Autor Wątek: Auris 1 FL- dołożenie funkcji bluetooth  (Przeczytany 7014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
Auris 1 FL- dołożenie funkcji bluetooth
« dnia: 08 Grudnia 2018, 15:17:45 »
Moi drodzy,
mam takie pytanie. W mojej Aurisce brak na kierownicy przycisków do prowadzenia rozmów. Czy warto rozważać przekładkę kierownicy i dołożenie innych brakujących elementów do rozmów przez bluetooth? Oprócz przekładki co należałoby bo dołożyć czy zweryfikować?
Pozdrawiam
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 1 FL- dołożenie funkcji bluetooth
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2018, 15:25:00 »
Nie lepiej kupić sam moduł BT osobny i nie pchać się w koszty typu kierownica, przekładka, demontaż radia itp?

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2018, 13:45:45 »
Pytam się właśnie teoretycznie z czym wiążą się zmiany. Czy np trzeba jakieś głośniczki czy wiązki położyć, coś z radiem zmieniać etc (pomijając oczywiście kierownicę).
Obecnie telefon na uchwycie po lewej strony kierownicy sprawuje się się dobrze w trybie głośnomówiącym.
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2020, 15:13:21 »
Podciągnę temat, bo też akurat walczę z tym tematem.
Mam Aurisa I FL 2012, fabryczne radio 13838 (86120-02A50), w instrukcji pojazdu jest opcja tego radia z bluetooth'em, jednak w sieci nic nie mogę znaleźć na ten temat. W Setupie radia nie ma opcji dotyczących bluetooth'a, ale znalazłem info, że w niektórych radiach (np. Avensis T27) pojawia się taka dodatkowa pozycja w setupie, dopiero po podłączeniu mikrofonu. Postanowiłem to sprawdzić, ale pojawił się problem. Do radia podpięte są 4 wtyki (6pin, 10pin, 12pin i 20pin), a w wiązce za radiem jest jeszcze jeden wolny biały wtyk 8pin (w radiu nie ma wolnych gniazd żeby go wpiąć). Niestety właśnie do tego wtyku podciągnięte są kabelki (czarny, czerwony i biały) z gniazda lampki podsufitki, gdzie będzie podłączony mikrofon. Szukałem na schematach instalacji Aurisa ale w wiązce do radia nigdzie nie ma takiego wtyku 8pin  :wallbash:
Zdjęcie wtyczek radia:
https://drive.google.com/file/d/1IU-GcaOtK1Va74RA8liuvZUbUzMYWF_6/view?usp=sharing
Pomocy, czy ktoś z Was ma wiedzę czy da się cokolwiek z tym zrobić, czy raczej w grę wchodzi tylko wymiana radia?
Jaki inny fabryczny model radia do Aurisa FL ma bluetooth'a?

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2020, 16:43:43 »
Hmm... Nikt nic nie wie?
W tzw. międzyczasie, szukając po obrazkach radia ze złączem 8pin, znalazłem bliźniaczo podobne radio W53838 (model 86120-02A70), które jak się okazuje było też montowane w Aurisach I FL (znalazłem takie radio z rozbitego Aurisa 2009r., który na fotce miał przyciski telefonu w kierownicy). Sprzedający podał nr VIN tego auta, co pozwoliło na sprawdzenie, że faktycznie takie radio występuje w opcji wyposażenia. Zatem, skoro jest w nim gniazdo na wtyczkę 8pin, do której podpięta jest wiązka od fabrycznego mikrofonu, wnioskuję, że właśnie ten model ma bluetooth'a. Zamówiłem już na allegro używkę za 70zł. Sprawdzimy w poniedziałek :cool:

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2020, 16:52:05 »
Niespodziewanie radyjko przyszło w sobotę <taniec> Działa!  :good: To radio ma bluetooth'a i pasuje jak ulał!
Wcześniej na Allegro zakupiłem za 30zł lampkę podsufitki z mikrofonem (była od Avensisa, ale chodziło mi głównie o mikrofon, a za lampki aurisowe życzą sobie 100zł albo więcej). Było trochę zabawy z identyfikacją kabelków, bo Avensis ma inne kolory okablowania mikrofonu, ale pomogły schematy zamieszczone na toyota-tech.eu. Mikrofon już przetestowany i działa, bo przy parowaniu audio nagrywa się nazwę urządzenia, która potem kontrolnie jest odtwarzana. Na razie działa transmisja muzyki z telefonu, bo do uruchomienia opcji zestawu głośnomówiącego potrzebne są przyciski na kierownicy. Ciężko je dostać, a jeśli się trafi to sprzedają je tylko razem z kierownicą za 150 - 250zł  :o, ale znalazłem zamienniki na Aliexpress za 85zł. Już zamówione, ale niestety planowana dostawa dopiero na 12 grudnia. I znowu czekanie.

Offline Piotr_Kazik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2020, 15:23:44 »
Przyciski z Ali już założone, wszystko działa <taniec> nawet polecenia głosowe  :cool:
Pozdrawiam,

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2020, 18:04:36 »
Gratki

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Piorun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2022, 07:17:17 »
Przyciski z Ali już założone, wszystko działa <taniec> nawet polecenia głosowe  :cool:
Pozdrawiam,
A masz może instrukcje do tego radia w języku Polskim?

Offline ketyas

• Początkujący
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2022, 17:09:55 »
Wiem że trochę odkopuję, ale temat dosłownie ten sam.

Czy używasz może tego modułu (PZ409-00291-E0)?

Zakupiłem taki moduł, ale nie ma w nim wtyczki D3 i C6. Wszystko podłaczyłem wg instrukcji, jednak radio nie wykrywa mikrofonu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl