Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973476 razy)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #300 dnia: 11 Marca 2019, 18:10:40 »
Czekaj, ale jaka różnica z dojazdówką, a zestawem naprawczym? Dla mnie żadna
Poczekaj aż rozleci się opona, wtedy zobaczysz. Szczególnie jak będziesz się spieszył.

Jest jeszcze kilka "problemów". Wielu wulkanizatorów nie chce się bawić z czyszczeniem opony wypełnionej tym szuwaksem, znajomy wspominał o kłopotach z klejeniem takiej opony, jest duża szansa, że szlag trafi czujnik ciśnienia no i na koniec koszt ... po naprawieniu koła trzeba kupić nową butlę z szuwaksem ....

Same zalety.

« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2019, 18:17:43 wysłana przez bankroot »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #301 dnia: 11 Marca 2019, 18:17:00 »
Wywołałem temat ale chciałem się dowiedzieć z jaką prędkością można jechać ze wspomaganiem silnika elektrycznego. Nie w samym trybie EV. U mnie w RAV IV generacji jest to prędkość max. 80km/h. Jak dla mnie trochę mało, brakuje minimum 90km/h. I dla mnie jest to największe ograniczenie tego samochodu. Kolega ma mondeo hybrid i tam bez problemu śmiga 90-100km/h. Co ciekawo ford podaje, że w trybie elektrycznym Mondeo może rozpędzić się maksymalnie do 135 km/h. Koledze przy 100-110km/h załacza się już silnik spalinowy definitywnie. U mnie niestety od 80km/h. Zastanawiam się czy w nowej RAV4 jest z tym lepiej.
w załączonym teście ok. 3:18 Pan mówi, że silnik elektryczny może pracować razem ze spalinowym do prędkości 125 km/h.

https://www.youtube.com/watch?v=nkG6YQ_3ii4

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #302 dnia: 11 Marca 2019, 21:13:44 »
160 mikronów .....

Wreszcie dają gruby lakier !

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #303 dnia: 11 Marca 2019, 21:16:17 »

Czekaj, ale jaka różnica z dojazdówką, a zestawem naprawczym? Dla mnie żadna
Poczekaj aż rozleci się opona, wtedy zobaczysz. Szczególnie jak będziesz się spieszył.

Dojazdowka do jakiej prędkości? Wszystkie zgodnie do 80 km/h i tak samo zestawem naprawczym. Teraz to już niestety producenci widzą bez sensu z dojazdowka, bo marnuje przestrzeń bagażową, a wulkanizacja będzie miała czym zarobić na sprzedaży opon.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 11 Marca 2019, 21:23:38 »
Kolego lepiej jechać nawet 50 km/h niż stać w szczerym polu, bo zestaw naprawczy jak porządnie uszkodzisz oponę to sobie możesz wsadzic do nosa, nie mówiąc nawet o zniszczonym czujniku cisnienia i oponie której nikt potem nie naprawi. Producenci oszczędzają nie dając kół zapasowych lub dojazdówek, a jakby chcieli zadbac o przestrzeń bagażową to by wyprofilowali inaczej podłogę w bagażniku a nie zostawiali miejsca na koło zapasowe.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2019, 21:26:31 wysłana przez pireus »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 11 Marca 2019, 21:28:33 »
Wreszcie dają gruby lakier !
Na aluminium zawsze daje się "grubiej" ....

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 13 Marca 2019, 11:13:04 »
Hej. Mam priusa 2 ale ostatnio bylem na jezdzie probnej RAV4 2019 hybrid. jezeli chodzi o naped to jak w hybrydzie.. niesamowita responsywnosc.. ale zeby bylo ciekawej zaraz po  toyocie poszedlem do kia i przejechalem sie Sportage 1.6 TGDI skrzynia DSC. co zauwazylem: rav jest duzo wieksze i przestronniejsze w srodku. A co mnie mocno irytowalo w kia? naped! zwlaszcza jak jechalem w korku... jezu wchodzacy na obroty co chwile silnik ktory chce popchnac samochod pare metrow do przodu dla czlowieka co jezdzi hybryda od 6 lat..... jest po prostu irytujacy!!! Nie czaje zupelnie tego narzekania na wyjace ecvt w hybrydach... to jest kwestia przyzwyczajenia! jako ze od poczatkow motoryzacji jezdzilismy silnikami ktore do stosownego momentu obrotowego  musialy dotrzec stopniwo zwiekszajacymi sie obrotami to dzis narzekamy na ecvt ktore tych obrotow doznaje w ulamku sekundy! co za roznica!!! tylko w odbiorze sluchowym. Ja obecnie dziwnie sie czuje w tradycyjnym samochodzie.

Wracajac do RAV4... to kawal dobrego samochodu. Z yt najlepiej wrazenia opisuje Pertyn. To dojrzaly facet ktory dobzre rozumie samochody dla dojrzalych ludzi. Samochod jest mega przestronny w srodku.. wrecz czulem sie troche w nim ... maly... ale to wina tego ze nie mialem nigdy suva.
Dla mnie nie istnieje obecnie inny naped niz hybrydowy. To cholerstwo jest tak niezawodne ze nie widze sensu babrac sie w cokolwiek innego... aczkolwiek dla ludzi co zmieniaja samochody co 2 lata nie ma to znaczenia. ja dobrych rzeczy uzywam dlugo. dlatego uzywamy dwoch prisow juz wiele lat i oba sa zdaje sie niezniszczalne.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #307 dnia: 13 Marca 2019, 11:21:21 »
To cholerstwo jest tak niezawodne ze nie widze sensu babrac sie w cokolwiek innego...
Miejmy nadzieję, że to się nie zmieni.
Mnie trochę martwi fakt, że jeszcze nigdy nie widziałem mojej baterii naładowanej "na full". Wiecznie niedoładowana bateria może wróżyć kłopoty (gdzieś słyszałem teorię spiskową, że Toyota zrobiła to specjalnie (myślę o niedoładowywaniu), bo baterie miały żyć 7 - 10 lat a żyja po 15).
Faktem jest, że w czasie jazdy po mieście prąd z akumulatora trakcyjnego jest potrzebny ciągle, ale w trasie powinna się naładować do wszystkich kresek .... Muszę się temu przyjrzeć dokładniej.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #308 dnia: 13 Marca 2019, 11:31:39 »
U mnie to samo, odkąd jeżdżę nigdy jeszcze nie było na  Full.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #309 dnia: 13 Marca 2019, 11:56:43 »
Tylko nam udaje z pełnej górki na hamowaniu żeby już było pełne naładowane

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #310 dnia: 13 Marca 2019, 12:04:29 »
Trochę nie rozumiem Twojego maila (poprzedniego również  :|), piszesz robiąc coś innego w tym czasie, bo tak to wygląda .....

Domyślam się jedynie, że jak zjeżdżasz długo "na luzie" lub hamując, widzisz jednak, że bateria ładuje się do pełna, czy tak ?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #311 dnia: 13 Marca 2019, 12:06:09 »
Dokładnie

Arst

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 13 Marca 2019, 12:50:00 »
Mnie trochę martwi fakt, że jeszcze nigdy nie widziałem mojej baterii naładowanej "na full". Wiecznie niedoładowana bateria może wróżyć kłopoty (gdzieś słyszałem teorię spiskową, że Toyota zrobiła to specjalnie (myślę o niedoładowywaniu), bo baterie miały żyć 7 - 10 lat a żyja po 15).
Faktem jest, że w czasie jazdy po mieście prąd z akumulatora trakcyjnego jest potrzebny ciągle, ale w trasie powinna się naładować do wszystkich kresek .... Muszę się temu przyjrzeć dokładniej.
Oj, no nie do końca tak. Bateria trakcyjna to nie to samo, co akumulator elektrolityczny ;). Baterie niklowo-wodorkowe, czy litowo-jonowe - wbrew pozorom - wcale nie "lubią" być ładowane na full. Takie ładowanie znacząco skraca ich żywotność. Dlatego Toyota tak ustawia logikę sterującą, aby bateria trakcyjna była cały czas naładowana w przedziale 20-80%. To jest właśnie po to, aby wydłużyć ich żywotność, a teorie spiskowe tworzą ludzie, którzy porównują tę technologię do baterii w swoim smartfonie (bo tam, to zawsze się ładuje do 100% - tylko nie mają pojęcia, że kontroler akumulatora ma własną logikę sterującą, i te 100% wyświetlane na ekranie a faktyczny poziom naładowania to 2 różne wartości).

U mnie w RAVce IVgen. tylko raz do tej pory udało mi się naładować baterię na full. Było to przy spokojnym zjeżdżaniu z baaardzo długiej górki. Właściwie to powinienem był przełączyć na tryb S, zamiast zostawać w trybie D (i zawczasu uniknąć naładowania na 100%). A tak to zwykle zawsze zostają 2 kreski do końca i przerywa ładowanie.

PS. Ciekawostka: w domu mam starego 8-letniego ThinkPada, od nowości ustawiłem schemat ładowania (Lenowo pozwala na takie rzeczy) tak, aby bateria była ładowana tylko po zejściu poniżej 20% i aby nie ładowała się ponad 90% pojemności. Efekt - po 8 latach bateria w tym laptopie ma 86% pojemności fabrycznej(!) i trzyma 4 - 4,5h. W tym czasie w służbowym Dell'u mam już 3 baterię, bo 2 padły (zapewne z powodu nabicia licznika cykli ładowania do wartości max). Dell pozwala jedynie na ustawienie startu ładowania poniżej 50%, ale działa to różnie. Oba laptopy używane podobnie, codziennie.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 13 Marca 2019, 13:49:54 »
To samo w priusach moich... ostatnia kreska bardzo, bardzo rzadko. ja wyczytalem ze nawet w przedziale 30-70%. I owszem nie ma zadnych problemow z bateriami.
To co pisze kolega o bateriach w laptopie. dokladnie to samo ja robie i baterie dzialaja latami... najgorsze co zabija baterie to przeladowanie i glebokie rozladowanie. Bateria w takim przedziale swojej pojemnosci pracuje dlugie lata.

Toyota idac z ta technologia hybrydowa zostawila daleko w tyle konkurencje. reszta moze tylko psioczyc ze im silniki wyja. kurcze zobaczcie ze pierwszy prius wyszedl w 1998! to niemal 20 lat... a inne marki szczyca sie swoimi hybrydami od raptem kilku lat, gdzie zaloze sie ze polaczenie technologi hybrydowej ze skrzynia dsc w kia nie dorowna trwaloscia toyocie.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #314 dnia: 13 Marca 2019, 13:59:56 »
OK, Wasze wyjaśnienia brzmią przekonująco  <kawusia>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl