Autor Wątek: Konserwacja podwozia i profili zamkniętych  (Przeczytany 19465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Konserwacja podwozia i profili zamkniętych
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Maja 2019, 12:51:22 »
Podpinam się pod temat - gdzie we Wrocławiu dobrze konserwują podwozie ?

Nigdzie
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Maja 2019, 13:49:01 »
Ja mogę powiedzieć w których autach z Wrocławia konserwowałem podwozie  :grin:

3VZ.pl

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Maja 2019, 13:57:52 »
Strona 3VZ.pl  nie działa
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Maja 2019, 14:06:37 »
Wiem, dłuższa historia o "dobrym i tanim" hostingu  <zalamka>

Na razie (wreszcie!) działa mail, nowy hosting potęga, nad stroną myślę, tylko czas...
3VZ.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2019, 17:02:01 »
Tak więc po konserwacji z wygłuszeniem.

Ładnie to wygląda to myślę, że i długo wytrzyma. Za rok darmowy dwudniowy przegląd tego dzieła.
Na zewnątrz czuć tymi wszystkimi środkami ale za parę dni ma to ustąpić:
W środku ciszej tak może z 0,5 db a może z 1 db. W każdym razie jest wyraźne odczucie, że jest ciszej tak w środku jest jakoś bardziej głucho.

No to teraz wypadałoby wygłuszyć jeszcze trochę drzwi no ale to już nie w tym roku :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Maja 2019, 23:18:48 »
Tutaj trochę zdjęć z tej konserwacji https://www.czp.pl/toyota/konserwacja/.

Na zawieszeniu w paru miejscach rdza się już pokazywała :(  - może teraz zejdzie jej dłużej po tej konserwacji :

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Czerwca 2019, 00:04:49 »
Marcin, tak z ciekawości, jak ocenisz ich jakość na podstawie zdjęć? :)
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwca 2019, 01:10:34 »
Tak samo, jak już gdzieś, kiedyś pisałem: robią dobrze i dobrymi środkami - to nie jest przypadkowy warsztat, który wczoraj kupił kompresor i pistolet, jak również nie jest to "konserwacja za pińcet".

Z czp pisaliśmy jak się przymierzał do tego, myślałem, że uda mu się nakłonić warsztat do rozbiórki do gołego podwozia, ale - jak widać - nie przeszło.

Wciąż uważam za zbrodnię to, że nie zdjęli zawieszenia i zbiornika. Właścicielowi to zapewne nie przeszkadza, ale mnie by niesmak pozostał. Pomijam, że szybciej by zdjęli całość niż ją okleili, no ale każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia i metody - nie ma co drążyć.

Swoją drogą, 12L 3100 to tak mocno po cienkości jak na auto gabarytu Corolli. Jakiś tam efekt pewnie jest, ale jeśli rzeczywiście miałoby to być wygłuszane, to jeszcze długa droga do ciszy. Zrobienie drzwi da sporo, to samo z dachem. "Bardziej głucho" to dobre określenie, i zapewne zupełnie inaczej czuć przejeżdżane nierówności ;)

3VZ.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2019, 07:44:15 »
Zauważyłem właśnie dzisiaj jak jechałem po takiej płaskiej kostce, że nierówności są bardziej wytłumione.

Poza tym jak wsiadłem do auta to pierwsze co mi się rzuciło, że radio jest głośniej i go przyciszyłem (dwie lub 3 kreski) a poza tym (jeżdżę spokojnie) to zauważyłem, że słychać lekkie buczenie silnika a wcześniej tego tyle nie słyszałem no  bo słyszałem większy szum opon. :)

Co do wygłuszenia drzwi to może ewentualnie sobie to zafunduję jak znajdę jakiś warsztat ale musi być na śląsku i co mi to za dzień ogarnie i jak będę miał jakieś wolne środki :)

Specjalnie ciszy nie szukam a to wyciszenie (wytłumienie) to przy okazji konserwacji taki efekt uboczny :)

« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2019, 07:48:44 wysłana przez czp »

Offline raven18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Czerwca 2019, 20:42:03 »
Można wiedzieć jaki koszt?
Sam robiłem perma film/fluid film, pędzlem, w progi spreye - powinno się zabezpieczyć filmem do profili zamkniętych ale zrezygnowałem z braku kompresora, 350zł, naprawdę kupa roboty, a efekt na razie nie znany :) 

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Czerwca 2019, 22:29:00 »
Koszt 4500 zł.

Efekt zobaczymy za parę lat co tam więcej zardzewiało :)

Offline raven18

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Czerwca 2019, 08:35:54 »
Dość drogo, choć doliczając wygłuszenie nie aż tak bardzo (teraz dopiero rzuciłem okiem na zdjęcia wygłuszenia, myślałem że to w formie mat w boczki drzwi, na podłogę)
Moja corollka już 19 lat, nie wiem czy tyle warta co ta konserwacja :) nadzwyczaj dobrze się trzyma, korozja była głównie z tyłu, na zawieszeniu i bagażniku; progi, podłoga praktycznie jak nowe. 

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Czerwca 2019, 09:47:24 »
Szukałem głównie takiego zakładu, który byłby rzetelny i potrafił profesjonalnie zdemontować elementy do konserwacji (zrobić co trzeba w sposób rzetelny) i tak samo profesjonalnie złożyć.  No i to jedyny taki zakład, któremu schodzi z tą konserwacją około 2 tygodni, czyli robią to powoli i dokładnie. Wszystko co zdemontują ładnie ułożone elegancko w austriackim porządku i nic się nie zgubi.

Zainwestowałem w tą konserwację bo auto u mnie jeszcze trochę pojeździ a później będzie w rodzinie ( kolejka się już ustawiła) tak, że inwestycja rodzinna.

Widziałem już takie zakłady co robią, konserwację w jeden góra dwa dni ale im bym nie pozwolił zdjąć zderzaka - a niektórzy tylko koła ściepują, myją pod ciśnieniem a wieczorem już natryskują jakimś środkiem i gotowe  (czyli pic na wodę) -no ale koszty 850 czy też 1600 zł.

Firma robi też drogie i całkiem nowe auta - tak, że dlatego się na nich zdecydowałem a na śląsku innego lepszego zakładu nie znalazłem, choć może gdzieś są jeszcze  lepsze firmy.

Podobno najlepiej konserwację zrobić samemu no ale jakoś nie mam takich zdolności i możliwości.

Nikomu tej firmy nie polecam a jedynie zdałem rzetelną relację ze swojej konserwacji.

Do domu dojeżdżam po kostce i tu najbardziej słychać to wytłumienie z czego najbardziej się cieszę :)

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Czerwca 2019, 10:25:52 »
Heh, zaczyna się typowo polskie tłumaczenie się przed społeczeństwem z wydania własnych, ciężko zarobionych pieniędzy  :wallbash:

Moim zdaniem za ten zakres prac i użyte środki cena jest w medianie. Ktoś to zrobi w tej cenie lepiej, inny gorzej (bez wnikania w szczegóły) ale to już jest taki zakres, że czegoś można od warsztatu wymagać.

Co do "drogo", raven18, który sobie zrobił za 350, to policz, ile Ci przy tym zeszło czasu i przemnóż to przez niegłodową stawkę za opodatkowaną rbg. A potem napisz ile Ci wyszło i czy zrobiłbyś to komuś w tej kwocie.

czp, z tego, co pisałeś, to priorytetem był zakład na Śląsku, a dopiero później cała reszta wymogów. Także nie są jedyni, którzy robią powoli i dokładnie, tylko jedyni na Śląsku, którym warto postawić samochód, bo 2 tygodnie na takie auto to jest (ze względu na przerwy technologiczne) mocno ekspresowe tempo, nawet jeśli robi przy nim dwóch czy trzech ludzi.

Co do robienia samemu, to w równoległym wątku jeden już zdjął nawet kołpaki - czekam na dalszą część relacji ;)

Samemu można, ale nie mając podnośnika, piaskarki, kompresora i kilku innych zbytecznych rzeczy jest to orka na ugorze (wiem, bo pierwsze swoje auto konserwowałem - jak to studenciak - w warunkach totalnie polowych, najazdy z desek, i takie tam), a efekt i tak nie będzie taki, jak byśmy oczekiwali. Problem jest jak zwykle w braku wiedzy i mentalności narodu, a tego nie przeskoczymy.

3VZ.pl

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Czerwca 2019, 10:53:39 »
No tam Panowie w każdym razie zakonserwowane,  zrobione i się jeździ :)

Po trzech dniach specyficzny zapach konserwacji jest już o niebo mniejszy ( na zewnątrz) a w środku auta już nic nie czuję.

To tak przy okazji jak ktoś zna ale na śląsku jakiś zakład co by robił co najmniej tak samo dobrze jak konserwację wygłuszenie drzwi to proszę o jakieś namiary:) to kto wie - jak wczasy wyjdą taniej to może jeszcze jedno małe szaleństwo :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl