Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974048 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #645 dnia: 02 Maja 2019, 05:25:12 »
ja mam coś złego z moim kodem bo nie mogę uruchomić aplikacji
Ta aplikacja chyba nikomu nie działa, zobacz opinie w sklepie Google.

Offline apator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #646 dnia: 02 Maja 2019, 07:24:44 »
Dobry wieczor,
Rav4 zamowiony poczatek kwietnia - termin koniec wrzesnia  - sporo czasu.
Bede ten samochod wywozil do Niemiec bo tam na stale mieszkam wiec i powinno wyjsc sporo taniej bo roznica w Vat to 4% i mozliwosc odebrania akcyzy po ekspoecie z Polski, ktora dla aut pow 2000cm3 wynosi az 18,6% :)

Mialem okazje jezdzic RAV4 w Niemczech przez caly weekend na poczatku marca i mam bardzo pozytywne doswiadczenia. Przejechalem okolo 300km (1/3 autostrada - srednio kolo 130km/h, 1/3 inne drogi max 100 km/h, 1/3 miasto). Jak oddawalem samochod to srednie spalanie mialem na poziomie 5,8l/100km.
Wersja jaka testowalem to Selection (niemieckie wydanie mialo kamere 360°, czujniki martwego pola w lusterkach - fajna sprawa na autostradzie jak i przy wyjezdzaniu tylem, nawigacja, lusterko z wyswietlaczem, JBL) czyli wyposazenie jak w Executive poza skorzanymi fotelami.

To co jest niedopracowane to - wszelkiego rodzaju "ostrzegacze" typu  - uwazaj: ktos jedzie na ciebie, albo uwazaj: jakies przedmioty leca na droge - mialem kilka typow takich ostrzezen - a nic z takich rzeczy sie nie dzialo wiec predzej czy pozniej takie ostrzezenia czlowiek bedzie ignorowal, a nie tak to powinno wygladac....
A i przelaczanie nawigacji w tryb dzienny/nocny przy przejezdzie pod szerszym mostem gdy przez chwile sie ciemniej robilo, a potem znowu noc/dzien. Nie wiem czy mozna czulosc tego gdzies ustawic czy tez nie....

A tak ten samochod wygladal :)

Witaj ja zamówiłem RAVkę w Niemczech, wersję Lounge czyli najlepszą. Udało mi zbić cenę o 17%,czy możesz mi napisać, chętnie też priv, która wersję zamówiłeś w Polsce i jaka będzie ostateczna cena po odciągnięciu wszystkich zbędnych kosztów z Polski??
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2019, 07:27:21 wysłana przez apator »

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #647 dnia: 02 Maja 2019, 08:32:34 »
Wszystko fajnie i na prawdę super rozwiązanie i alternatywa do Android Car, ale gdzieś czytałem, że wszystko działa tylko podczas postoju, gdy samochód rusza, obraz robi się czarny. Nie wiem jednak czy to pewne info, bo samochód odbieram dopiero w czerwcu.
ja korzystam z Mirrorlink i nawigacji Sygic Car (dałem niecałe 60 Euro).
Działa bez zarzutu (Samsung A5).

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #648 dnia: 02 Maja 2019, 09:16:45 »
W oczekiwaniu na dostawę czytam sobie instrukcję do multimediów i wychodzi mi, że ta nawigacja Toyoty nie jest do końca taka zła.
Mocno potestuję jak już przyjdzie na kierunku Chorwacja.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #649 dnia: 02 Maja 2019, 10:42:53 »
Biorąc pod uwagę tą podwyżkę na hybrydzie, koszty obowiązkowego przeglądu baterii (przy utrzymaniu gwarancji) to naprawdę ile trzeba jeździć po mieście  :cool: i robić rocznie km, aby jakkolwiek to się opłacało.  :o

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #650 dnia: 02 Maja 2019, 10:57:34 »
O co Wam chodzi z tą opłacalnością? Przecież ten układ hybrydowy nie tylko daje obniżenie spalania, ale i poprawia osiągi/elastyczność. Branie pod uwagę jedynie oszczędności na benzynie przy wyborze silnika jest chyba nie do końca przemyślane...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #651 dnia: 02 Maja 2019, 11:00:15 »
ile trzeba jeździć po mieście   i robić rocznie km, aby jakkolwiek to się opłacało. 
ok. 200.000 km

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #652 dnia: 02 Maja 2019, 11:07:12 »
Spalanie nie jest najważniejszym parametrem samochodu. Gdyby silnik benzynowy miał zbliżone osiągi do hybrydy to byłaby jakaś alternatywa, która warto rozważać. To chyba celowy zabieg Toyoty żeby promować hybrydy.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #653 dnia: 02 Maja 2019, 11:12:18 »

To chyba celowy zabieg Toyoty żeby promować hybrydy.

Racja. Dzięki promowaniu hybryd Toyota jest chyba w tej chwili jedynym producentem, który mieści się w wyznaczonym progu emisji CO2 dla całej gamy produktowej, i dzięki temu wkrótce pewnie jako jedyna nie będzie płacić słonych kar za przekroczenie tego progu...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #654 dnia: 02 Maja 2019, 11:14:57 »
A wiecie o tym że w 2025 roku Volvo przestanie produkować silniki Diesla? Więc wszyscy producenci też pomalutku będą wycofać , a więcej będzie hybryd i w pełni elektryczne auta taka przyszłość.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Pemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #655 dnia: 02 Maja 2019, 11:53:26 »
No niestety w tym kierunku zmierza motoryzacja. Niemniej na chwile obecna, optymalnym rozwiązaniem jest technologia hybrydowa, takim pomostem pomiędzy motoryzacją czysto spalinową a elektryczną.
Przy obecnych, bardzo wyśrubowanych normach emisji spalin, klasyczne silniki są przeładowane elementami obniżającymi ilość i toksyczność wydzielanych gazów. Zwiększa to ich koszt produkcji, potencjalną awaryjność całego układu no i oczywiście podnosi cenę serwisowania auta.
Hybryda nie posiada większości tych wynalazków, oraz innych elementów klasycznego układu napędowego jak choćby alternator, rozrusznik czy turbina ( nie wiem jak z GPF, czy mamy to czy nie - w instrukcji na stronie 405 piszą, że występuje ale nie we wszystkich wersjach ).
Suma sumarum hybryda powinna być bardziej niezawodna w eksploatacji. Do tego dochodzi tańsze serwisowanie, mniejsze spalanie i dużo lepsze przyspieszenie i elastyczność. Dlatego dopłatę do hybrydy należy mierzyc nie tylko samym spalaniem.

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #656 dnia: 02 Maja 2019, 13:49:02 »
Ciekawy test w jeździe typowo miejskiej: https://www.youtube.com/watch?v=MthBbCBXiOM

Offline Coachan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #657 dnia: 02 Maja 2019, 13:57:01 »
Ja już się doczekałem!

Samochód zamówiłem w połowie lutego, dealer wspominał o obsuwach i że nawet na początku czerwca może być samochód. Przez pierwszy miesiąc w ogóle nie wchodziłem na apke aby czas się nie dłużył, jak w połowie marca spojrzałem to auto było na wysokości Filipin a termin wskazywał na 1 maja, najpóźniej 15. Jeszcze trochę się ciągnęło ale finalnie od momentu kiedy statek przekroczył kanał Sueski poszło błyskawicznie:
10.04 pierwszy dzień za kanałem
18.04 po przeładunku w porcie
20.04 Auto w Polsce, umów się na odbiór twojej Toyoty
W Mszczonowie je dosyć długo trzymali bo do Wrocławia dotarło dopiero w ten poniedziałek, ale udało mi się zarejestrować i jeszcze we wtorek przed majóweczką odebrać! 

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #658 dnia: 02 Maja 2019, 14:23:23 »
Pięknie, gratuluję, jaka wersja?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Coachan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #659 dnia: 02 Maja 2019, 14:35:07 »
 Standardowo Comfort + Style, ale niestety w wersji 4x2 czego troche teraz żałuje... ale tylko trochę  :song:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl