Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 972643 razy)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Lutego 2019, 18:25:36 »
2 przycisk z lewej strony od kierownicy,czy to jest podgrzewanie przedniej szyby ??
tak
wtrysk pośredni oznacza wtryskiwacze zamontowane w kolektorze dolotowym i zasilane plastikowym wężykiem wprost spod podwozia. wtrysk bezpośredni to wtryskiwacze zamontowane pionowo w głowicy cylindrów, zasilane metalową rurką z mechanicznej pompy w osi wałka rozrządu. dokumentacja milczy na ten temat, więc trza maskę podnieść by sprawdzić..
idę looknąć, za kilkanaście minut odpowiem ....

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 09 Lutego 2019, 19:12:26 »

@compucar  - widać coś z tego ?

https://zapodaj.net/55abe945ea28d.jpg.html

udało mi się skomunikować mojego J5 z ekranem z wykorzystaniem Miracasta .... wszystko widać jak ta lala, problem z tym, że wszystko muszę robić na telefonie.
Jak rozumiem przy Mirrorlink "tapnięć" można dokonywać na ekranie multimedialnym, czy tak ?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #152 dnia: 09 Lutego 2019, 20:07:51 »
Tam jest wtrysk pośredni/bezpośredni w zależności od potrzeb. (Po 2 wtryskiwacze na cylinder).

Offline Neq

• Toyot Leżący
  • *
    • Walka o wsparcie Apple Car Play
« Odpowiedź #153 dnia: 09 Lutego 2019, 22:32:03 »
Cześć,

też jestem szczęśliwym posiadaczem Toyota RAV 4 z nowego modelu. Biała Perła (070) wersja Executive.

@Bankroot, kiedy miałeś zarejestrowane / odebrane auto? Mój został zarejestrowany 29.01, odebrałem 1 lutego (przez problemy z zaprogramowaniem zimowych opon).
Widzę że masz materiałowe dywaniki, nie dostałeś gumowych?

Odnośnie MirrorLink / Miracast - niestety nie da się podłączyć iPhona. Nie kupowałem nawigacji, bo mam nadzieję, że Toyota w końcu potraktuje Europejczyków nie jak klientów drugiej kategorii (względem USA i Azji) i zaktualizuje system o wsparcie Apple CarPlay.
Czy możesz pokazać, jak wygląda podłączony J5, jakie aplikacje są do wyboru (najważniejsza nawigacja). Może sprawię sobie ekstra słuchawkę jako nawigację, dopóki moje powyższe oczekiwanie się nie spełni...

Co do spalania:
- W trasie, przy mocnym wietrze, deszczu i mrozie, z dwoma pasażerami i prędkością na autostradzie 150 (na tempomacie) po przejechaniu 450km komputer pokazywał równo 9l/100km.
- W mieście, jeden pasażer, na średnich odcinkach 10-15km udało mi się osiągnąć na razie 6,7l/100km według komputera.

Wyciszenie jest bardzo dobre (porównuję m.in. z Lexusem RX400h z 2006 roku), faktycznie przy większych prędkościach i wietrze na zewnątrz słychać szum od lusterek. Nadkola wydają się dobrze wyciszone, ale jadąc po drodze z luźnymi kamykami zimowe opony zbierają je i wyrzucają w nadkola - to słuchać całkiem wyraźnie (ale zdarzyło się raz na bocznej drodze).

Generalnie jestem bardzo, bardzo zadowolony. To moje pierwsze całkowicie nowe auto i z każdą podróżą utwierdzam się w przekonaniu, że to była dobra decyzja. Jedynym mankamentem jest system multimedialny - jeśli pojawi się wsparcie dla Apple CarPlay - nie mam do czego się przyczepić. 

PS: @Bankroot czy u Ciebie klucz i obie śruby do holowania również zostały umieszczone luzem pod podłogą bagażnika, bez żadnej pianki / pokrowca do ich przytyrzymania, żeby nie latały luzem?

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 10 Lutego 2019, 09:47:27 »
samochód zarejestrowany 2 lutego, odebrany 6 lutego.
Nawet nie myślałem o gumowych dywanikach, jak dla mnie - mimo, że może są praktyczne - psują zdecydowanie elegancję wnętrza. Uwielbiam uczucie, jak siadam na fotelu a pod nogami czuję miękki dywanik :). Dobre, materiałowe dywaniki czyści się bezproblemowo.

Zamawiałeś samochód na zimówkach czy dokupowałeś na własny koszt ? A może dali za darmo ?
 Ja jeżdżę na tych DUNLOPach, handlowiec mówił, że to opony wielosezonowe, mój znajomy mechanik/wulkanizator wyraził wątpliwość. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu tych opon (Dunlop Grandtrek PT30). Jak spadnie śnieg mam jeszcze starą Corollę na zimówkach :)

Co do Miracast: mogę zrobić zdjęcie, ale - jak zdążyłem wczoraj przećwiczyć 5 minut - to tylko "lustro w jedną stronę" , czyli na ekranie Toyoty widzisz dokładnie to co na telefonie, bez możliwości sterowania (wszystko robisz na telefonie). Nie ma komunikacji w drugą stronę. Muszę znaleźć trochę więcej czasu na zabawę tym i Mirrorlinkiem (a z tym na razie b. krucho).

Ja też z premedytacją nie zamawiałem nawigacji, zraziłem się już dwukrotnie do tzw. systemów dedykowanych, bo po pewnym czasie po prostu umierają. Czekam również na Android auto albo Apple Carplay.

Do Twojego mankamentu dodam drugi : brak dojazdówki. Znajomy mechanik/wulkanizator (ten sam :)) powiedział, że po wypełnieniu opony pianką, b. wielu wulkanizatorów nie podejmuje się czyszczenia tego guana, poza tym są problemy z klejeniem łat. Ja właśnie wczoraj kupiłem dojazdówkę.

Z tym wiąże się odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie : oprócz sprężarki i butli z szuwaksem mam tylko JEDNĄ śrubę z oczkiem do holowania i oczywiście lata luzem. Nie wiem po co dali Ci drugą śrubę (kiedy można użyć dwie ?) i klucz (zestaw naprawczy ma tę zaletę, że nie musisz ściągać koła).
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2019, 09:57:06 wysłana przez bankroot »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #155 dnia: 10 Lutego 2019, 13:52:58 »
dzięki za fotkę. mamy więc direct plus cztery wtryskiwacze do przepłukiwania zaworów dolotowych.

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #156 dnia: 10 Lutego 2019, 15:01:18 »

Ja jeżdżę na tych DUNLOPach, handlowiec mówił, że to opony wielosezonowe, mój znajomy mechanik/wulkanizator wyraził wątpliwość. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu tych opon (Dunlop Grandtrek PT30).

to są opony letnie,właśnie wyczytałem w sieci

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #157 dnia: 10 Lutego 2019, 16:07:54 »
możesz podać jakiś link ?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #158 dnia: 10 Lutego 2019, 16:18:37 »
to są opony letnie,właśnie wyczytałem w sieci
po bieżniku widać. Zawsze odbierałem auto w sezonie letnim, to nie wiem, ale wydawało mi się, że zimą powinni wypuszczać na zimowych gumkach
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2019, 16:20:16 wysłana przez YogiBabo »
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 10 Lutego 2019, 17:21:05 »
może się mylę, ale wydaje mi się, że RAVki zawsze wypuszczali na wielosezonowych ....

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 10 Lutego 2019, 18:03:33 »
Dunlop Grandtrek PT30

http://www.rezulteo-pneu.be/pneus-dunlop/pneu-grandtrek-pt30-62587506

musisz sobie przetłumaczyć stronę w przeglądarce,chrome ma taką funkcję i tam jest napisane,że to jest opona letnia.
W Niemczech RAVki są tylko na letnich ,jest możliwość zakupu kompletu kół zimowych za 1770?
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2019, 18:07:57 wysłana przez apator »

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #161 dnia: 10 Lutego 2019, 18:49:48 »
dzięki za fotkę. mamy więc direct plus cztery wtryskiwacze do przepłukiwania zaworów dolotowych.

Czyli dla hybryd z 2,5 l LPG na razie odpada. Ale wersje 2 litrowe benzynowe będą jednak z silnikiem z wtryskiem pośrednim
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Tomaszel

• Początkujący
« Odpowiedź #162 dnia: 10 Lutego 2019, 23:07:06 »
Cytuj (zaznaczone)

65,7% egzemplarzy RAV4 2018 to hybrydy.

Taka ciekawostka. W Niemczech Toyota chce osiągnąć sprzedaż Rav4 2019 w Hybrydzie na poziomie 90%.
Mój handlarz jeszcze nie sprzedał żadnej benzyny od premiery 26 stycznia

Cennik nowej Rav4 jest tak skonstruowany, że relatywnie niewiele trzeba dopłacić do tej hybrydy;

active 2.0 benzyna - 109k
active hybrid - 129k

Niby 20k różnicy ale jest za to; cvt (warta według cennika 7,5), active jest bogatszy w przypadku hybrydy i dają dodatkowo więcej: felgi ze stopów lekkich i automatyczną klimę, no i oczywiście silnik.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 11 Lutego 2019, 00:28:49 »
Zasadniczo, nawet taniej.
Bo hybryda ma silnik 2,5l, wiec obejmuje ją akcyza 18,6% zamiast 3,1%
Więc, widać jak mocno Toyota promuje hybrydy.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #164 dnia: 11 Lutego 2019, 06:01:04 »
silnik wersji  2.0 DUAL VVT-IE 173KM 127KW  bez turbiny??

Maks. moment obrotowy 208Nm/4300-5200 :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl