Wczoraj nastał w końcu dzień odbioru auta. Na szybko kilka spostrzeżeń i konfrontacji z informacjami z forum. Wypunktuje zaczynając od zewnętrza, kolejność przypadkowa:
Zewnątrz:
1) auto Selection Misty Silver moim zdaniem prezentuje się najokazalej ze wszystkich dostępnych wersji (subiektywnie) czy się będą rysować piano black, czas pokaże
2) przedni i tylny zderzak mam oklejony folią (zapewne standard)
3) powietrza w kołach było ok
4) światła przednie ustawione poprawnie (świecą mocno i jak na ledy przystało bardzo dobrze odcinają)
5) klapa otwiera się normalnie (wiadomo mogłaby szybciej ale tragedii nie ma)
6) chlapacze z pakietu protection pasują do tego auta idealnie
7) chromowana osłona tylnego zderzaka, trochę lipa bo jest wąska i nie zakrywa go w całości od góry
Środek:
1) fotele bardzo wygodne, ekoskóra myślę że latem będzie grzała ale nie wiele więcej jak materiałowa w nowym SUPERB
2) łatwość utrzymania skóry w czystości, dla mnie duży plus
3) całość sprawia wrażenie bardzo solidnego auta, absolutnie nic nie stuka puka, trzeszczy
4) zegary po środku dość przejrzyste i jasne nawet w mocnym słońcu. Ale środkowy wyświetlacz niestety ma słabą rozdzielczość. Widać szczególnie w mapach googla (minus)
5) android auto na pokładzie, działa na kablu tak jak trzeba
6) JBL gra dobrze jak podkreślałem na forum. Trzeba go nieco wysterować (wysokie tony -2, średnie 0, basy +2) przy takim ustawieniu wysokie grają czysto i nie są dominujące. Średnie ładnie oddają co muszą, a bas grzmi z tyłu sprężyście, bez dudnienia, dynamicznie (czyli tak jak lubię)
7) czarna podsufitka robi robotę :-D
8) na dzień dobry, wręcz należy wymienić sterowanie szyb na podświetlane (zakup od chińczyków) wszystko działa, przekładka 5 minut.
9) drugie w kolejności to wymiana oświetlenia na LED (czekam jeszcze na paczkę)
10) dużo miejsca w środku, duży bagażnik ze słabym oświetleniem ale to się zmieni po wymianie na LED
11) bardzo fajnej jakości gumowe dywaniki w środku, w tym duży w bagażniku
12) oświetlenie ambient z przodu miło, ale z tyłu zupełne ciemności (mogliby dać chociaż podświetlenie nóg dla pasażerów)
13) wygodna pozycja za kierownicą, podłokietnik duży, ale nad głową "mało" miejsca. Jak siedzę to tak 5 palców, ale jakoś wrażenie czuję się zabunkrowany w aucie
14) kamera cofania słabej rozdzielczości ale dobry kontrast nawet w ciemnym miejscu. Dynamiczne linie ułatwiają cofanie.
15) bardzo łatwy montaż fotelika. Dzieciak z tyłu idealną ma pozycję. Dodatkowo zaciemnione szyby tak dobrze się sprawują że nie widzę potrzeby zakładania dodatkowych osłon.
16) drzwi otwierają się szeroko i bardzo dobrze wyciąga się dziecko z fotelika. Córka zadowolona.
17) w wersji testowej alarm potrafił zawyć przy wkładaniu dziecka do fotelika. Tutaj nie ma takiego problemu. Ładnie się rozbraja
Jazda:
1) narazie nie będę wygłuszał auta. Uważam że jest dobrze (porównując ze Skoda Kodiaq) Do 80 km/h idealnie, powyżej zaczyna się nienatarczywy szum opon i powietrza. Ok przy 140km/h mogłoby być ciszej. Ale to SUV nie premium więc póki co akceptuję. Zawsze można to poprawić.
2) auto zrywne, czuć że nie zamula. Dla takiego zwolennika dynamicznej ecojazdy jak ja, hybryda to idealne rozwiązanie
3) nie wyje aż tak przy przyspieszaniu jak niektórzy piszą. Powiem więcej mam służbowo diesla i tutaj w RAV4 lubię ten przytumiony dźwięk silnika jaki przedostaje się do kabiny. W szczególności przy lekkim przyspieszaniu.
4) wczoraj zrobiłem 52 km (dłuższa trasa szykuje się mi w piątek 250km, i poniedziałek 900km) i spalanie bez wielkich starań 4,7. Dziś zawiozłem córę do żłobka 5,2. Jest dobrze. Na trasie niech wyjdzie 8-10 a i tak będę zadowolony jak na taką bryłę auta.
5) prowadzi się pewniej w zakrętach niż Kodiaq, nie wiele mu do Tiguana. Ale Panowie w wyglądzie oba podane auta nawet nie mają co startować do RAV4 Selection.
6) przy przyspieszaniu jednak poziom naładowania ma znaczenie. Czuć że przy baterii w połowie (optymalnie) i więcej auto zrywa szybciej.
7) wiem teraz jest sucho, ale czuć że AWD-i działa. Szczególnie w ciasnych łukach, wyczuwalnie tył pcha auta. Nie ucieka przód.
Na tą chwilę to tyle. Przepraszam że nie ułożone tematycznie. Ale pisałem co mi do głowy przychodziło.