Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #240 dnia: 25 Lutego 2019, 17:37:40 »
Dzisiaj pierwsze tankowanie od 6 lutego. Było wtedy do pełna. Przejechałem 764 km a weszło teraz do baku 42.64. Daje to 5.58.
Jestem miło zaskoczony. Dwa wyjazdy poza miasto (po 60 km każdy), reszta W-wa.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 25 Lutego 2019, 20:58:37 »
jak ktoś jeszcze myśli o zakupie to warto to obejrzeć  :song:

https://www.youtube.com/watch?v=hU2qah7nLjw

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #242 dnia: 25 Lutego 2019, 20:59:12 »
Koleś trochę wyolbrzymia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #243 dnia: 26 Lutego 2019, 10:21:12 »
Ja najbardziej podziwiam dwie rzeczy:
 - szczerość blogera, dotyczącą swoich odczuć w czasie jazdy samochodem otrzymanym od Toyota Bednarscy (jak rozumiem po znajomości). Pan Bednarski chyba nie do końca jest zadowolony z tego "dealu"
 - opinia partnerki/żony vblogera, która za główną zaletę uważa przestronność samochodu a za jego główną wadę to, że jest za duży  :| . Kobiety są jednak nieprzewidywalne.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #244 dnia: 26 Lutego 2019, 15:16:39 »
Co za prymityw. Obejrzałem 3 minuty i stwierdziłem, że nic mnie nie obchodzi opinia idioty na jakikolwiek temat, w tym nowej RAV4.
My Toyota is Fantastic :)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 26 Lutego 2019, 15:22:46 »
Zobacz ilu ma "subskrajberów" i "wejść"  na swojego vloga  :roll:
Szkoda, że nie obejrzałeś do końca .....

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #246 dnia: 26 Lutego 2019, 21:19:29 »
generalnie opowiada ciekawie o samochodach, ale język jakiego używa, skłania mnie do przyznania racji mojemu przedmówcy, że ten vloger to prymityw
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 27 Lutego 2019, 07:54:10 »
No dobra, obejrzałem :( Skupiając się na konkretach: zdaniem gościa nowa Ravka tragicznie się prowadzi (jak łajba), jest bardzo głośna w jeździe autostradowej (dźwięk przy przyspieszaniu jakby dziecko się topiło), wygląda paskudnie (ulana k.), ma multimedia na bardzo słabym poziomie i nie nadaje się dla dwumetrowca, przynajmniej w wersji z oknem dachowym. Bednarscy pewnie są zachwyceni ;) Trzy ostatnie rzeczy jestem w stanie sam ocenić, pytanie do właścicieli ile jest prawdy w dwóch pierwszych kwestiach.

Toyota chwaliła się przecież, że nowy model będzie się dużo lepiej prowadzić od poprzedniego ze względu na nową płytę podłogową z obniżonym środkiem ciężkości a z kolei mój dealer chwalił, że w nowej wersji HSD znacznie poprawiono wrażenia dźwiękowe. Chyba coś nie wyszło?
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2019, 08:46:13 wysłana przez Milos »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 27 Lutego 2019, 08:23:19 »
Wolałem jego serię Kickster Motoznafca. Tam przynajmniej było wulgarnie, ale śmiesznie i zawsze merytorycznie. Tutaj jakaś ta nowa forma faktycznie zalatuje buractwem, bo ani to śmieszne, ani poważne.
Zawsze szanowałem go za wysoki poziom wiedzy motoryzacyjnej, jednak tutaj wypalił kilka bzdur (moim zdaniem) - choćby o budowie i działaniu eCVT <zalamka>. Generalnie, zauważyłem, że problemem ludzi recenzujących nową RAV4 jest to, że to ich pierwszy kontakt z hybrydą i zamiast porównywać nowy model do poprzedniej generacji, to oni skupiają się na swoich subiektywnych wrażeniach z prowadzenia auta z HSD.
To samo było ostatnio z recenzjami nowego Suzuki Jimny - rozwodzenie się nad "ficzerami", które są znane użytkownikom od czasów Samuraja, albo i SJ'a. Że-na-da :thumbdown:.

Ale kilka słusznych szpilek wbił Toyocie, bo w wielu kwestiach Japończyki zostają w tyle - choćby tragiczny infotainment.

Jednak reszta, to subiektywna ocena. Że prowadzi się jak łajba to źle? A ja głupi specjalnie szukałem takiego komfortowego, miękkiego auta jako daily car, bo dla mnie SUV to synonim komfortu. Jak mam ochotę na sportową jazdę, to biorę drugie auto, które mam w wersji "Sport" i wtedy jest zabawa (ale nie ma komfortu). Nie rozumiem, jak można wymagać od SUVa wygody, przestrzeni, a jednoczesnie precyzyjnego układu kierowniczego, czy sztywnego zawieszenia :o. Piszą to chyba - za przeproszeniem - "gołodupcy", których nie stać na dwa auta, a chcieliby mieć jedno od wszystkiego. A jak powszechnie wiadomo - jak coś jest od wszystkiego, to jest do niczego.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: 27 Lutego 2019, 08:30:31 »
Trochę w tym racji ma ... No, ale myślę, że przesadza. Fakt przy prędkościach autostradowych jest za głośno, nie jest to komfort jaki zapewniają normalne samochody typu sedan, kompakt czy kombi. No, ale to są większe samochody, stawiające zupełnie inne opory powietrza. Jednak Toyota moim zdaniem dała ciała z wyciszeniem tego auta , wystarczy spojrzeć na wyciszenie komory silnika. Większość odgłosów na autostradzie pochodzi z nadkoli oraz duże masywne lusterka robią zamieszanie z aerodynamiką. Na szczęście ja 80% przebiegów robię w mieście, więc na codzień jest to praktycznie nieodczuwalne.

Fakt, auto jest trochę miękkie i lekko buja na zakrętach, ale to też może być subiektywne odczucie po przesiadce z sedana.

Skrzynia eCVT faktycznie jak się ją przydusi lub przy podjazdach na wzniesienia wydaje z siebie niezbyt przyjemny dźwięk. Tylko powiedzmy sobie szczerze, jak często w codziennej eksploatacji dochodzi do takiej sytuacji?

Sam na początku wyolbrzymiałem to wszystko, ale doszedłem do wniosku, że nie ma co sobie tym tyłka zawracać.

Samochod miał być bezawaryjny (to się okaże), miał mało palić i to się sprawdza w moim przypadku jazda po Warszawie - spalanie według komputera aktualnie 6,1 L, na liczniku ponad 1200 km nabite. Mieć duży bagażnik - jest.

To co boli to brak Apple CarPlay mimo, że ten sam samochód na rynek amerykański wspiera ten standard.   Nawet konkurencja oferuje to rozwiązanie w tańszych autach (KIA,Skoda). Jest Sygic i MirrorLink, ale według mnie to słabe rozwiązanie. Nie wiem w czym problem, ale mnie nie działa to płynnie, a druga kwestia korzystnie z nawigacji uniemożliwia słuchanie np. radia co w odróżnieniu do korzystnie z nawigacji na telefonie jest dość sporą niedogodnością w mojej opinii. Korzystam z takiego rozwiązania od lat. Toyota w EU nadal szuka "frajerów" którzy zechcą płacić za ich nawigację 3200 zł.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 27 Lutego 2019, 08:38:21 »
Nie wiem w czym problem, ale mnie nie działa to płynnie, a druga kwestia korzystnie z nawigacji uniemożliwia słuchanie np. radia co w odróżnieniu do korzystnie z nawigacji na telefonie jest dość sporą niedogodnością w mojej opinii.

Pisałem już, ja nie mam tego problemu.
Co rozumiesz przez "uniemożliwia słuchanie radia" ? Słucham radia i mam włączonego Sygica, komunikaty od Pani nakładają się na dźwięk z radia ....

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 27 Lutego 2019, 08:50:40 »
Ok, a możesz opisać całą procedurę uruchomienia Co robisz krok po kroku? Mam Note 9 i Androida Pie (9.0). Podłączam kabel USB i na tablecie w Aplikacjach uruchamiam CarMode i tam jest Sygic. Robisz to tak samo? Czy jakoś inaczej? Druga kwestia jak wybiorę z kierownicy Radio FM to MirrorLink przestaje działać.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2019, 08:54:39 wysłana przez AoD »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 27 Lutego 2019, 08:54:15 »
Dwie ostatnie rzeczy jestem w stanie sam ocenić, pytanie do właścicieli ile jest prawdy w dwóch pierwszych kwestiach.
Wszystko zależy do czego się porównuje. Patrząc na Omegę vlogera, gdzie widać, że koła ledwo mieszczą się w nadkolach, zakładam, że lubi twarde  i niskie zawieszenia. Poza tym jako vloger "przejeździł" zapewne kilkadziesiąt raqzy więcej samochodów niż np. ja.
Jeżdżę codziennie samochodami od 1983 roku. Był Maluch, było punto, były dwie Almery, była Primera i ostanio była Camry V6. Jak widać ostatnio głównie japończyki, bo cenię przede wszystkim BEZAWARYJNOŚĆ.
NP. Camry V6 przez wielu była oceniana jako łajba i typowy dupowóz nie nadający się do jazdy poza autostradami.
Ja mam inną opinię. Na autostradzie też było głośno (bo to Toyota ;)), w mieście (jak miałem ochotę) zostawiałem daleko z tyłu na światłach wszystkie wynalazki (raz musiałem odpuścić przy jakimś RSie), czyli do jakiegoś tam "sportu" też się nadawała.
To mój pierwszy SUV i nie mam żadnego porównania.
Jak dla mnie wcale nie jest łajbowaty i miękki, wcale się mocno nie przechyla.
Dźwięk przy przyśpieszaniu ? Kompletnie nie rozumiem w czym jest problem.
To SUV i nie ma co porównywać z sedanem, hatchbackiem czy kombi w kwestaich aerodynamiki i masy. Będzie głośniej. Zapewne ciszej będzie w klasie premium.
99% czasu jeżdżę po mieście, dla mnie okazjonalna jazda autostradowa/ekspresowa nie stanowi wielkiego problemu.

To są wszystko subiektywne rzeczy i jeden będzie odczuwał to inaczej od drugiego.

Ok, a możesz opisać całą procedurę uruchomienia Co robisz krok po kroku? Mam Note 9 i Androida Pie (9.0). Podłączam kabel USB i na tablecie w Aplikacjach uruchamiam CarMode i tam jest Sygic. Robisz to tak samo? Czy jakoś inaczej?

odpowiem wieczorem OK ? Nie kojarzę żadnego CarMode w Aplikacjach ....
Poza tym ponawiam gotowość spotkania się gdzies na mieście i ogarnięcia tematu organoleptycznie.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2019, 09:00:17 wysłana przez bankroot »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 27 Lutego 2019, 09:11:29 »
Dlatego gość powinien porównać prowadzenie i głośność do poprzedniej generacji Ravki, wtedy byłby jakiś sensowny punkt odniesienia. Tymczasem, jak przyznał, poprzednią generację Ravki zna tylko z zewnątrz, a nigdy nią nawet nie jeździł więc o porównaniu nie ma mowy. Tym bardziej o kant d. potłuc te opinie, gdzie porównuje głośność do Omegi z lat 90-tych a prowadzenie do BMW X5 z 2008 r. bo akurat takimi samochodami jeździł xD

Najbardziej miarodajna w tych kwestiach byłaby dla mnie opinia właściciela nowej Ravki, który przesiadł się do niej bezpośrednio z poprzedniego modelu.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2019, 09:43:40 wysłana przez Milos »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 27 Lutego 2019, 09:40:11 »
Najbardziej miarodajna w tych kwestiach byłaby dla mnie opinia właściciela nowej Ravki, który przesiadł się do niej bezpośrednio z poprzedniego modelu.

Jest taki pomysł, aby zrobić taki film na kanale SCF - tzn. jak się uda dorwać samochód prasowy do testów (wiadomo, że to nie to samo jak by porównywał właściciel obu modeli, ale przynajmniej będzie jakieś odniesienie).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl