Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973567 razy)

pireus

• Gość
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #315 dnia: 13 Marca 2019, 14:56:29 »
zaloze sie ze polaczenie technologi hybrydowej ze skrzynia dsc w kia nie dorowna trwaloscia toyocie.
Dlaczego? Jesteś wróżem? Tego co teraz piszesz i tak nikt nie zweryfikuje w przyszłości, więc taki umowny zakład na forum jest bez sensu.. Koreańczycy o wiele szybciej stali się potegą motoryzacyjną niż Japończycy. Symbol Toyoty jako majbardziej niezawodnego samochodu w ostatnim czasie mocno został nadwyrężony.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #316 dnia: 13 Marca 2019, 15:02:56 »
Symbol Toyoty jako majbardziej niezawodnego samochodu w ostatnim czasie mocno został nadwyrężony.

Zgadzam się z tym co napisałeś przed cytowanym przeze mnie fragmentem.
Jednak mam pytanie do ostatniego fragmentu: co konkretnie tak mocno nadwyrężyło symbol Toyoty, jako najbardziej niezawodnego samochodu ?
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2019, 15:04:40 wysłana przez bankroot »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: 13 Marca 2019, 15:21:02 »
co konkretnie tak mocno nadwyrężyło symbol Toyoty, jako najbardziej niezawodnego samochodu ?
W/g mnie jest to efekt globalizacji. Skończyły się czasy, że za efekt końcowy odpowiadał producent, który produkował wiekszość elementów do swojego produktu. Wystarczy że coś schrzani podwykonawca, który produkuje części dla wielu koncernów np. Takata z poduszkami powietrznymi i zarówno Toyota, Audi czy Honda mają ten sam problem co marki niskobudżetowe też tam sie zaopatrujące.
Kolejna sprawa to miejsce produkcji i kultura techniczna zatrudnionych robotników. Nie uwłaczając nikomu mam większe zaufanie do Japończyka i jego sumienności niż np. do Turka.  Pamiętam jak kiedyś w Polsce produkowano żyletki Polsilver. Maszyny były ze Szwecji, stal ze Szwecji , tylko produkt końcowy nie nadawał się do niczego. Myślę, że tamat jest bardzo złożony, a jakość wielu produktów po prostu  się wyrównuje i to niekoniecznie w górę.

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #318 dnia: 13 Marca 2019, 19:21:43 »
Hej. Mam priusa 2 ale ostatnio bylem na jezdzie probnej RAV4 2019 hybrid. jezeli chodzi o naped to jak w hybrydzie.. niesamowita responsywnosc.. ale zeby bylo ciekawej zaraz po  toyocie poszedlem do kia i przejechalem sie Sportage 1.6 TGDI skrzynia DSC. co zauwazylem: rav jest duzo wieksze i przestronniejsze w srodku. A co mnie mocno irytowalo w kia? naped! zwlaszcza jak jechalem w korku... jezu wchodzacy na obroty co chwile silnik ktory chce popchnac samochod pare metrow do przodu dla czlowieka co jezdzi hybryda od 6 lat..... jest po prostu irytujacy!!! Nie czaje zupelnie tego narzekania na wyjace ecvt w hybrydach... to jest kwestia przyzwyczajenia! jako ze od poczatkow motoryzacji jezdzilismy silnikami ktore do stosownego momentu obrotowego  musialy dotrzec stopniwo zwiekszajacymi sie obrotami to dzis narzekamy na ecvt ktore tych obrotow doznaje w ulamku sekundy! co za roznica!!! tylko w odbiorze sluchowym. Ja obecnie dziwnie sie czuje w tradycyjnym samochodzie.

Wracajac do RAV4... to kawal dobrego samochodu. Z yt najlepiej wrazenia opisuje Pertyn. To dojrzaly facet ktory dobzre rozumie samochody dla dojrzalych ludzi. Samochod jest mega przestronny w srodku.. wrecz czulem sie troche w nim ... maly... ale to wina tego ze nie mialem nigdy suva.
Dla mnie nie istnieje obecnie inny naped niz hybrydowy. To cholerstwo jest tak niezawodne ze nie widze sensu babrac sie w cokolwiek innego... aczkolwiek dla ludzi co zmieniaja samochody co 2 lata nie ma to znaczenia. ja dobrych rzeczy uzywam dlugo. dlatego uzywamy dwoch prisow juz wiele lat i oba sa zdaje sie niezniszczalne.

Mądrego to aż miło posłuchać.  :good:

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #319 dnia: 13 Marca 2019, 19:36:47 »
Pojawił sie test stabilności nowej ravki na km77. Warto zobaczyć.

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #320 dnia: 13 Marca 2019, 19:51:10 »
4x4 pojedzie lepiej. Podobnie było z KIA Sportage. FWD wypadło bardzo słabo, a cięższy diesel z napędem 4x4 wypadł bardzo dobrze.
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2019, 20:20:04 wysłana przez Pemek »

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #321 dnia: 14 Marca 2019, 10:39:35 »
Bardzo jestem ciekaw rav4 z napedem na wszystkie kola...  jak tylko pojawi sie w salonie to lece na jazde probna.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #322 dnia: 14 Marca 2019, 10:45:13 »
Pireus prosta sprawa czemu... skrzynie dwusprzeglowe maja wiecej elementow ruchomych. ecvt to konstrukcja prosta jak cep. slyszeliscie kiedys zeby w priusie sie to komus zepsulo? siedze czesto na amerykanskim czacie priusa.. o skrzyni to gada sie tylko w temacie wymiany oleju i to nie jak to zrobic ale czy w ogole to robic. bo serwisy nie maja tego w przegladach okresowych. Poza tym dsc i dsg mialy swoje przeboje. Ponoc juz jest lepiej ale z ecvt na bank nie maja sie co rownac.
zobaczymy za kilka kilkanascie lat.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #323 dnia: 14 Marca 2019, 11:14:17 »
4x4 pojedzie lepiej. Podobnie było z KIA Sportage. FWD wypadło bardzo słabo, a cięższy diesel z napędem 4x4 wypadł bardzo dobrze.

4x4 zapewne tak, ale czy cięższy samochód o podobnie położonym środku ciężkości wypadnie lepiej ?
Czego można się spodziewać po wysoko zawieszonym SUVie na 18 calowych kołach z oponami 60 ?

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 14 Marca 2019, 15:30:29 »
Właśnie rozważam zakup nowej RAV4 Hybrid.
Całkiem sympatyczny samochód. Chyba jednyną/największą porażką jest system multimedialny, brak Apple Car Play/Android Auto i z tego co dowiedziałem się w salonie nie można tego będzie zmienić w przyszłości. Co prawda Toyota zapowiada, że Android Auto pojawi się niedługo w jej samochodach ale nie dotyczy to obenie będących w sprzedaży pojazdów.

Brak dostępu do Google Maps oznacza konieczność używania nawigacji Toyoty albo smartfona.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2019, 15:35:07 wysłana przez marb »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #325 dnia: 14 Marca 2019, 17:59:18 »

4x4 zapewne tak, ale czy cięższy samochód o podobnie położonym środku ciężkości wypadnie lepiej ?
Czego można się spodziewać po wysoko zawieszonym SUVie na 18 calowych kołach z oponami 60 ?

4x4, tym bardziej elektryczny, nie ma żadnego wpływu na tzw test łosia; tutaj liczy się jakość podwozia, oprogramowanie esp oraz zastosowane ogumienie (choć na suchej nawierzchni każda cywilizowana opona daje radę). po nowej platformie tnga można by oczekiwać czegoś pozytywnego, tymczasem jest gorzej niż w dacii duster, oplu combo, nie wspominając o 3008, cx-5 czy crv. coś poszło nie tak, skąd tak gwałtowna nadsterowność?

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 14 Marca 2019, 19:26:13 »
Właśnie rozważam zakup nowej RAV4 Hybrid.
Całkiem sympatyczny samochód. Chyba jednyną/największą porażką jest system multimedialny, brak Apple Car Play/Android Auto i z tego co dowiedziałem się w salonie nie można tego będzie zmienić w przyszłości. Co prawda Toyota zapowiada, że Android Auto pojawi się niedługo w jej samochodach ale nie dotyczy to obenie będących w sprzedaży pojazdów.

Brak dostępu do Google Maps oznacza konieczność używania nawigacji Toyoty albo smartfona.

Zdecydowanie zgadzam się, że brak obsługi współczesnych standardów komunikacji ze smartfonami to największy minus tego modelu (są też inne "dziwne" braki lub niedociągnięcia - np. brak schowka na okulary pod sufitem, dosyć skąpy kąt otwierania tylnych drzwi, brak HUD nawet w opcji dodatkowej), ale można je jakoś przeboleć.

Natomiast sprzedawca w czasie rozmowy ze mną zarzekał się, że w czasie szkolenia w centrali pracownicy otrzymali nieoficjalne informacje, że w nieodległej przyszłości w ramach aktualizacji systemu "inforozrywki" pojawi się obsługa Android Auto (o Apple CarPlay nie pytałem) - update ma być dostępny prawdopodobnie już w przyszłym roku. Sprzedawca był tak przekonany co do tej informacji, że odradzał mi wręcz zakup nawigacji Toyoty, bo "przecież niedługo będzie można użyć Android Auto"...

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #327 dnia: 14 Marca 2019, 19:39:39 »
W mojej dzisiajszej korespondencji z Toyotą zadałem następujące pytanie

"I jeszce jedna ważan rzecz. Czy zapowiadanie przez Toyotę wprowadzenie obsługi Android Auto będzie dotyczył także obecnej wersji RAV4 w ramach upgrade oprogramowania?"
a odpowiedź jest następująca:

"Nie, nie będzie dotyczył, to jest oddzielny moduł, którego nie będzie można zainstalować ani doinstalować."

Offline PingNoMore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #328 dnia: 14 Marca 2019, 19:41:18 »
Hahaha!

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: 14 Marca 2019, 19:51:44 »
W mojej dzisiajszej korespondencji z Toyotą zadałem następujące pytanie

"I jeszce jedna ważan rzecz. Czy zapowiadanie przez Toyotę wprowadzenie obsługi Android Auto będzie dotyczył także obecnej wersji RAV4 w ramach upgrade oprogramowania?"
a odpowiedź jest następująca:

"Nie, nie będzie dotyczył, to jest oddzielny moduł, którego nie będzie można zainstalować ani doinstalować."

Co za ch#je... :-/ Przyznam szczerze, że czuje się lekko wydymany...

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl