Czerwca 2020, 09:04:15 »
Z czystej ciekawości: czego słuchacie w samochodzie i ewentualnie w jakim formacie ?
Na postoju czy również w czasie jazdy ?
Różnie.
Kiedyś Trójka do czasu jak się dało tego słuchać, potem przerzuciłem się na flac, głownie Dire Straits i podobne klimaty, dużo polskiego rocka, a ostatnio Spotify wymiennie z RMF...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #2291 dnia: 02 Czerwca 2020, 09:50:42 »
Wczoraj nastał w końcu dzień odbioru auta. Na szybko kilka spostrzeżeń i konfrontacji z informacjami z forum. Wypunktuje zaczynając od zewnętrza, kolejność przypadkowa:

Zewnątrz:
1) auto Selection Misty Silver moim zdaniem prezentuje się najokazalej ze wszystkich dostępnych wersji (subiektywnie) czy się będą rysować piano black, czas pokaże
2) przedni i tylny zderzak mam oklejony folią (zapewne standard)
3) powietrza w kołach było ok
4) światła przednie ustawione poprawnie (świecą mocno i jak na ledy przystało bardzo dobrze odcinają)
5) klapa otwiera się normalnie (wiadomo mogłaby szybciej ale tragedii nie ma)
6) chlapacze z pakietu protection pasują do tego auta idealnie
7) chromowana osłona tylnego zderzaka, trochę lipa bo jest wąska i nie zakrywa go w całości od góry

Środek:
1) fotele bardzo wygodne, ekoskóra myślę że latem będzie grzała ale nie wiele więcej jak materiałowa w nowym SUPERB
2) łatwość utrzymania skóry w czystości, dla mnie duży plus
3) całość sprawia wrażenie bardzo solidnego auta, absolutnie nic nie stuka puka, trzeszczy
4) zegary po środku dość przejrzyste i jasne nawet w mocnym słońcu. Ale środkowy wyświetlacz niestety ma słabą rozdzielczość. Widać szczególnie w mapach googla (minus)
5) android auto na pokładzie, działa na kablu tak jak trzeba
6) JBL gra dobrze jak podkreślałem na forum. Trzeba go nieco wysterować (wysokie tony -2, średnie 0, basy +2) przy takim ustawieniu wysokie grają czysto i nie są dominujące. Średnie ładnie oddają co muszą, a bas grzmi z tyłu sprężyście, bez dudnienia, dynamicznie (czyli tak jak lubię)
7) czarna podsufitka robi robotę :-D
8) na dzień dobry, wręcz należy wymienić sterowanie szyb na podświetlane (zakup od chińczyków) wszystko działa, przekładka 5 minut.
9) drugie w kolejności to wymiana oświetlenia na LED (czekam jeszcze na paczkę)
10) dużo miejsca w środku, duży bagażnik ze słabym oświetleniem ale to się zmieni po wymianie na LED
11) bardzo fajnej jakości gumowe dywaniki w środku, w tym duży w bagażniku
12) oświetlenie ambient z przodu miło, ale z tyłu zupełne ciemności (mogliby dać chociaż podświetlenie nóg dla pasażerów)
13) wygodna pozycja za kierownicą, podłokietnik duży, ale nad głową "mało" miejsca. Jak siedzę to tak 5 palców, ale jakoś wrażenie czuję się zabunkrowany w aucie
14) kamera cofania słabej rozdzielczości ale dobry kontrast nawet w ciemnym miejscu. Dynamiczne linie ułatwiają cofanie.
15) bardzo łatwy montaż fotelika. Dzieciak z tyłu idealną ma pozycję. Dodatkowo zaciemnione szyby tak dobrze się sprawują że nie widzę potrzeby zakładania dodatkowych osłon.
16) drzwi otwierają się szeroko i bardzo dobrze wyciąga się dziecko z fotelika. Córka zadowolona.
17) w wersji testowej alarm potrafił zawyć przy wkładaniu dziecka do fotelika. Tutaj nie ma takiego problemu. Ładnie się rozbraja

Jazda:
1) narazie nie będę wygłuszał auta. Uważam że jest dobrze (porównując ze Skoda Kodiaq) Do 80 km/h idealnie, powyżej zaczyna się nienatarczywy szum opon i powietrza. Ok przy 140km/h mogłoby być ciszej. Ale to SUV nie premium więc póki co akceptuję. Zawsze można to poprawić.
2) auto zrywne, czuć że nie zamula. Dla takiego zwolennika dynamicznej ecojazdy jak ja, hybryda to idealne rozwiązanie
3) nie wyje aż tak przy przyspieszaniu jak niektórzy piszą. Powiem więcej mam służbowo diesla i tutaj w RAV4 lubię ten przytumiony dźwięk silnika jaki przedostaje się do kabiny. W szczególności przy lekkim przyspieszaniu.
4) wczoraj zrobiłem 52 km (dłuższa trasa szykuje się mi w piątek 250km, i poniedziałek 900km) i spalanie bez wielkich starań 4,7. Dziś zawiozłem córę do żłobka 5,2. Jest dobrze. Na trasie niech wyjdzie 8-10 a i tak będę zadowolony jak na taką bryłę auta.
5) prowadzi się pewniej w zakrętach niż Kodiaq, nie wiele mu do Tiguana. Ale Panowie w wyglądzie oba podane auta nawet nie mają co startować do RAV4 Selection.
6) przy przyspieszaniu jednak poziom naładowania ma znaczenie. Czuć że przy baterii w połowie (optymalnie) i więcej auto zrywa szybciej.
7) wiem teraz jest sucho, ale czuć że AWD-i działa. Szczególnie w ciasnych łukach, wyczuwalnie tył pcha auta. Nie ucieka przód.

Na tą chwilę to tyle. Przepraszam że nie ułożone tematycznie. Ale pisałem co mi do głowy przychodziło.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2292 dnia: 02 Czerwca 2020, 12:28:39 »
@Skylog Super dzięki za podzielenie się pierwszymi wrażeniami.

Długo sprawdzałeś stan auta i akcesoriów w ASO czy to było 30 minut i do widzenia?  :-)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #2293 dnia: 02 Czerwca 2020, 13:19:55 »
30 minut i do widzenia ;-)

Auto obszedłem całe czy nie ma rysek itd. odpaliłem, sprawdziłem czy jest android auto i wyjechałem z salony. Pierwsze tankowanie weszło 52,86 litra.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2294 dnia: 02 Czerwca 2020, 13:58:12 »
@Skylog Gdzie ubezpieczyłeś auto i ile wyszło? Oferta od dilera czy sam szukałeś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl