Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 973724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #345 dnia: 15 Marca 2019, 12:33:37 »
Te zagrożenia są chyba jednak trochę demonizowane. Po pierwsze, po co inwestować czas i - nie da się ukryć - pieniądze, w próby złamania zabezpieczeń systemów samochodu? Żeby udowodnić, że się da?

W przypadku komputerów czy smartfonów sprawa jest oczywista - przejęte urządzenia są używane np. do masowego wysyłania spamu, czy też do prób dostępu do kont bankowych nieświadomych użytkowników. Natomiast samochód do tego rodzaju wzbogacania się jest zupełnie nieprzydatny...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #346 dnia: 15 Marca 2019, 12:40:22 »
To ja chyba rzeczywiście nie rozumiem.
Zgodnie z tym co czytam, można tak się włamać do samochodu, żeby unieruchomić ABS, ESP albo wspomaganie kierownicy .... i to tylko za pomocą Android Auto lub Apple CarPlay
Piękna sprawa jak się chce kogoś "załatwić" na amen.
Wiem, że można zamiast tego podać Nowiczok albo wypalić z dwururki, ale jest to lepsza metoda niz nacinanie przewodów hamulcowych czy bomba pod samochodem ....

OK, nie drążmy już tego, bo powoli zaśmiecamy wątek.

Ważne, że w RAV4 generacja 5 w Euroopie nie będzie ani Android Auto ani Apple CarPlay.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2019, 12:42:15 wysłana przez bankroot »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #347 dnia: 15 Marca 2019, 12:41:02 »
usunięto

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #348 dnia: 16 Marca 2019, 09:57:19 »
Czyli "system rozrywki" jest sprzęgnięty z komputerem samochodu ??

W 2015r. głośna medialnie była sprawa w USA, gdy informatyk lecąc samolotem Boeing, ze swojego laptopa wszedł w system multimedialny samolotu i dotarł do systemów sterowania samolotem. Potem FBI go zatrzymało.
Skoro więc w samolocie przez 'infotainment system' dojdzie się do istotnych systemów sterowania, to w samochodzie tym bardziej.

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/informatyk-wlamywal-sie-do-oprogramowania-samolotow-pasazerskich,543115.html

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #349 dnia: 16 Marca 2019, 15:28:26 »
Dla wszystkich, którzy twierdzą (jak widać nie wiadomo na jakiej podstawie), że "na autostradzie hybryda nie działa" .... :o

https://www.youtube.com/watch?v=TbrVP38G22w

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #350 dnia: 16 Marca 2019, 17:21:02 »
Hmm, może ten ogranicznik prędkości max. do 190 km/h jest właśnie po to, by silnik benzynowy miał wystarczający zapas mocy, aby być w stanie nawet przy takiej prędkości doładowywać baterię, a dzięki temu nie dochodzi do szkodliwego całkowitego rozładowania baterii trakcyjnej...

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #351 dnia: 17 Marca 2019, 07:11:07 »
Te 180km/h (licznikowe 190) to może być efekt wprowadzenia ograniczenia maksymalnej prędkości samochodów w Japonii (przepisy na rynku JDM). Niektóre japońskie samochody tak miały np. Lexus GS

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #352 dnia: 17 Marca 2019, 07:42:01 »
Szczerze wątpię.. dlaczego ograniczenie dotyczy tylko hybryd, a nie aut Toyoty z konwencjonalnym napędem oferowanych na rynku EU??

Znacznie bardziej przekonuje mnie tłumaczenie, które podał Arder bo sam o takim wcześniej myślałem. A na szkoleniach dla pracowników ASO w Polsce jest podawane jeszcze inne: przy dużych prędkościach bateria HSD nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur i nie ma jak jej schłodzić, więc stąd to ograniczenie. Można je zdjąć na ryzyko właściciela ale oczywiście żadne ASO tego nie zrobi. Od innej nieźle zorientowanej osoby słyszałem z kolei o elemencie przekładni HSD, którego nie ma jak schłodzić z racji pracy <na sucho>. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jedno jest jasne: to ograniczenie ma zdecydowanie związek z uwarunkowaniami technicznymi samego układu HSD.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 07:47:34 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #353 dnia: 17 Marca 2019, 08:51:44 »
Wszyscy zwrócili uwagę na 180 km/h, a nikt nie komentuje wielokrotnie przytaczanej, oczywistej bzdury (nawet na tym Forum), że przy większych prędkościach (tzw. jazda autostradowa) układ hybrydowy nie działa. Na filmie widać, że działa.

przy dużych prędkościach bateria HSD nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur i nie ma jak jej schłodzić

co ma prędkość samochodu do temperatury baterii :o

Od innej nieźle zorientowanej osoby słyszałem z kolei o elemencie przekładni HSD, którego nie ma jak schłodzić z racji pracy <na sucho>

to jeszcze bardziej ciekawe i  - moim zdaniem - niedorzeczne tłumaczenie. Jeśli nie stanowi to dla Ciebie kłopotu, możesz dopytać się o jaki konkretnie element chodzi? Bardzo mnie to zaintrygowało.

Nie wiem ile w tym prawdy, ale jedno jest jasne: to ograniczenie ma zdecydowanie związek z uwarunkowaniami technicznymi samego układu HSD.

Ostatnio pisano w prasie, że Volvo zamierza wprowadzić dokładnie takie samo ograniczenie w swoich samochodach. Z tego co wiem, nie używają HSD.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #354 dnia: 17 Marca 2019, 08:57:11 »
A z tego co ja wiem - to właśnie już używają napędów hybrydowych i elektrycznych, w przyszłości będą ich używać w znacznie większym stopniu a w końcu planują całkowite odejście od napędów spalinowych i chcą być tu w awangardzie. Ale każdy napęd może zachowywać się inaczej - w końcu Tesla też ma baterie i nie przeszkadza jej to jeździć ze znacznie wyższymi prędkościami.

Dlatego proponuję samemu dopytać w najbliższym ASO, jeśli cię to tak intryguje i wyjaśnić serwisantom, że Toyota nie ma zielonego pojęcia jak działa HSD a na szkoleniach serwuje bzdury... ty przecież wiesz lepiej bo obejrzałeś filmik na tubce.

Wszyscy zwrócili uwagę na 180 km/h, a nikt nie komentuje wielokrotnie przytaczanej, oczywistej bzdury (nawet na tym Forum), że przy większych prędkościach (tzw. jazda autostradowa) układ hybrydowy nie działa. Na filmie widać, że działa.

Nikt chyba nie pisze, że nie działa tylko jest znacznie mniej skuteczny niż w mieście ze względu na mniejsze możliwości odzyskiwania energii. Co widać po znacznie skromniejszej oszczędności paliwa w jeździe autostradowej niż miejskiej. To chyba dość oczywiste.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 09:32:21 wysłana przez Milos »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 17 Marca 2019, 09:42:49 »
Dlatego proponuję samemu dopytać w najbliższym ASO, jeśli cię to tak intryguje i wyjaśnić serwisantom, że Toyota nie ma zielonego pojęcia jak działa HSD a na szkoleniach serwuje bzdury...
zrobię zgodnie z Twoją radą. Szkoda tylko, że nie chcesz skrócić tej drogi , pytając prosto u źródła tych informacji ....
. ty przecież wiesz lepiej bo obejrzałeś filmik na tubce.
czy to w jakiś sposób dyskredytuje moje pytania i wątpliwości ? Czy też nie czerpiesz wiedzy z  "filmików na tubce" ?

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #356 dnia: 17 Marca 2019, 09:49:33 »
Ciekawe jest jeszcze to, że nowa hybrydowa Honda CR-V ma identyczny limit prędkości maksymalnej.

Gdzieś jeszcze obiło mi się o uszy, że ograniczenie prędkości do 180 km/h ma związek z limitem prędkości obrotowej stosowanych obecnie silników elektrycznych. Być może problem jest też wieloczynnikowy i każde z poruszonych zagadnień jest w jakimś stopniu prawdziwe, a prędkość 180 km/h została uznana za optymalną pod kątem wydajności i bezawaryjności układu hybrydowego, zużycia paliwa itd.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #357 dnia: 17 Marca 2019, 09:57:00 »
Dlatego proponuję samemu dopytać w najbliższym ASO, jeśli cię to tak intryguje i wyjaśnić serwisantom, że Toyota nie ma zielonego pojęcia jak działa HSD a na szkoleniach serwuje bzdury...
zrobię zgodnie z Twoją radą. Szkoda tylko, że nie chcesz skrócić tej drogi , pytając prosto u źródła tych informacji ....

Ja już zadałem to pytanie w ASO bo też intrygowało mnie to ograniczenie - i usłyszałem to co podałem wyżej. Przyjąłem to z pewnym sceptycyzmem bo od razu pomyślałem o Tesli, ale jednak nie uznałem tego z automatu za bzdurę.. być może pewnych ograniczeń technicznych nie da się w Toyocie rozwiązać tak jak w Tesli ze względu na ograniczenia związane z ceną produktu.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2019, 10:02:29 wysłana przez Milos »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #358 dnia: 17 Marca 2019, 10:12:46 »
Ja już zadałem to pytanie w ASO bo też intrygowało mnie to ograniczenie - i usłyszałem to co podałem wyżej.

Przepraszam, ale nie rozumiem.
Czy to ASO podało Ci takie informacje, czy tak jak pisałeś wcześniej otrzymałeś je od dwóch różnych osób (pierwszą ze szkolenia a drugą od nieźle zorientowanej osoby) a tylko potwierdziłeś w ASO ?
Chciałbym to wiedzieć zanim zadam pytanie do Toyota Polska, bo chcę się na coś powołać.

Przyjąłem to z pewnym sceptycyzmem bo od razu pomyślałem o Tesli, ale jednak nie uznałem tego z automatu za bzdurę.

Piszesz również, że informacje te przyjąłeś ze sceptycyzmem, ale nie uznałeś ich od razu za bzdurę .....
Jestem inżynierem starej daty i na tym bym nie poprzestał .... co jak napisałem zamierzam zrobić.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #359 dnia: 17 Marca 2019, 10:21:43 »
Informację o przegrzewaniu baterii usłyszałem od pracownika ASO, który wcześniej sprzedawał mi Ravkę. Powoływał się na informacje, które usłyszał na szkoleniu. Nie jest to więc przypadkowa osoba, ale nie mam tego na piśmie jako oficjalnego stanowiska TMP ;) Druga informacja (o elemencie przekładni) była udzielona bardziej w trybie przypuszczającym jako najbardziej prawdopodobny domysł przez osobę prowadzącą niezależny serwis Toyoty i dobrze znającą jej hybrydy. Wątpię, żebyś uzyskał coś oficjalnego od Toyoty, poza jakimiś okrągłymi słówkami, z których nic konkretnie nie wyniknie, ale próbuj.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl