Autor Wątek: Pomocy Proszę w sprawie skrzynia lub sprzęgło  (Przeczytany 7119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
Pomocy Proszę w sprawie skrzynia lub sprzęgło
« dnia: 28 Listopada 2018, 19:14:25 »
Witajcie po długich nieobecnościach mam pierwszy poważny kłopot z aurisem rok 2010 d4d 1.4 od nowości przejechane 222225 tys km, i co z 3 biegu na 4- ty bieg mam problemy aby zredukować, muszę wrzucić na luz i wtedy 4 -ty wchodzi lub druga opcja na 5 -ty z powrotem  na 4-ty. ( zgrzytów nie słychać)
Byłem w aso nr 1 i powiedzieli ze skrzynia, z drugim aso rozmawiałem i powiedzieli ze sprzęgło, i w nie autoryzowanym powiedzieli ze musza sprawdzić.
Pytanie czy ktoś miał taki kłopot ? Czy to faktycznie objawy kończącego się sprzęgła? Pomóżcie bo płacić w aso 3500 za sprzęgło i 5000 za skrzynie to lekka przesada.
Pozdrawiam Łukasz
P.s. Ceny w nieautoryzowanym to skrzynia ok1500 sprzęgło 1200. Czy to nie jest ściema cenami, dajcie tez opinie proszę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline Misiek1305

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Pomocy Proszę w sprawie skrzynia lub sprzęgło
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2018, 20:36:11 »
Pytanko czy na np. Trzecim biegu po wduszeniu gazu na max. Auto wyje obrotami silnika a słabo przyspiesza?

W sumie tak, czy siak trzeba skrzynie wywalić z auta żeby coś więcej powiedzieć, przy tym przebiegu równie dobrze może być niestety jedno i drugie....
Auris 1.33, 2013, Classic.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2018, 20:41:37 »
na skrzynię za wcześnie, na sprzęgło w sam raz.

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2018, 20:50:57 »
Pytanko czy na np. Trzecim biegu po wduszeniu gazu na max. Auto wyje obrotami silnika a słabo przyspiesza?

W sumie tak, czy siak trzeba skrzynie wywalić z auta żeby coś więcej powiedzieć, przy tym przebiegu równie dobrze może być niestety jedno i drugie....

Sprawdzę przy najbliższej okazji czy słabiej przyspiesza i dam znać, a czy za wyciągnięcie skrzyni to faktycznie mechanicy sobie liczą sporo ?
W sumie wole dać do kogoś kto robił już takie coś niż do pierwszego lepszego mechanika, no chyba ze to trudne nie jest i można pierwszemu lepszemu dać, bo
ASO z cenami to poszalało.

Pozdrawiam Łukasz

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2018, 20:51:25 »
na skrzynię za wcześnie, na sprzęgło w sam raz.

Liczę na ta opcje ;-)

Pozdrawiam Łukasz

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2018, 23:43:21 »
to nie jest niestety wina sprzęgła tylko problem w skrzyni biegów  - stała przypadłość tych skrzyń pozdrawiam

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2018, 23:47:20 »
to nie jest niestety wina sprzęgła tylko problem w skrzyni biegów  - stała przypadłość tych skrzyń pozdrawiam

Czyli co skrzynia do wymiany? W serwisie nieautoryzowanym proponują wyciągać.   Da się to naprawić na jaka sensowne  $?

Pozdrawiam Łukasz

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2018, 09:00:58 »

Witaj, możesz mi coś więcej dopowiedzieć, co to jest czy to wymaga wymiany całej skrzyni, czy tylko jakiegoś elementu, ile może kosztować i kto to może zrobić ?

Pozdrawiam Łukasz

Offline skiba01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2018, 11:00:57 »
Opowiem na swoim przykładzie bo prawie kupiłem auto z taką przypadłością (koniec końców oddałem auto i odebrałem gotówkę)
Auris I chyba 2008 rok, silnik 1.4 D4D, skrzynia 5-cio biegowa
Biegi wchodziły w górę bez problemu, problem był przy redukowaniu z biegu 4 na 3-ci - musiałem np. z 4 zmienić na 2 i dopiero na po tym na 3. Problem występował po przekroczeniu 20 km/h
Wedle wszystkich informacji jakie udało mi się zebrać, odpowiedzialny za to jest synchronizator biegu i zazwyczaj łożysko (problem z odpowiednim smarowaniem tych części - taki urok tych skrzyń), zazwyczaj przy okazji nie opłaca zakładać się starego sprzęgła i od razu lepiej montować nowe.
Oczywiście ostateczna diagnoza jest możliwa dopiero po zdjęciu skrzyni biegów i jej rozebraniu. Kwoty podawane przez telefon (nie ASO) to od 1500zł (naprawa samej skrzyni) do 3500zł (już razem z wymianą sprzęgła).
Przekopałem wtedy masę wątków na forach (a nawet jakiś recenzent wspominał), że skrzynie 5-cio biegowe z silnikiem 1.4 D4D mają problemy i jest to powiedzmy wada produkcyjna.

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2018, 12:13:43 »
Przekopałem wtedy masę wątków na forach (a nawet jakiś recenzent wspominał), że skrzynie 5-cio biegowe z silnikiem 1.4 D4D mają problemy i jest to powiedzmy wada produkcyjna.
Wygląda na to, że nie tylko.
Ja mam skrzynie 6 biegową i wymieniano pierścień synchronizatora (zapis w historii ASO) 3 biegu, który ponoć ciężko wchodził. Żeby było śmieszniej było to przy przebiegu ....100 tyś z małym hakiem.

Czy w przypadku 1.4 D4D skrzynie nie są nadmiernie obciążane ze względu na brak koła dwumasowego? 

Offline skiba01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2018, 12:54:38 »
Czy w przypadku 1.4 D4D skrzynie nie są nadmiernie obciążane ze względu na brak koła dwumasowego? 
Tez słyszałem, ze może to być przyczyna wysokiej awaryjności oraz wpadania auta w drgania przy zakresie obrotów 1800-2100 co jest odczuwalne zwłaszcza na biegach od 4 do 6

Offline vvt-i

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2018, 20:14:49 »
Sam się zastanawiałem nad tymi wibracjami. Przy gwałtowniejszym dodaniu gazu są mocno wyczuwalne , przy delikatnym wcale.
Koło dwumasowe - taki to bonus, oszczędzasz na wymianie bo go nie ma ale za to rozp..... skrzynię :)

Offline skiba01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Listopada 2018, 08:29:19 »
Sam się zastanawiałem nad tymi wibracjami. Przy gwałtowniejszym dodaniu gazu są mocno wyczuwalne , przy delikatnym wcale.
Wyczytałem chyba na tym forum, że wyrabiają się tłumiki dragn na sprzęgle, wymiana pełnego kompletu na zamiennik aisin'a pomaga :)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Listopada 2018, 19:35:51 »
Wyczytałem chyba na tym forum, że wyrabiają się tłumiki dragn na sprzęgle, wymiana pełnego kompletu na zamiennik aisin'a pomaga :)

A zestaw Aisin - tarcza+ docisk (nowy) to 509 zł :-)

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Listopada 2018, 19:59:45 »
Bez łożyska, które lepiej przy okazji wymienić. Poza tym to znalazłeś niezłą okazję. ASO chce 3 koła...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl