Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 972160 razy)

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Grudnia 2018, 22:46:31 »
Jakaś żenada z tą przedsprzedaza albo szukanie frajera

Wczoraj mi przeliczyli leasing na 111% przy dużej wpłacie i 3latach

Brak rabatu dla przedsiębiorców, gdzie w innych markach to teraz standard i leasing 101-103%

Wersji za 159k nawet nie ma, same z JBL i dachem szklanym razem prawie 175k + koszt leasingu

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Grudnia 2018, 23:17:36 »
wychodzą z założenia , chcesz mieć nowość to płacz i  płać  :wallbash:  za rok  dealerzy będą się  przebijać obniżkami ceny i promocjami <taniec>
RAV4 2.5 hybrid

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Grudnia 2018, 00:08:28 »
Realnie wychodzi więc koszt 190k za 2wd

A tej cenie to już SUV premium jakieś XC60 czy VW/audi na wypasie można przy obecnych rabatach dostać

Offline Hiker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Grudnia 2018, 07:05:23 »
Zgadzam sie, ze to nieatrakcyjna oferta. Nowosci powinny byc tansze ze wzgledu na fakt, ze ich nabywcy de facto testuja nowe rozwiazania.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Grudnia 2018, 07:42:43 »
wychodzą z założenia , chcesz mieć nowość to płacz i  płać  :wallbash:  za rok  dealerzy będą się  przebijać obniżkami ceny i promocjami <taniec>
Dokładnie. Pamiętam, jak weszła na rynek AR Stelvio, to widziałem w szczecińskim Gezecie wersję Veloce Q4 280KM z bogatym wyposażeniem za 236k pln. Dziś taka sama (a może i nawet lepiej wyposażona) stoi u nich "w promocji" za 199k pln.

Poza tym, Toyota to nie marka premium, a obecnie zgadzam się z Dobim, że poniżej 200k pln to nic z półki premium nie dostaniemy. No chyba, że ktoś lubi takie "premium" jak ostatnio widziałem pod sklepem: facet parkuje tyłem nowym Mercedesem CLA, a żona wysiada i pokazuje mu ile ma do auta z tyłu, bo ten Merc... nie miał czujników parkowania <taniec>. Taki golas, że aż przykro było patrzeć. No ale każdy jeździ czym lubi :cool:

Zgadzam sie, ze to nieatrakcyjna oferta. Nowosci powinny byc tansze ze wzgledu na fakt, ze ich nabywcy de facto testuja nowe rozwiazania.
To niestety tak nie działa. Producenci doskonale zdają sobie sprawę, ze nowe modele będą miały choroby wieku dziecięcego i "field returny" i akcje serwisowe są nieuniknione. Ustawiając wyższą cenę wiedzą, że fani marki i tak kupią nowy model i pokornie będę zgłaszać kolejne problemy (dla producenta to darmowe testy). Gdyby dali cenę promocyjną na starcie i wszyscy by sie rzucili, to raz, że nie wyrabiali by z obsługą zamówień (co jeszcze bardziej może obniżać jakość), a dwa - w przypadku niedoróbek odbiło by się to o wiele szerszym echem i nadszarpnęło zaufanie do marki.
To samo robią inne koncerny samochodowe, producenci smartfonów, itd.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Grudnia 2018, 08:09:29 »
Cena jak za dobrze wyposażoną poprzednia generację, no może trochę więcej bo to wersja 4x2. Jest drogo bo mamy taką a nie inną politykę fiskalną państwa np. akcyza. Do porównania z innymi markami też trzeba uważać, aby były to wersję o podobnym wyposażaniu bo bywa, że cena bazowa atrakcyjna a to tak naprawdę golas.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:37:15 »
No to wygląda, że w oczach niektórych jestem frajerem .... :embarassed:

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:41:26 »

Olej to :-). Zapowiada się fajny samochód i to się liczy.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Grudnia 2018, 11:46:31 »
Oj tam, oj tam. Bardziej pionierem :good:. Ktoś przecież zawsze musi przetrzeć szlak. Jak Ty będziesz już swoją jeździł, to inni co najwyżej będą się oglądać za Tobą na ulicy. Masz coś za coś, pomyśl - masz przewagę, że będziesz mógł jako jeden z pierwszych w PL np. nakręcić własną recenzję, wrzucić do sieci i zgarniać fejm <taniec>.
Równie dobrze ktoś może uznać za frajera mnie, bo dopiero co odebrałem stary model za prawie 180k pln, jak mogłem chwilę poczekać i mieć najnowszy. To działa w dwie strony.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 13 Grudnia 2018, 11:53:32 »
Dzięki za pocieszenie.
Tak w ogóle to oczywiście żartowałem i traktuje opinię @Jerro jako przenośnię  :beer:

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 13 Grudnia 2018, 14:34:20 »
Nikogo nie chciałem obrażać oprócz marketingowców z Toyoty

Co samochod za 159k realnie wychodzi ponad 170k z dodatkami plus 11% na obsługę leasingu

Gdzie w każdej prawie marce mamy rabaty powyżej 10% i leasing na poziomie 101-103%

Leasing który praktycznie nie przekracza nowych progów, ograniczeń.

Ponad 190k zamiast 159k z rabatem i dobrym leasingiem to nie jest sensowna oferta

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 13 Grudnia 2018, 14:55:17 »
Trzeba by przeliczyć analogiczne konfiguracje samochodów konkurencji i porównać kwoty, bo tak mamy procenty konta złote.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Grudnia 2018, 16:00:41 »
Gdzie w każdej prawie marce mamy rabaty powyżej 10% i leasing na poziomie 101-103%
Problem polega chyba (nie śledziłem tego specjalnie) na tym, że Toyota nigdy (a jeśli to rzadko) daje leasing 101-103%, a rabaty 10% to już perwersja w ich przypadku (zwłaszcza na nowy model).
Taka ich uroda.

To co zarobisz na upuście i leasingu w innej marce, mozesz stracić przy odsprzedaży

Mam nadzieję, że nie będę doświadczał "field returnów" i innych tego typu niespodzianek ....

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Grudnia 2018, 16:06:21 »
Całkowity koszt wyjdzie 190k obecnie.
Autko naprawdę fajne.

Ale naprawdę myślisz że ktoś da za 3letnia ravke powyżej 100k?

Arst

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Grudnia 2018, 16:22:11 »
Mam nadzieję, że nie będę doświadczał "field returnów" i innych tego typu niespodzianek ....
Patrząc na specyfikację nowej RAV4 i to, jak ostrożnie Toyota wprowadza nowinki technologiczne, to w sumie taki "nowy" model wielu innych producentów nazwałoby faceliftem ;). Nie powinno być tak źle.

Pamiętam, że jak rozglądaliśmy się za nowym autem, to też przeglądałem forum VW i tam był taki fajny temat, coś w stylu "Lista fakapów w nowym Tiguanie", gdzie ludzie pisali, że w pierwszych egzemplarzach to właściwie zaraz po wyjechaniu z salonu trzeba było podjechać do serwisu w celu aktualizacji oprogramowania i zaaplikowania paru akcji serwisowych, bo bez tego to połowa systemów nie działała (aktywny tempomat, wykrywanie pieszych, asystent pasa, itd.) <diabel>. I ci ludzie mimo wszystko chwalili VW jaki to dobry koncern, bo szybko wypuszcza poprawki na te wszystkie problemy, tak jakby wypuszczenie niedopracowanego bubla na rynek było czymś oczywistym <zalamka>.

Ale naprawdę myślisz że ktoś da za 3letnia ravke powyżej 100k?
Ja mam swoją w wynajmie długoterminowym na 3 lata i właśnie tyle mniej więcej będzie wynosiła cena wykupu za 3 lata - jakieś 100tys brutto (roczny limit przebiegu 15kkm). I wiesz co? Arval jako właściciel nie ma problemu ze zbytem. A rozmawiałem z ich przedstawicielem przed podpisaniem umowy i pytałem, że jak ja nie wykupię, to gdzie oni te samochody sprzedają za takie pieniądze. I tu zaskoczenie - takie 3 letnie, serwisowane auta z przebiegiem 45-50kkm to idą do Niemiec jak ciepłe bułki. W Polsce zostają tylko nieliczne sztuki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl