Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #1650 dnia: 14 Października 2019, 11:02:35 »
Na zagranicznych forach pojawiają się też informacje o hardware'owym upgradzie do AA/CP dostępnym od maja 2020.

Czyli nadzieja mimo wszystko (jeszcze) nie musi umierać, potrzebujemy tylko (kolejnego) pół roku cierpliwości.

Durne jest to, że nie ma jednego oficjalnego stanowiska, nawet w stylu: pracujemy nad tym, staramy się, ale jeszcze nie wiemy czy taka operacja bedzie możliwa.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline piechu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1651 dnia: 14 Października 2019, 11:18:50 »
oo.. to jest ciekawy punkt specyfikacji 2020:
"6 Po doposażeniu wersji Selection i Executive z napędem hybrydowym o Pakiet Skyview zapasowe koło dojazdowe nie jest dostępne."
co ma jedno do drugiego...? planuja trzymac kolo na dachu?;)

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1652 dnia: 14 Października 2019, 11:39:41 »
"6 Po doposażeniu wersji Selection i Executive z napędem hybrydowym o Pakiet Skyview zapasowe koło dojazdowe nie jest dostępne."
Może masa rośnie wtedy na tyle, że wzrost zużycia paliwa wymagałby przeprowadzenia osobnej homologacji?

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1653 dnia: 14 Października 2019, 11:42:31 »
Może masa rośnie wtedy na tyle, że wzrost zużycia paliwa wymagałby przeprowadzenia osobnej homologacji?

A moze nowa wersja SkyView wymaga przechowywania korby do otwierania dachu w miejscu kola zapasowego  :grin:
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1654 dnia: 14 Października 2019, 11:51:53 »
No ok,  ale ciekawe ile wtedy będzie sobie za to życzyła Toyota, skoro wgranie softu ma kosztować 300 zł, to aż strach pomyśleć ile będzie kosztowało dołożenie jakiejś kostki/ płytki.

Offline Arder

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1655 dnia: 14 Października 2019, 12:13:23 »
Tylko ciekawe, czy tam w ogóle jest zamontowany jakiś interfejs na dodatkowe moduły. Może być tak, że trzebaby wymienić całą płytę główną z procesorem, pamięcią itd., bo np. jest wlutowany sprzętowy kontroler USB o niedostatecznej prędkości transferu danych, no i zonk.

To tak jak w smartfonie, gdzie choćbyśmy nie wiem jak chcieli, to nie da się dołożyć więcej pamięci, obsługi szybszego standardu wifi czy aparatu z 3 obiektywami.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1656 dnia: 14 Października 2019, 12:24:41 »
Nawet gdyby trzeba było wymienić całe radio, to fajnie jakby to umożliwili.
Ile to może kosztować? Jeśli podejdą fer do klienta, to nie więcej niż 1000, jeśli będą chcieli znowu zarobić, to w 3k powinni się zamknąć.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Arst

• Gość
« Odpowiedź #1657 dnia: 14 Października 2019, 13:08:24 »
Durne jest to, że nie ma jednego oficjalnego stanowiska, nawet w stylu: pracujemy nad tym, staramy się, ale jeszcze nie wiemy czy taka operacja bedzie możliwa.
Bo z perspektywy Toyoty to naprawdę może być trudne do określenia. Z tego co się orientuję, to dostawcą head unitów (jednostki multimedialnej) do RAV4 jest najprawdopodobniej Panasonic (a przynajmniej tak było od 2015 do 2018, wcześniej w RAV4 siedział sprzęt Fujitsu), ale już dostawcą modułu GPS/Navi jest Harman (przynajmniej w latach 2015-2018). Możliwe, że w nowej RAV4 producentem sprzętu jest jeszcze ktoś inny, a już na bank wkładany jest różny sprzęt w zależności od rynku (USA vs. EU).
Ogarnięcie tego wszystkiego w czasie (dostawy sprzętu + nowy soft), przetestowanie i wdrożenie na linię montażową to spore wyzwanie (gdy model auta już jest na produkcji). Jedno jest pewne - Toyota zaspała, bo gdyby planowali wprowadzenie AA/CP w RAV4, to byłoby wsparcie od dnia premiery - a tak muszą grubo szyć i kombinować.

1. Trzeba mieć sprzęt wspierający AA/CP (potrzebne dedykowane linie audio w DSP, jeśli nie zostawili żadnych wolnych + odpowiednia wersja chipu DRM dla Apple'a). Do tego nowy sprzęt musi być zgodny z resztą infrastruktury w danym modelu (wersja protokołu dla magistrali CAN, LIN, itp. - a tu na dodatek mamy nową platformę TNGA, co nie ułatwia zadania poddostawcom)
2. Trzeba mieć soft, który przeszedł certyfikację Apple'a/Google'a na w/w sprzęcie.
3. To musi im wszystkim się opłacać, bo jeśli w Excelu wyjdzie im, że jednostkowy koszt produkcji wzrasta o kilka dolców za dużo, to zapomnijcie, że kiedykolwiek dadzą AA/CP w Europie (nawet, jeśli technicznie jest to możliwe).

Ale ja póki co szanuję Toyotę za to, że nie zdecydowała się na radykalny krok, jak pewien europejski producent kilka lat temu - robiliśmy im soft na wersję sprzętu X (powiedzmy wersja 1.0) bez AA/CP, a rok później dostaliśmy nowszy sprzęt Y jako baza pod wersję softu 2.0 ze wsparciem dla AA/CP. Tyle, że sprzęt X i Y trafiły na rynek niemal jednocześnie, do różnych modeli no i zaczęły się narzekania użytkowników X "a gdzie CarPlay/AndroidAuto?". No i co zrobił OEM? A no umożliwił ugrade sprzętu X softem v2.0 <zalamka>. Bez testów przedprodukcyjnych. A potem płacz i lament w internetach - czarne ekrany, zawiechy, resety, ginące połączenia BT, i ogólnie, że te samochody to najgorszy syf... no ale miały chwilami działające AA/CP <taniec>

Tylko ciekawe, czy tam w ogóle jest zamontowany jakiś interfejs na dodatkowe moduły. Może być tak, że trzebaby wymienić całą płytę główną z procesorem, pamięcią itd., bo np. jest wlutowany sprzętowy kontroler USB o niedostatecznej prędkości transferu danych, no i zonk.
Oczywiście, że nie :). Takich rzeczy nie robi się w automotivie, bo się nie opłaca. Wszystko jest "skrojone na miarę". Pomijam już fakt, że niemal każdy system infotainment jest przestarzały w chwili premiery (zbyt długi time-to-market). Jak już, to będzie cały układ SoC do wymiany, ale wątpię, aby opłacało im się przelutowywać - raczej wymiana całej płytki, albo i head unita.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1658 dnia: 14 Października 2019, 13:35:12 »
Myslę, że problemy techniczne nie są tu najważniejsze.
Raczej istotny jest marketing. Toyota nigdzie oficjalnie nie podała, że AA/CP będzie w RAV 4 2019 ale jednocześnie nie zaprzeczała, że tak może być. Biorąc pod uwagę mnóstwo plotek w mediach, sieci sprzedaży i na forach wskazujących, że upgrade będzie, Toyota bezkosztowo osiągnęła  efekt marketingowy, polegający na stworzeniu u wielu nabywców przekonania, że fatalne multimedia będą poprawione. Dla wielu potencjalnych nabywców rocznika 2019 mogło to mieć to istotne znaczenie w procesie podejmowania decyzji zakupowej.

Toyota może, zgodnie z prawdą oświadczyć, że nigdy czegoś takiego nie obiecywała i dopiero rocznik modelowy 2020 (albo i późniejsze - kto wie?) będą mogły być upgrade-owane. 

BTW - patrząc na wydajność obecnego systemu multimediów, to mam wrażenie, że nie jest on w stanie udźwignąć żadnego nowocześniejszego oprogramowania.

« Ostatnia zmiana: 14 Października 2019, 13:37:04 wysłana przez marb »

Offline piechu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1659 dnia: 14 Października 2019, 15:16:01 »
Sprzedawca w salonie mnie rowniez probowal przekonac ze "obecnie nie ma, ale juz jest przygotowywana aktualizacja, która będzie dostępna najpóźniej we wrześniu..."

Arst

• Gość
« Odpowiedź #1660 dnia: 14 Października 2019, 15:50:07 »
Toyota może, zgodnie z prawdą oświadczyć, że nigdy czegoś takiego nie obiecywała i dopiero rocznik modelowy 2020 (albo i późniejsze - kto wie?) będą mogły być upgrade-owane.
To bardzo prawdopodobny scenariusz. Aczkolwiek, uważam, że problemy techniczne mają znaczenie - gdyby było inaczej, to po prostu już dawno by dali możliwość aktualizacji softu i ucięli spekulacje. A takim przeciąganiem i nieoficjalnymi obiecankami zawsze przyciągną kilku niezdecydowanych klientów.

Tymczasem, parę dni temu zapowiedzieli wersję PHEV: https://www.cars.com/articles/2021-toyota-rav4-phv-411051/
Może tam już będzie CP/AA... <diabel>. Akurat w 2021 skończy mi się najem, to będzie do rozważenia wersja plug-in - o ile poprawią kontrolę trakcji, dodadzą AndroidAuto i będzie miała min. 50km zasięgu w trybie EV.

Offline AoD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1661 dnia: 14 Października 2019, 15:54:07 »
Identyczne zapewnienia otrzymałem, a że wersja na inne rynki to dostała uznałem to za wiarygodną informację. W zasadzie tylko o to mam pretensje, o to mydlenie oczu. Zdaje sobie sprawę, że nie jest to najważniejsze. Przejechałem już ponad 15 tysięcy, używam auta od połowy lutego i ogólnie rzecz biorąc pod uwagę całokształt oraz średnie spalanie na poziomie 5,6 L jestem zadowolony :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1662 dnia: 14 Października 2019, 16:27:10 »
Jeśli podejdą fer do klienta, to nie więcej niż 1000, jeśli będą chcieli znowu zarobić, to w 3k powinni się zamknąć.
To nie tak sie liczy, ja dopłaciłem do zestawu multimedialnego 1500 zł, ale jak bym chciał wymienić po odbiorze samochodu to co było w serii na ten zestaw to bym musiał zapłacić ok 6000 zł.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1663 dnia: 15 Października 2019, 18:30:33 »
Witam wszystkich. Nurtuje mnie jedna rzecz. Od dwóch tygodni mam status "zamówiony". Kolejny punkt to " opuścił fabrykę". Nie ma tam punktu "w produkcji" tak jak pisali poprzednicy. Dostawa szacowana na 02-12-2019. Czy ktoś miał taki sam przypadek? Czy później dochodzi punkt 2 w produkcji? Pozdrawiam oczekujących.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1664 dnia: 15 Października 2019, 18:37:37 »
Witam wszystkich. Nurtuje mnie jedna rzecz. Od dwóch tygodni mam status "zamówiony". Kolejny punkt to " opuścił fabrykę". Nie ma tam punktu "w produkcji" tak jak pisali poprzednicy. Dostawa szacowana na 02-12-2019. Czy ktoś miał taki sam przypadek? Czy później dochodzi punkt 2 w produkcji? Pozdrawiam oczekujących.

Drugi status jaki Ci się pojawi to opuścił fabrykę. Nie ma statusu "w produkcji".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl