Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974415 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2835 dnia: 05 Kwietnia 2022, 15:26:03 »
Ale mam inne pytanie co do pierwszych km. Ile wam wlazło paliwa na pierwsze tankowanie? U mnie równo 50 l - komp nie pokazywał zasięgu. Przejechałem 2km od salonu i nalałem do pierwszego odbicia pistoletu. Kolejne tankowania dojechane do zasięgu na poziomie kilku km nie przekroczyły 47 l. - znaczy się jest jeszcze mały zapasik oprócz tego co komp pokazuje, nie mówiąc nawet o fabrycznej pojemności baku. (54 l ? )
To i tak Ci sporo wlali w salonie - pewnie na 70 km by starczyło. Parę lat temu gdy odbieraliśmy auto żony, w salonie wspominali aby od razu zatankować, przegapiliśmy stację która była dosłownie 200m od salonu, a do następnej (jakieś 3 km) już brakło i musiałem nowe auto brać na hol. ;)
Informacja o zasięgu RAVki na tablicy wskaźników podaje zasięg ze znacznym zapasem, wielokrotnie dojeżdżałem do 0 km zasięgu, a na stacji wchodziło do 50 l paliwa.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #2836 dnia: 05 Kwietnia 2022, 15:34:22 »
Ja od dilera wyjechałem z pełnym bakiem , dali w gratisie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2837 dnia: 05 Kwietnia 2022, 15:44:54 »
Brawo. Jak tam się sprawuje nowy nabytek ? Prosimy o jakieś fotki ...

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2838 dnia: 05 Kwietnia 2022, 16:05:33 »
Informacja o zasięgu RAVki na tablicy wskaźników podaje zasięg ze znacznym zapasem, wielokrotnie dojeżdżałem do 0 km zasięgu, a na stacji wchodziło do 50 l paliwa.
Też mam takie wrażenie, choc genralnie zwłaszcza w trasie na autostradzie nie lubię liczyc na ostatnią kropelkę. BTW czysto teoretycznie to czy jak braknie juz na amen paliwa to jeszczze na bateryjkach ravka trochę pojedzie? Te 2km mogą uratować sprawę.  Czy jednak zapala sie wszystkie kontrolki i dzwonimy po assistance.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mareck

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #2839 dnia: 05 Kwietnia 2022, 16:16:03 »
No słuchajcie. Minęło raptem 5 miesięcy od zamówienia i mam i ja. Dziś " samochód opuścił fabrykę". Znaczy wypchnęli pod płot:)) Teraz tylko transport:))
Cześć. Chyba razem nam przywiozą :-) Moja, zamawiana 4.12, dziś również opuściła fabrykę. Przewidywane terminy:
-5.05 Belgia
-7.05 Mszczonów
-2.06 Dealer
Wcześniejsza data to był 12.07. Cóż, czekamy.

Offline krzysiujarzyna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: None
« Odpowiedź #2840 dnia: 05 Kwietnia 2022, 19:48:09 »
Witam
Czy są osoby, które zamawiały pod koniec grudnia/początek stycznia i ruszyła im już produkcja?

Jako nowy na forum witam wszystkich serdecznie.
Również zamówiłem swój egzemplarz w wersji Selection końcem grudnia i pozwolę sobie podłączyć się pod pytanie kolegi. Czy ktoś z szanownych forumowiczów zamawiał końcem grudnia i ma jakieś info odnośnie produkcji?

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2841 dnia: 05 Kwietnia 2022, 20:29:03 »
Też mam takie wrażenie, choc genralnie zwłaszcza w trasie na autostradzie nie lubię liczyc na ostatnią kropelkę. BTW czysto teoretycznie to czy jak braknie juz na amen paliwa to jeszczze na bateryjkach ravka trochę pojedzie? Te 2km mogą uratować sprawę.  Czy jednak zapala sie wszystkie kontrolki i dzwonimy po assistance.
Pierwsze tankowania po zakupie - tj. ponad rok temu - starałem się robić gdy zaświecała się rezerwa. Po kilku tankowaniach stwierdziłem, że ta rezerwa jest bardzo duża, w końcu sprawdziłem, że dojeżdżając do 0 km zasięgu też jest jeszcze znaczna rezerwa - ok 5 litrów (tj. ponad 70 km w mieście). Dlatego teraz w większości jeżdżąc po mieście - tankuję gdy mi dochodzi zasięg do zera.
W trasie to co innego, tankuję z wyprzedzeniem bo czasem są odcinki Ski lub autostrady gdzie przez kilkadziesiat km nie ma stacji.
Nie sprawdzałem ale raczej na te 2 km na baterii bym nie liczył.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #2842 dnia: 05 Kwietnia 2022, 20:43:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Również zamówiłem swój egzemplarz w wersji Selection końcem grudnia i pozwolę sobie podłączyć się pod pytanie kolegi. Czy ktoś z szanownych forumowiczów zamawiał końcem grudnia i ma jakieś info odnośnie produkcji?
Zamawiałem gołe Exe, 16 grudnia i u mnie nadal cisza "Przetwarzanie zamówienia". Na umowie odbiór mam na 30 czerwca więc niby jeszcze jest czas, ale miałem nadzieje że jednak samochód będzie wcześniej.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #2843 dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:09:07 »
Jak tam się sprawuje nowy nabytek ? Prosimy o jakieś fotki ...
Nie mam  :-)solo, dziś nim nie jeździłem. Jutro trochę po mieście pojeżdżę bo pasowałoby się lepiej z nim zaznajomić. 

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2844 dnia: 05 Kwietnia 2022, 23:32:26 »

tu sprawdzili jak to praktycznie wygląda ;)
https://www.youtube.com/watch?v=0s40xNqudDg

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2845 dnia: 06 Kwietnia 2022, 00:06:44 »
Wychodzi na to, że przy takich próbach warto mieć pod ręką kabelek, lapka i TechStreama by skasować błędy. Bez tego pozostaje tylko telefon do ASO i laweta. ;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2846 dnia: 06 Kwietnia 2022, 00:21:10 »
Wychodzi na to, że przy takich próbach warto mieć pod ręką kabelek, lapka i TechStreama by skasować błędy. Bez tego pozostaje tylko telefon do ASO i laweta. ;)
No dokładnie. Oni skasowali błędy jakimś OBD2 na bluetooth - może wystarczy Torque... 
W sumie to zastanawiałem się czy system dopusci do rozładowania do zera aku hybrydowego, bo wtedy to już faktycznie tylko laweta pozostaje. Wygląda na to że nie dopuścił, a problemy pojawiły się bo silnik przez chwilę nie odpalał - pewnie z powodu zapowietrzenia układu paliwowego. Gdyby zaskoczył to może by i problemów nie było.
Reasumując - OBD2 można wozić ale generalnie to tankować jak się zasięg kończy.

Wgl to jakaś strasznie surowa wersja tej ravki z filmu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #2847 dnia: 06 Kwietnia 2022, 06:08:22 »
Juz myślałem,że może i u mnie pojawi się jakaś niespodzianka że auto np w produkcji:d zamawiałem koniec grudnia wersja exe z panorama plus jbl oraz odatkowe oswietlenie schowek bagaznik oraz wszystkie drzwi, a także Hak z tym że on montowany jest w serwisie na miejscu Hmmm czekam dalej

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2848 dnia: 06 Kwietnia 2022, 09:07:06 »
Witam
Czy są osoby, które zamawiały pod koniec grudnia/początek stycznia i ruszyła im już produkcja?

Ja zamawiałem Selection końcem listopada i ostatnio otrzymałem informację od handlowca, że produkcja została przesunięta z marca na wrzesień-odbiór listopad.
Daj znać co mówi Twój handlowiec ? Zastanawiam się czy to mój coś nie dał d...

Offline krzysiujarzyna

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: None
« Odpowiedź #2849 dnia: 06 Kwietnia 2022, 10:13:03 »
Właśnie dzwoniłem do handlowca. Twierdzi że nic się nie zmieniło i samochód wejdzie w produkcję w maju. Zamawiałem bodajże 22.12. Slection hybrid AWD - biała perła
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2022, 10:40:47 wysłana przez krzysiujarzyna »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl