Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 972381 razy)

Offline PingNoMore

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Stycznia 2019, 00:03:32 »
Po 2 minutach spędzonych na oglądaniu wnętrza do gustu przypadły mi pokrętła, które są pokryte gumą, tak samo jak wewnętrzna strona uchwytów do zamykania drzwi. Jak dla mnie na duży plus zwykłe przyciski do sterowania nawiewem itp. 

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Stycznia 2019, 15:49:25 »
dla wyższych wersji na pewno jest przepaść na + w porównaniu do poprzedniej generacji
ale to są wersje od 159k + 10% kosztów leasingu

executive z jbl i dachem to robi sie 184k

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Stycznia 2019, 16:49:52 »
No więc po jazdach testowych trochę się zawiodłem.

Co Cię zdegustowało w czasie jazdy?

Co do ceny, no to faktycznie tanio nie jest. Dla mnie Executive+JBL+lakier metalik+Navi = 192.000 zł
I niech w Toyocie nie mówią, że jest tańsza niż poprzednia generacja. Ciekawe jak im będzie szła sprzedaż.
Najchętniej poczekałbym do jesieni/końca roku, może będzie jakaś wyprzedaż rocznika itp.
Leasing mnie nie dotyczy, zawsze biorę na osobę prywatną.

Dla mnie największą pomyłką jest ten błyszczący plastik w kolorze fortepianowej czerni w wersji Selection. Ładnie to wygląda teraz, ale będzie się bardzo rysować i po jakimś czasie na pewno urodą grzeszyć nie będzie.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2019, 16:53:00 wysłana przez Pemek »

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Stycznia 2019, 11:28:31 »
Silnik niby 212KM ale w ogóle nie czuć
Auto sunie, jedzie i nic więcej z odczuć.

Na plus spalanie średnie z komputera poniżej 6L
Do 120kmh cicho, od 130-140 hałas przeszkadza już

Skrzynia cvt już tak nie wyje, ale nadal słychać.

Nie wiem jak tapicerka w niskich wersjach, ale ekoskora w selection wali na kilometr plastikiem.

Fotele świetne i bardzo wygodne.

Cena jak cena. Niby była przedsprzedaż ale wszystkie sztuki z 2018 nadal.dostrpne na odbiór koniec lutego.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Stycznia 2019, 12:56:42 »

To chyba dobrze  :o Co miałoby jeszcze robić ?

Hałas od czego ? Silnik, opływające powietrze, opony ?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Stycznia 2019, 17:30:09 »
widzę, że na pierwszy montaż "całoroczne" dunlopy z twardej mieszanki, odpowiednik ecopii, również z japonii. węższe, stąd niższe spalanie w teście homologacyjnym. plastiki w piano black na zewnątrz to faktycznie iście japoński pomysł :wallbash:
skóra ekologiczna na całych fotelach to regres w stosunku do obecnej wersji. nadal brak wykładziny na boczkach w bagażniku. osiągi 4x2 gorsze niż teraz, w 4x4 lepsze. napęd raczej taki sam, pośredni wtrysk, wyższa moc z powodu przesunięcia limitera obrotów; nie do wykorzystania w normalnych warunkach.
na plus apple car play, magiczne lusterko i stylizacja wnętrza. ciekawy jestem na ile solidna okaże się ta nowa platforma, współdzielenie jej z osobówkami jakoś mnie nie przekonuje.
tego modelu na pewno nie kupię, jednak z zaciekawieniem czekam na opinie pierwszych użytkowników.

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Stycznia 2019, 21:00:46 »
Skóra w wersji Executive ma być skórą naturalną i syntetyczną ( cokolwiek to znaczy ).
Apple car play to ja tam nie widziałem, w USA owszem jest, u nas chyba nie.
Silnik to ma chyba wtrysk bezpośredni i pośredni, ale nie jestem pewien i nie będę polemizował bo to nie moje klimaty.

Ja się na pewno skuszę na to auto.

Powiem tak. Obie te Ravki, które mam są naprawdę bezawaryjne. Najmniej awaryjne auta jakie kiedykolwiek miałem, a miałem ich trochę...
W tej z 2011 to po 5ciu latach wymieniłem akumulator, po 90k i  95k km wymieniono klocki tył i przód. W zeszłym roku po 105k km wymieniłem łącznik stabilizatora z tyłu, lewy,  i oba amortyzatory z przodu ( ale to moja wina bo wpadłem zimą w wielką dziurę ). Obecnie mam zrobione 112k km i wszytko jest ok.
Rav 2017 to nic się nie dzieje, za świeże auto.

W 2011 kupiłem tą Rav dla żony, a sam w 2012 kupiłem BMW F10 550i xDrive bardzo mocno doposażone za bardzo grubą kasę. Głupota i kryzys wieku średniego. Po pięciu latach sprzedałem to auto, bo psuło się tam dosłownie wszystko, łącznie z napędem 4x4, silnikiem i skrzynią. A auto miało tylko 67k km przy sprzedaży po 5ciu latach.
Efekt jest taki, że żona jeździ nową Ravką, a ja dojeżdżam jej starą wersję która już przeżyła moje beemwu. Do tego utrata wartości jest na poziome bardziej niż akceptowalnym.

Suma sumarum nowe Rav4 wydaje mi się rozsądnym wyborem, jeśli chodzi o bezawaryjność, utratę wartosci i ceny serwisu.
Korci mnie nowe X5, Macan czy Audi, nie powiem, stać mnie na nie. Ale żona kolejny raz będzie się śmiała ze mnie, odwożąc mnie enty raz na serwis, że mogłem kupić sobie 2x tańszą Toykę i nie tracić czasu i kasy na ponadplanowe wizyty w Serwisie. Co jak co, ale żony to ja się słucham. No i nie dam Jej tej satysfakcji  :grin:
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2019, 21:03:01 wysłana przez Pemek »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Stycznia 2019, 01:01:47 »
Dziś byłem w serwisie, to sobie przy okazji też obejrzałem nową RAV4. Stała jedna biała z czarnym dachem i jedna cała srebrna (chyba Misty Silver, jak moja) w wersji Executive 4x2 + Navi za 176kpln. Stwierdzam, że w moim odczuciu ten czarny dach ze słupkami to pomyłka - podkreśla dysproporcje tego auta patrząc z boku. Ta srebrna wyglądała o niebo lepiej.

W środku dużo rzeczy na plus. Chyba jeszcze wygodniejsze fotele, teraz też z wentylacją - ale jak już tu wspomniano: faktycznie są wykonane "z plastikowej świni" i zwyczajnie śmierdzą.
Dla mnie na plus pamięć fotela kierowcy, dwa tryby składania lusterek (ręczny i auto), oraz dużo większy zakres regulacji kierownicy w obu płaszczyznach. No i większy bagażnik z płaską podłogą. Lusterko wsteczne - fajny bajer.

Ciekaw jestem tego ulepszonego napędu 4x4 z trybem Trial. Za 3 lata jak mi się skończy umowa na obecną RAVkę, to akurat mam nadzieję, że wyeliminują już choroby wieku dziecięcego, a może nawet załapię się na jakiś FL i może do tego czasu Toyota przejdzie pomyślnie certyfikację Google'a i zacznie dorzucać Android Auto :grin:

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Stycznia 2019, 08:23:45 »
Chyba jeszcze wygodniejsze fotele, teraz też z wentylacją - ale jak już tu wspomniano: faktycznie są wykonane "z plastikowej świni" i zwyczajnie śmierdzą.

W wersji, którą opisujesz (Executive) fotele są wykonane zarówno ze skóry naturalnej jak i Softexu ("plastikowej świni").
Toyota z tego co wiem nie daje naturalnej skóry tam, gdzie nie ma bezpośredniego styku z ciałem, zatem tył fotela i boczki zapewne są ze sztucznej skóry i to ona - nazwijmy to delikatniej - pachnie inaczej (można kochać inaczej to można i pachnieć inaczej).
Reszta to skóra naturalna.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Stycznia 2019, 09:13:19 »
Toyota z tego co wiem nie daje naturalnej skóry tam, gdzie nie ma bezpośredniego styku z ciałem, zatem tył fotela i boczki zapewne są ze sztucznej skóry i to ona - nazwijmy to delikatniej - pachnie inaczej (można kochać inaczej to można i pachnieć inaczej).
Tak, ale w 4gen. było już tak samo. Tylko w starej jakoś nie było czuć tego zapachu. A w tej nowej, to od razu mi się przypomniał zapach Kijanki Sportage GT, jak ją oglądałem w salonie. Smród tapicerki z eko-skóry taki, że trzeba by na dzień dobry tydzień auto wietrzyć. Normalnie jak na chińskim bazarze :thumbdown:

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Stycznia 2019, 09:49:16 »
Smród tapicerki z eko-skóry taki, że trzeba by na dzień dobry tydzień auto wietrzyć.

Daj Boże tylko takich problemów ...  <kawusia>

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Stycznia 2019, 12:03:04 »

To chyba dobrze  :o Co miałoby jeszcze robić ?

Hałas od czego ? Silnik, opływające powietrze, opony ?

Jeździłem różnymi ostatnio demowkami i naprawdę RAV4 jest niejaki.

Hałas od nadwozia, powietrza na trasie przeszkadza

Offline Jerro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 29 Stycznia 2019, 12:04:51 »
Chyba jeszcze wygodniejsze fotele, teraz też z wentylacją - ale jak już tu wspomniano: faktycznie są wykonane "z plastikowej świni" i zwyczajnie śmierdzą.

W wersji, którą opisujesz (Executive) fotele są wykonane zarówno ze skóry naturalnej jak i Softexu ("plastikowej świni").

Nie ma prawdziwej skóry w selection
Dopiero executive

Naprawdę wali plastikiem ten materiał i nie jest przyjemny w dotyku.
Aczkolwiek fotele mega wygodne

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 29 Stycznia 2019, 12:18:59 »
Nie ma prawdziwej skóry w selection
Dopiero executive

napisałem o tym przecież

Naprawdę wali plastikiem ten materiał i nie jest przyjemny w dotyku.

Może i przyjemny nie jest, ale z tego co piszą, łączy w sobie zalety skóry (łatwo usuwa się plamy) i materiału (nie nagrzewa się od słońca)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 29 Stycznia 2019, 14:04:38 »
napisałem o tym przecież
Nie zauważyłem, żebys pisał o wersji Selection :o

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl