Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 975533 razy)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2460 dnia: 30 Września 2020, 17:02:43 »
Też jestem zainteresowany. Już widziałem dokumenty auta.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2461 dnia: 30 Września 2020, 21:05:36 »
nie chce wyjść na hama, ale przeczytanie tych 165 stron każdemu się przyda. Kopalnia wiedzy :). Sam przeczytałem i nie żałuję. Potwierdzam lista gdzieś tam jest ;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2462 dnia: 30 Września 2020, 21:16:31 »

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #2463 dnia: 01 Października 2020, 15:09:16 »
nie chce wyjść na hama, ale przeczytanie tych 165 stron każdemu się przyda. Kopalnia wiedzy . Sam przeczytałem i nie żałuję. Potwierdzam lista gdzieś tam jest
Ależ ja czytałem, stąd wiem że tam jest. Tylko nieopatrznie nie dodałem do zakładek :)

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2464 dnia: 01 Października 2020, 15:28:04 »
Cytuj (zaznaczone)
CHECKLIST
Wygląd zewnętrzny:
[ ] - czy nie ma rys, mikrorys, odprysków, wgnieceń na lakierze, czy nie jest szorstki, matowy (np. kupy na lakierze po długim staniu na placu) i nie ma kropek (np. z pylących drzew)
[ ] - spasowanie elementów nadwozia
[ ] - grubość lakieru (różnice między różnymi częściami mogą wynosić nawet do 50 mikronów, jak jest powyżej 100 różnicy to można się martwić)
[ ] - felgi (rysy, wgięcia po najechaniu na dziurę)
[ ] - opony (rocznik i stan)
[ ] - szyby (odpryski, rysy, numer seryjny, czy te same daty)
[ ] - wycieraczki (ponoć często teraz przemarzają w trakcie transportu i się już nie nadają po oderwaniu)
[ ] - podwozie i miejsca dla podnośników (czy nie uszkodzone)
[ ] - czy drzwi zamykają się jednakowo (spasowanie, czy jednakowa siła domykania, spadnięcie z lawety powoduje przestawienie słupka)
[ ] - wydech nie powinien mieć śladów korozji
[ ] - elementy ozdobne z aluminium lub chromowane (rysy, przebarwienia, pęknięcia)

Oświetlenie:
[ ] - stan lamp
[ ] - dzienne (przód)
[ ] - mijania (przód i tył)
[ ] - postojowe (przód i tył)
[ ] - drogowe (przód)
[ ] - przeciwmgielne halogeny (przód i tył)
[ ] - kierunkowskazy (+ awaryjne)
[ ] - wsteczny / kamera cofania z liniami
[ ] - stop

Komora silnika:
[ ] - wyciszenie komory silnika (w niektórych wersjach brak osłony pod maską)
[ ] - zgodność nr silnika i nadwozia
[ ] - płyny: poziom oleju, płynu hamulcowego i płynu spryskiwaczy
[ ] - ślady odkręcania i przykręcania różnych elementów w komorze silnika
[ ] - klapa maski silnika po zamknięciu nie rusza się i jest spasowana

Wygląd wewnętrzny:
[ ] - lakier na progach czy nie jest porysowany
[ ] - lakier wewnątrz drzwi przednich i tylnych (przy zamku szczególnie, ze względu na możliwość przycięcia sprzączki od pasów bezpieczeństwa)
[ ] - stan progu załadunkowego (rysy, wgniecenia na lakierze)
[ ] - ślady wody w okolicach uszczelek w środku
[ ] - uszkodzenia tapicerki (plamy, przetarcia), fotele i wykładzina pod dywanikami, tapicerka na dachu i osłony słoneczne
[ ] - rysy na desce rozdzielczej
[ ] - stan demontowanych elementów plastikowych (np. po doposażeniu auta w autoalarm)
[ ] - dywaniki welurowe (powinny być w standardzie nawet jak otrzymujecie gumowe w gratisie)
[ ] - radio
[ ] - Android Auto / Apple Car Play
[ ] - sparowanie telefonu
[ ] - działanie przycisków na kierownicy
[ ] - działanie przycisków na panelu
[ ] - klimatyzacja
[ ] - spryskiwacze
[ ] - klakson
[ ] - składanie/rozkładanie elektryczne lusterek bocznych
[ ] - test gniazdek USB, 12V itd.
[ ] - oświetlenie wnętrza ? przód / tył
[ ] - stan licznika <11 km (gdy przeszedł pętle testowe po produkcji)

Bagażnik:
[ ] - obejrzeć stan tapicerki i klapy wewnątrz; zawiasy itp.
[ ] - trójkąt
[ ] - gaśnica
[ ] - ucho do holowania
[ ] - koło zapasowe dojazdowe
[ ] - zestaw naprawczy
[ ] - lewarek
[ ] - oświetlenie
[ ] - gniazdo zapalniczki
[ ] - zamykanie klapy

Dodatkowe wyposażenie i opcje:
[ ] - dywaniki gumowe / dywaniki welurowe
[ ] - gumowa wykładzina bagażnika
[ ] - listwa bagażnika
[ ] - działanie alarmu (pin)
[ ] - zakodowany dodatkowy kluczyk; sprawdzić czy działa
[ ] - otwieranie/domykanie szyb z kluczyka
[ ] - żeby tylna wycieraczka nie włączała się przy wstecznym
[ ] - skonfigurowanie alarmu tak, żeby otwarcie tylnych drzwi lub klapy bagażnika rozbrajało alarm
[ ] - uzbrajanie alarmu, zamykanie auta po zamknięciu tylnej klapy bez dodatkowego wciskania przycisku na pilocie
[ ] - aktualizacja i aktywacja oprogramowania np. Toyota Touch
[ ] - montaż haka + wiązka
[ ] - otwieranie nogą po montażu haka
[ ] - czy klapa wydaje dźwięki na nierównościach
[ ] - regulacja świateł przednich ? świecą za krótko???
[ ] - hak ? jaki jest maksymalny docisk na kulę haka, którą rekomenduje producent?
[ ] - dotarcie silnika, ile kilometrów I na co zwracać uwagę?

Jazda testowa:
[ ] - rundka po placu, tankowanie z przekazującym auto

Formalności:
[ ] - zgodność wyposażenia z zamówieniem
[ ] - zgodność numeru VIN
[ ] - od jakiej daty obowiązuje gwarancja na auto (od daty odbioru)
[ ] - instrukcja obsługi
[ ] - karta pojazdu
[ ] - dwa komplety kluczyków
[ ] - komplet kart do autoalarmu Vodafone (zestaw od producenta standardowo zawiera 1 lub 2 karty)
[ ] - instrukcja do alarmu
[ ] - polisa OC i AC + GAP
[ ] - Toyota assistance vs PZU
[ ] - upgrade oprogramowania systemu VSC (Vehicle Stability Controll) związane z testem łosia ? zgłoszenie do dilera 2kw. 2020
[ ] - informacja, że jest to auto hybrydowe lub inny dokument potwierdzający niskoemisyjność lub hybrydowość (Ecoabonament w niektórych miastach)

Jeśli auto posiada jakiekolwiek, nawet najmniejsze, uszkodzenia - koniecznie zgłoś je podczas odbioru.
Gdy uszkodzenia są drobne, zostają zapisane w protokole zdawczo-odbiorczym. Wówczas pod koniec trwania umowy, przy zdawaniu samochodu, mamy dowód, że to nie my ponosimy odpowiedzialność za opisane wady więc nie zostaniemy obciążeni żadnymi dodatkowymi kosztami.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #2465 dnia: 01 Października 2020, 15:30:46 »
CHECKLIST
dzięki dobry człowieku :)

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2466 dnia: 04 Października 2020, 10:33:55 »
Pytanie czy ktos zauwazyl u siebie podwyzszony stan oleju ponad max okolo centymetra auto ma 3000km przy 2000 zmienialem olej   teraz jakby smierdzi paliwem . jezdzone codziennie ok 17 km w jedna strone do pracy z czego okolo 12km expresowka. czy to normalne . moj ma juz gpf niestety i moze to jest przyczyna chociaz przez tel. serwis mowil ze to nie przez to jade jutro do nich zobacze co powiedza. ewidentnie to paliwo olej z banki co mi zostal wogole nie ma zapachu a napewno nie smierdzi paliwem.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2467 dnia: 04 Października 2020, 15:55:06 »
/
Pytanie czy ktos zauwazyl u siebie podwyzszony stan oleju ponad max okolo centymetra auto ma 3000km przy 2000 zmienialem olej   teraz jakby smierdzi paliwem . jezdzone codziennie ok 17 km w jedna strone do pracy z czego okolo 12km expresowka. czy to normalne . moj ma juz gpf niestety i moze to jest przyczyna chociaz przez tel. serwis mowil ze to nie przez to jade jutro do nich zobacze co powiedza. ewidentnie to paliwo olej z banki co mi zostal wogole nie ma zapachu a napewno nie smierdzi paliwem.

https://liqui-moly.pl/hybrydy-na-co-zwrocic-uwage-przy-eksploatacji/

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2468 dnia: 04 Października 2020, 16:21:25 »
Kolego jedź do ASO, to jest za młode auto na takie przypadłości. Autor tego tekstu reklamowego nawet nie zająknął się o cyklu Atkinsona w jakim pracują silniki toyoty.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2469 dnia: 05 Października 2020, 21:45:14 »
U mnie po 3000-4000 km jest na maxie, ale ile było przy 0 przebiegu - nie wiem. Za niedługo sprawdzę, czy poziom przekracza max czy nie. Wszędzie maxy, oba obiegi chłodnicze też są na max/ponad, to oleju też wlali na bogato ;).

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2470 dnia: 06 Października 2020, 08:37:16 »
U mnie przebieg 4500km, poziom oleju na MAX. Czuć lekki zapach benzyny na bagnecie. Będę obserwował zatem ci sie dzieje z tym olejem. Inne płyny esploatacyjne tez na MAX.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2471 dnia: 13 Października 2020, 10:01:11 »
Cześć Wszystkim! Choć to nie moje pierwsze kroki na tym forum, to nie byłem tu tak dawno, że moje dawne konto zostało skasowane. Wygląda na to, że wracam do Toyoty po dłuższej przerwie, a więc zacząłem wertować forum.

Właśnie zauważyłem, że w Szwecji RAV4 jest już oferowana w wersji plug-in. Zasięg na elektryku 75 km, moc 306 KM i 6 sekund do setki - robi wrażenie! Cena? 499000 SEK czyli na nasze około 214000 PLN... Póki co występuje tylko w wersji wyposażenia Active. W Polsce nie widzę nic na ten temat na stronie Toyoty, ale tak sobie przeliczyłem, że z polską akcyzą i VATem to wychodzi jakieś 234000... no chyba, że się łapie na obniżoną akcyzę, to wtedy za pewne taniej (ale nie sądzę, że poniżej 200 k). Szkoda, że ekologia taka droga musi być, bo nie zapominajmy, że to wersja Active, która może nie jest tzw. golasem (szyby w prądzie  :-P), ale duuużo jej brakuje.

Ja sam czekam teraz na swoją Comfort+Style AWD i podczas czytania tych 165-u stron zastanawiałem się czasem czy dobrze wybrałem i czy nie powiniennem jeszcze raz wziąc auta na testy. Z niedoróbkami ergonomicznymi już się pogodziłem, ale stuki zawieszenia czy wzrastający poziom oleju w aucie za tyle kasy... no nie wiem  :o

Pytania jakie mi się nasunęły podczas lektury tego wątku to:
1. Akcesoryjny alarm - mi handlowiec mówi, że nie potrzebuję go do ubezpieczenia, ale mocno się zdziwiłem, że Toyota nie ma takiego alarmu z fabryki, tylko jakieś wynalazki z kartą czy tym obrzydliwym przyciskiem, który wygląda dokładnie identycznie jak 15 lat temu - już ładniejszy jest przycisk do przełączania gaz/benzyna :P Czy Waszym zdaniem warto w ogóle zakładać ten alarm czy może zainteresować się tematem trackera gps? A może, w związku z tym, że jak pisali inni w tym wątku alarm/bearlock/gps - jak będą chcieli to i tak gwizdną mi auto. Czy w ogóle ktoś jeszcze zwraca uwagę na alarmy wyjące w samochodach?
2. Ogrzewanie postojowe - gdzieś w okolicach 135 strony, ktoś zadał o to pytanie, ale nie widziałem żeby ktoś rozwinął ten wątek. Nigdzie nie spotkałem się z możliwością jego instalacji fabrycznie czy u dealera, ale na rynkach skandynawskich to często spotykane wyposażenie. Osobiście uważam, że jest to megaudogodnienie, szczególnie jeśli nie trzyma się auta w garażu (ja mam zadaszone miejsce koło domu, ale to nie garaż). Nie musi do tego być arktycznych mrozów - nawet jak jest 6-7 stopni to fajnie jest wsiąść do ciepłego auta, albo takiego, które od razu zacznie dmuchać ciepłym. Dla niedogrzanej hybrydy to też dobra opcja. Ja u swojego handlowca pytałem o możliwość montażu akcesoryjnej grzałki (coś takiego http://old.defa.com/vfp/eh/413777.pdf), ale odpowiedzieli mi, że takich akcesoriów to oni nie uznają (w skrócie). Rozpoznawał ktoś taki temat?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2472 dnia: 13 Października 2020, 10:11:59 »
W cenie okolo 220k mozna juz miec BMW X5 525d. (Znajomy kupil ostatnio nowa z salonu) Albo KIA Sportage najnowsza. Ten model kupia chyba tylko funboye Toyoty w tej cenie. Moze sie myle.

W Polsce cena pewnie od 219tys...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2473 dnia: 13 Października 2020, 10:26:00 »
Chyba masz na myśli Kia Sorento?

Alarm wziąłem z rozpędu i jak na razie zatrzymał tylko mnie czyli właściciela, gdy stanąłem w zasięgu działającej sieci odczytującej urządzenia elektroniczne na stoczni, wejście do samochodów było możliwe ale odpalenie już nie, musiałem ręcznie wbić PIN żeby odpalić samochód.
« Ostatnia zmiana: 13 Października 2020, 10:29:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2474 dnia: 13 Października 2020, 10:26:26 »
Sorento :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl