Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 972365 razy)

Offline m_r

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #1335 dnia: 26 Lipca 2019, 15:00:58 »
Siema,

Dorzucam od siebie kolejne spostrzeżenia po 6000 km.
Przypominam, że mam wersję Selection (Biało-czarną) + Skyview + JBL 2.5 hybryda 4x2

Na wstępie dodam, że jestem zadowolony z samochodu, ale przez takie niuanse jak poniżej to poziom ekscytacji wymarzonym samochodem, spada.
Czekam na Wasze uwagi bo może większość kwestii to moja nadwrażliwość :)

Plusy:
- wiadomo, że silnik
- światła LED (minusem, że to nie pełne ledy - patrz kierunkowskazy)
- wygląd zewnętrzny
- ładowność

Minusy:
- samochód za taką kwotę pieniędzy, a bagażnik wygląda jakbym tam woził cegły. Plastik tak się rysuje, że to aż dziwne. Wiadomo można mieć gumowy dywanik, ale co z bokami bagażnika.
- roleta bagażnika to dno i metr mułu
- braki funkcjonalne w bagażniku (brak haczyków, zaślepki od tych metalowych uchwytów odpadają, brak większej ilości skrytek/schowków)
- w boczki drzwi nie mieszczą się 1,5 butelki... no serio? to taki konstrukcyjny problem? Jakoś w Aurisie wchodziła.
- dalej jakość plastiku ale tego przy miejscach zamocowania pasów. Sprawdźcie czy tez macie ryski, zarówno przy kierowcy jak i pasażerach (z tyłu rysuje się plastik nadkola)
- przy dużych prędkościach autostradowych w moim egzemplarzu słychać jakby było niedomknięte okno (dodatkowo duże lusterka wpadają w spore drżenia)
- ktoś nie przemyślał kształtu grilla i maski - przy deszczowej pogodzie w zakresach prędkości miejskich z okolicy emblematu toyoty wiatr wywiewa krople prosto na szybę. Ciekawy przypadek i pierwszy raz się spotykam z takim "cudem" :)
- znowu plastik, tym razem ten na zewnątrz. Nie wiem jak takie elementy będą wyglądać za 10 lat, ale strasznie mnie denerwują mikroryski (w mojej wersji na elementach typu piano black)
- kuny. Każdy salon powinien poinformować klienta o "podatności". Nikt o tym nie mówi bo kasa w serwisie zawsze dodatkowa (przynajmniej mi nikt nie mówił)
- napęd 4x2 przy silniku 2.5 - jak macie kasę to brać 4x4
- wyświetlacz z licznikami - jak świeci słońce to słabo widać, mimo przestawionego na full podświetlania
- przycisk zerowania TRIP - czasy poloneza Caro? idealnie denerwuje jak chcecie przetrzeć wyświetlacz z kurzu,
- ładowarka indukcyjna hmm... no nie używam bo wolno ładuje. Słaba guma powoduje że telefon na zakrętach się ześlizguje i już ładowarka nie ładuje. Ale za to guma jest na tyle dobra, że zbiera kurz i śmieci świata które ciężko zetrzeć. Indukcyjna ładowarka dowolnej firmy z szybką funkcją ładowania to jakieś 150 zł :)
- kluczyk. Czas pomyśleć nad innym wykonaniem. Zbyt łatwo się rysuje. Przy samochodzie za taką kasę to wygląda bidnie. Ale to raczej nie od dziś,
- system multimedialny kolejne dno i tym razem dwa metry mułu (chodzi o software),
- drzwi zamykają się jakby były od stodoły, dźwięk zamknięcia w Citroenach już ładniej brzmi i lżej się zamykają,
- co do drzwi to i klapa bagażnika... po co mi automat jak on działa tak... woooolno,
- fotel pasażera z przodu. Brak regulacji wysokości. Taka opcja nawet w jakimś wyższym pakiecie powinna być,
- znalazłem dodatkowy schowek :) jak siedzicie na fotelu kierowcy to tam gdzie się kończy tapicerka, a zaczyna plastik (czyli w standardowym samochodzie wykonujecie ruch jakbyście sięgali do wajchy przesuwania fotela przód/tył) można spokojnie wsadzić całą rękę, a dalej to już pusta przestrzeń :)
- klapa silnika. Nadal bagnet podpierający? Serio? W samochodzie za ponad 150 tys? Nie boli, ale jednak każdy zwraca uwagę,
- brak schowka na okulary,
- brak schowka po lewej stronie od kierownicy np. na monety. W Aurisie był. (tak wiem... to taki niuans)
- nie wiem co wozicie w tej przestrzeni nad schowkiem pasażera ale dla mnie przestrzeń do niczego.

To tyle. Może coś mi wypadło.
Prośba o nie traktowanie tego jako hejt. Może dzięki temu, ktoś kto chce zakupić, to zwróci na te kwestie uwagę.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2019, 15:08:59 wysłana przez m_r »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1336 dnia: 26 Lipca 2019, 16:22:20 »
M_r, w 90% się zgadzam.

Jak samochód za tyle kasy, to migacze żarówki i oświetlenie wnętrza to porażka.
Schowek na monety przecież jest po lewej.
Ostatecznie na ładowarce można trzymać
U mnie nie za bardzo ładuje bo mam dość grube etui (króre nie przeszkadza ładowarce od chińczyka).
Piano to też nieporozumienie, na szczęście w Comfort nie ma.

Ale w sumie zadowolony jestem bardzo.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline vert

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1337 dnia: 26 Lipca 2019, 17:06:59 »
Ja tam mam w swojej RAV-ce schowek na okulary.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1338 dnia: 26 Lipca 2019, 18:52:22 »
Ja tam mam w swojej RAV-ce schowek na okulary.
Niestety SkyView = brak schowka na okulary, też nad tym boleję. Zdaje się że w hondzie CRV 4 gen był taki sam feler, dopiero w gen 5 to chyba poprawili.
No i schowek przed pasażerem jak na tak duży samochód jest wyjątkowo skromny, poza instrukcją i kamizelką odblaskową niewiele więcej da radę tam wcisnąć. To już w Civicu VIII miałem pewnie ze 3-4 razy obszerniejszy, oprócz powyższych ładowałem tam zawsze z 6 butelek 0,5 l (zwłaszcza, że schowek był tam klimatyzowany ). Trochę takich prostych a praktycznych patentów brakuje mi w Rabce.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline mykyypl

• Toyot Leżący
  • *

Offline PAWELUS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1340 dnia: 29 Lipca 2019, 23:44:48 »
Co to za toyota rav7 :o

Offline Kasikon

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1341 dnia: 30 Lipca 2019, 15:28:08 »
Drodzy forumowicze. Moje pytanie jest następujące. Czy można sprawdzić ciśnienie powietrza w poszczególnych kołach w toyocie rav4? W razie awarii, z którego koła zeszło powietrze, chodzi mi o niewielki ubytek. W oplu astra naszym drugim aucie w rodzinie wyświetlają sie cztery koła i w każdym pakazane jest ciśnienie.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1342 dnia: 30 Lipca 2019, 21:22:19 »
Nie ma takiego bajeru ...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1343 dnia: 30 Lipca 2019, 23:10:55 »
Tylko w usa. Tak sano jest w camry

Offline cluses

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1344 dnia: 31 Lipca 2019, 08:40:54 »
Ewentualnie odczyt przed złącze ODB.

Tak a propo ODB, ktoś może próbował już z nową RAVką Hybrid Assistant? Widzę, że jest już wspierana.
https://hybridassistant.blogspot.com/p/cars.html
Może ktoś ma już jakieś doświadczenia.

EDIT:
Znalazłam jakiś filmik na YT: https://youtu.be/_53Fbkv23wk?t=384
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2019, 08:52:56 wysłana przez cluses »

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1345 dnia: 31 Lipca 2019, 14:19:46 »
Tak a propo ODB, ktoś może próbował już z nową RAVką Hybrid Assistant? Widzę, że jest już wspierana.
https://hybridassistant.blogspot.com/p/cars.html
Może ktoś ma już jakieś doświadczenia.

Tez jestem zainteresowany Hybrid Assistant - widzialem sporo filmikow na YouTube....
Kupilem juz sobie modul i zainstalowale aplikacje - ale samochodu jeszcze nie mam :(
Na pewno pomaga w nauce oszczednej jazdy...chociaz ja chyba i tak jezdze w miare oszczednie ( kilka moich filmikow na YouTube z obecnego auta VW Touran 1.2TSI - 390km - srednia 86km/h - srednie spalanie 5.2l/100km  :-) - takie trasy robie dosc czesto - ciekawe do ilu zejde w Rav4 - a tak na marginesie bede VW sprzedawal jak odbiore Rav4 - moze wiecie kto szuka takiego auta)...

A dzis moja Rav4 na Gibraltarze - dlugo musze jeszcze musze czekac ?

Pozdrowienia
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1346 dnia: 31 Lipca 2019, 17:47:26 »
A dzis moja Rav4 na Gibraltarze - dlugo musze jeszcze musze czekac ?
To mój pierwszy post na Forum, a więc witam wszystkich!
Moja też niedawno była w okolicach Gibraltaru, dzisiaj jest po rozładunku w Belgii i tam już tak "tkwi" od tygodnia. Od Gibraltaru do Belgii "podróż" trwa ok. dwóch tygodni. Zauważyłem, że aktualizacja tej wizualizacji następuje na pewno nie od razu i jest to zrobione tak aby klient całkowicie się nie załamał oczekując kilka miesięcy na odbiór.  <kawusia>

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #1347 dnia: 31 Lipca 2019, 19:43:21 »
Zamawiał ktoś z Was RAVkę z tą najnowszej generacji skrzynią Direct Shift CVT? Ona jest tylko w 2 litrowym silniku bez hybrydy. Albo miał ktoś z Was okazję przejechać się z tą skrzynią?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1348 dnia: 31 Lipca 2019, 20:08:28 »

Ładny mi bajer....

Czasami to mam wrażenie, że w tej Toyocie jest zatrudnionych 100 inżynierów, z czego 99 cały czas zastanawia się jak ulepszyć ten napęd hybrydowy.
I faktycznie, udaje im się to dobrze.
A ten jeden ma ogarnąć całą resztę i biedny się nie wyrabia...
Jakie fajne rzeczy można robić w takim samochodzie: o Android Auto to nawet żal wspominać, ale np.
- menu, gdzie będą widoczne te ciśnienia z opon
- rozbudowane menu spalania (w końcu to hybryda) - dzienne, tygodniowe, na trasę i wiele innych
- nawigacja z prawdziwego zdarzenia
- powiązanie odczytów znaków z prędkością dopuszczalną (tak dla dziecka)
- w ogóle opcja z ograniczeniem prędkości dla dziecka
- wbudować slot na kartę SIM (i tutaj kolejne możliwości się otwierają dot. zdalnej kontroli samochodu)
- wykorzystanie kamer do monitoringu samochodu
- ....
i to tyle, co mi się nasunęło przez 5 minut pisania tego postu.
Jadąc codziennie tym samochodem co chwilę pojawiają mi się nowe pomysły.
Cóż, takie zboczenie programisty....
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2019, 20:28:40 wysłana przez tomeksp »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1349 dnia: 31 Lipca 2019, 23:01:58 »

Ładny mi bajer....

Czasami to mam wrażenie, że w tej Toyocie jest zatrudnionych 100 inżynierów, z czego 99 cały czas zastanawia się jak ulepszyć ten napęd hybrydowy.
I faktycznie, udaje im się to dobrze.
A ten jeden ma ogarnąć całą resztę i biedny się nie wyrabia...
Jakie fajne rzeczy można robić w takim samochodzie: o Android Auto to nawet żal wspominać, ale np.
- menu, gdzie będą widoczne te ciśnienia z opon
- rozbudowane menu spalania (w końcu to hybryda) - dzienne, tygodniowe, na trasę i wiele innych
- nawigacja z prawdziwego zdarzenia
- powiązanie odczytów znaków z prędkością dopuszczalną (tak dla dziecka)
- w ogóle opcja z ograniczeniem prędkości dla dziecka
- wbudować slot na kartę SIM (i tutaj kolejne możliwości się otwierają dot. zdalnej kontroli samochodu)
- wykorzystanie kamer do monitoringu samochodu
- ....
i to tyle, co mi się nasunęło przez 5 minut pisania tego postu.
Jadąc codziennie tym samochodem co chwilę pojawiają mi się nowe pomysły.
Cóż, takie zboczenie programisty....

Wszystko o czym piszesz jest dostepne w Stanach. EU to 3 kraj dla Toyoty.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl