Autor Wątek: RAV4 2019 kiedy w Polsce?  (Przeczytany 974087 razy)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 2019 kiedy w Polsce?
« Odpowiedź #2880 dnia: 14 Kwietnia 2022, 15:19:25 »
Składana plastikowa skrzynka na zakupy mieści się perfekcyjnie nad kołem zapasowym. Chyba nawet dwie wejdą.
Dostałeś do exe dojazdówkę? No bo nad pełnym kołem to na pewno nic sie nie zmieści.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2881 dnia: 14 Kwietnia 2022, 16:24:53 »
Jest dojazdówka (nie mam skyview). Ogromna.

Szukam patentu na sensowne umieszczenie gaśnicy. Ciężko ją wepchnąć. do tego jest kontakt blacha/blacha.

Offline miazo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2882 dnia: 14 Kwietnia 2022, 16:31:16 »
Czy to na pewno dobry pomysł chować gaśnicę w miejscu trudno dostępnym (w przypadku załadowanego bagażnika)?

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2883 dnia: 14 Kwietnia 2022, 16:45:54 »
Czy to na pewno dobry pomysł chować gaśnicę w miejscu trudno dostępnym (w przypadku załadowanego bagażnika)?

Fatalny. Rzuć lepszy.

Po prawdzie to gaszenie samochodu hybrydowego z nowoczesnym czynnikiem klimy .... kiepski pomysł.
Gaśnica się może przydać przez chwilę, jak się ... nie wiem, zapali koło albo przedni fotel? W każdym innym przypadku doradzałbym wycofanie się na upatrzone bezpieczne pozycje, zamiast chojrakowania z małym strażakiem. Gasiłeś coś kiedyś kilową samochodówką? Prędzej ognisko moczem zgasisz niż samochód tym szajsem.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2022, 16:53:49 wysłana przez Arv »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2884 dnia: 14 Kwietnia 2022, 17:51:30 »
Czy pod siedzeniem jest schowek? Zapomniałem zerknąć w salonie.
Gdzie najbardziej brakuje schowkow Arv?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2885 dnia: 14 Kwietnia 2022, 20:52:45 »
Jest dojazdówka (nie mam skyview). Ogromna.
No faktycznie. W specyfikacji '22 się zmieniło. W '21 w exe nie było w ogóle opcji na dojazdówkę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2886 dnia: 14 Kwietnia 2022, 20:59:07 »
Nie ma schowka.
Arv dobrze prawi. Jak konwencjonalny napęd się zacznie fajczyć, można się pobawić w strażaka, ale jak nie zatrzyma się z 10 aut albo dwa tiry to można tą gaśnicę wykorzystać do dogaszenia grilla czekając na straż pożarną.
Hybrydy tak łatwo nie da się ugasić, a dogasza się ją mocząc ją przez dwa dni w kontenerze... Więc jak się wam zacznie fajczyć hybryda, można wykorzystać chwilę, żeby zabrać co ciekawsze rzeczy, zadzwonić po straż i spokojnie sobie można googlować nowe auto. Bo to wasze będzie się moczyć w wodzie. Kto nie wierzy, mógł sobie pooglądać w Wawie na Szamocinie moczonego Priusa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2887 dnia: 14 Kwietnia 2022, 21:26:50 »
Niestety przepisy są "głuche" na realia i gaśnica musi być w łatwo dostępnym miejscu. Można za to dostać mandat.
Gaśnicę można przymocować do tunelu środkowego od strony pasażera. Nie przeszkadza.
Fajny opis, tak na marginesie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2888 dnia: 14 Kwietnia 2022, 23:06:36 »
Gdzie najbardziej brakuje schowkow Arv?

Wszędzie. ¯\_(ツ)_/¯

Są standardowe schowki na drzwiach, choć w starej Corolli mieściło się więcej.
Angielska nazwa "glove box" jest bardzo adekwatna w RAV4. Jeżeli trzymasz tam instrukcję, to zmieszczą się jeszcze najwyżej futrzane rękawiczki. Czemu te drzwiczki są takie grube? Poduszka powietrzna tam jest, czy co?
Półeczki są fajne na tymczasowe rzeczy. Czytaj komórka pasażera, paragony i ... rękawiczki. Wsadziłem tam etui na okulary. Pasuje, ale lata z lewej na prawą. Tzn. teleportuje się, bo raz widzę je z lewej a raz z prawej, ale nie widziałem, ani nie słyszałem jak się porusza. Szczęśliwie nie wziąłem JBL, więc mam też normalny schowek na okulary. Alleluja.
Do lewej półeczki nie mieści się portfel. Można tam włożyć klucze od domu i auta. Niestety będzie je widać. Wolałbym tam mieć przyciski, które są poniżej. W nissanie i yarisce tam gdzie są przyciski - miałem mały schoweczek idealny na klucze/zaślepkę do bezpieczników. Tutaj nie ma nic takiego.
Schowek pod sterowaniem klimy, ten co przeszkadza w manspreadingu, musi być pusty na komórkę (1. ładowanie indukcyjne, 2. kabelek do AA/CP). Szkoda, bo ma potencjał.
Nawet gdyby poszukać innego miejsca na komórkę - nie ma. Chyba, że na wentylacji po lewej stronie od kierowcy, ale łopatki nadmuchu wyglądają mało solidnie. Nie utrzymają uchwytu z dużym telefonem. Poważnie rozważam umocowanie przyssawki centralnie na firmowym radiu. Chyba tak zrobię dla beki, na czas pierwszego przeglądu.
Tu gdzie ten żałosny infotainment, w starym nissanie miałem genialny schowek. Był bardziej przydatny niż ten ekran jak kasa w markecie. Ekrany w Biedrze mają lepszy kontrast i rozdziałkę. Uczciwie muszę dodać, że prawdziwe przyciski i gałki są lepsze niż jakiekolwiek dotykowe badziewia (np. Tucson), chociaż touchpad w Lexusie mnie rozczulił. Lubię gałki Rav4. Moja ulubiona, to ta najmniej potrzebna. Od strojenia radia. Przyjemnie klika przy pokręcaniu.
W Corolli i Nissanie miałem podłokietnik otwierany na-dwa-razy. Była górna płytka półeczka i głęboki schowek. Zależy z jakim guzikiem otwierałeś podłokietnik. Półeczka tutaj to kpina. Pewnie kupię tę chińską wkładkę, ale sięganie pod nią będzie trudniejsze niż Corollce.
W nissanie nawet tylny podłokietnik miał schowek. Nie pytajcie o to w RAV4. :(
O nieistniejącej kieszeni w oparciu fotela kierowcy litościwie nie wspomnę.
Co więcej, zwykle samochody mają taką małą kieszonkę (uchwyt?) w drzwiach. Można tam wsadzić monetę, papierek czy zużytą chusteczkę. Tu - brak.
Pod fotelem znajdziesz nadmuch i kabelki. Nie ma popularnej szuflady.
Nawet to fancy-kółko, selektor trybu jazdy jest mniej praktyczne niż kieszonka na drobne w Active.

Wnętrze jest równie atrakcyjne wizualnie, co zwyczajnie niepraktyczne. Yariska mojej żony ma plethorę schoweczków w porównaniu do RAV4.
No, ale schoweczkami się nie jeździ.

Gaśnicę można przymocować do tunelu środkowego od strony pasażera. Nie przeszkadza.
Fajny opis, tak na marginesie.

Pomysł dobry, ale zdarza się trzeci pasażer.
W niektórych samochodach można velcrorzepem złapać bagażnika. Ale nie sztywnego plastikowego boczka. Zmieściłaby się w kole, ale jest nonsensowny styropian na podnośnik. Nonsensowny, bo dźwignia jest w woreczku obok koła. Do styropianu się nie mieści. Rozważę chińską wkładkę do bagażnika, a skrzynki zakupowe pójdą jednak na górę.

Dziękuję.

Uwaga techniczna: marudzę, ale auto jest fantastyczne. Po prostu organizacja wnętrza nie należy do jego głównych zalet.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2022, 23:22:57 wysłana przez Arv »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2889 dnia: 14 Kwietnia 2022, 23:18:18 »
Miałem na myśli bok tunelu od strony  miejsca dla "teściowej" ;) Nie tunel z tyłu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2890 dnia: 15 Kwietnia 2022, 00:33:22 »
@Arv: no strasznie marudzisz:-D wygląda jakbyś na 2-kilometrowa podróż do sklepu chciał rozpakować zawartość damskiej torebki do schowków:-D nie wiem, może jestem dziwny, ale jak dla mnie miejsca jest aż nadto...

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2891 dnia: 15 Kwietnia 2022, 05:04:31 »
Miałem na myśli bok tunelu od strony  miejsca dla "teściowej" ;) Nie tunel z tyłu.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
miejsce dla teściowej....tunel....nie czaję - gdzie w bagażniku jest tunel

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2892 dnia: 15 Kwietnia 2022, 08:24:49 »
ARV! Dzięki za recenzje :)
Pomyśl teraz jak szok będzie po przesiadce z Tourana który miażdży ilością schowków. Pod samym fotelem przednim ma dwie szuflady o reście nie wspomne :)
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. Gdzieś się poupycha te rzeczy które do tej pory były pod ręką.

Co do JBL - od 2022 bez SkyView jest schowek na okulary :)
I druga sprawa - nie oceniał bym tak JBL jak Ty. To, że gra lepiej niż standardowe audio - nie ulega wątpliwości. To, że gra fajnie - również. Wątpliwość jest jedna - nie jest po prostu wart tej dopłaty. Co nie zmienia faktu, że wiele osób go bierze ponieważ nie ma zamiaru samem rozgrzebywać auta aby coś tam wstawić, ale mieć względnie dobre audio.
Widzę, że narzekasz na ekran multimedialny - nie miałem aż takich odczuć jak Ty  :) Jeździłem ostatnio Audi S6 rocznym - tam ekranów brakuje tylko na konsoli przed pasażerem. Są wszędzie - czy mnie to powaliło? Nie, powiem więcej nawet trochę zniechęciło - za dużo tego. Zmieniając temperaturę w aucie wole pokręcić gałką niż klikać w ekrany.

Będzie dobrze ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2893 dnia: 15 Kwietnia 2022, 08:51:25 »
Faktycznie kilka schowków więcej lub większych by się przydało.
Ja np. od jakiegoś czasu szukam dobrego miejsca na jump starter w kabinie i jakoś nigdzie mi się nie mieści.
Wcześniej jeździł sobie pod podłogą bagażnika w organizatorze ale - dokładnie tak jak kilka mc wcześniej koledzy tu na forum ostrzegali - nie jest to najwygodniejsze miejsce gdy nas dopadnie brak zasilania z aku 12V.
Oczywiście jak mnie dopadło to jakoś tam się - po pewnych bojach - dostałem z kabiny do bagażnika ale już wiem, że nie jest to ani szybko ani wygodnie.
Na razie - z braku lepszego miejsca - leży sobie pod siedzeniem.

Mały off-top: przy okazji konieczności odpalania napędu z jump-startera zbadałem jak to jest z masą w okolicach boxa z bezpiecznikami - otóż nie wszystkie śruby na kielichu amortyzatora mają dobre połączenie z masą - trzeba wypróbować która jest dobra. Widać gdy testowałem jump starter po zakupie przypadkiem przypiąłem masę do tej właściwej - bo od razu zadziałał.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2022, 08:54:59 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2894 dnia: 15 Kwietnia 2022, 08:59:26 »
Wnętrze jest równie atrakcyjne wizualnie, co zwyczajnie niepraktyczne.
Arv. Czy Ty na pewno przemyślałeś dobrze swój zakup przed złożeniem zamówienia. Ja Ci mówię uczciwie. Jakbym miał tyle zastrzeżeń do samochodu po odbiorze, następnego dnia szukałbym kupca. Nie widzę sensu jeździć kilka lat skorupą, która mnie irytuje:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl