Autor Wątek: Check list przy odbiorze nowego samochodu  (Przeczytany 14266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Check list przy odbiorze nowego samochodu
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Grudnia 2018, 13:30:50 »
Oprócz latania z miernikiem naokoło auta polecam jeszcze wziąć ze sobą trzech wąsatych mechaników,niech rzetelnie się przyjrzą... :grin:

jaja sobie kolega robi.... :grin: :-) :-)
a tu powazne tematy.... :-), w sumie jak cos kupujemy...to sprawdzamy czy jest OK....czemu auta mialyby byc wyjatkiem....?    tym bardziej, ze do tanich nie naleza..  :-)

no to mamy jakies mozliwosci jak by sie okazalo, ze auto cos ma nie tak przy odbiorze...czy tez nie..?   :o

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Grudnia 2018, 14:37:59 »
no to mamy jakies mozliwosci jak by sie okazalo, ze auto cos ma nie tak przy odbiorze...czy tez nie..? 
Kuzynka z mężem odbierali ave od dilera i ich niedoszły zięć zwrócił uwagę, że z maską coś nie tak - miał chyba miernik w oku. Po pomiarze okazało się, że maska była powtórnie malowana. Poza wpisem w papiery tego faktu nic nie wynegocjowali. Diler tłumaczył, że takie rzeczy robią w fabryce, gdy system kontroli skieruje auto do ponownego lakierowania (elementu lub całej karoserii). Nie pamiętam już jak duży dym robili, ale wyjechali z niczym, tzn. ave z polakierowaną powtórnie maską
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Grudnia 2018, 14:59:47 »
Kuzynka z mężem odbierali ave od dilera i ich niedoszły zięć zwrócił uwagę, że z maską coś nie tak - miał chyba miernik w oku. Po pomiarze okazało się, że maska była powtórnie malowana. Poza wpisem w papiery tego faktu nic nie wynegocjowali. Diler tłumaczył, że takie rzeczy robią w fabryce, gdy system kontroli skieruje auto do ponownego lakierowania (elementu lub całej karoserii). Nie pamiętam już jak duży dym robili, ale wyjechali z niczym, tzn. ave z polakierowaną powtórnie maską

to to d..pa.... :embarassed:
jak czlowiek oddaje w rozliczeniu auto to pomalowanie blotnika ze wzgledu na odpryski lakieru po kamieniach panowie z Salonu skrupulatnie wycenia i obniza proponowana cene odkupu....
a z drugiej strony producent/dealer moze sobie oswiadczyc ze cos tam sie zdarzylo, pomalowali i auto ma 100% wartosc....no rownouprawnienia to tutaj nie ma....  :-)

moze ktos mial pozytywne doswiadczenia w takim temacie...??

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Grudnia 2018, 11:28:50 »
Oprócz latania z miernikiem naokoło auta polecam jeszcze wziąć ze sobą trzech wąsatych mechaników,niech rzetelnie się przyjrzą...
Wezmę z sobą Teściową, podobno zna się na wszystkim :)

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Grudnia 2018, 11:57:37 »
Wezmę z sobą Teściową, podobno zna się na wszystkim

Nie tylko zna sie ...... wszystko zalatwi.....ha  - mamy sposob na kanty Toyoty czy Dealera.. :grin: :-) <taniec>

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Grudnia 2018, 21:49:18 »
Samochód odebrany, wszystko poszło gładko. Polecam Toyota Chwaszczyno. Jedyna moja uwaga odnosi się do ilości paliwa. Trafiłem na mega korek i modliłem się całą drogę do stacji aby dojechać. Przy tankowaniu okazało się że zostało w zbiorniku pół litra paliwa :). Dobrze że to hybryda bo benzyną bym nie dojechał :).

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Grudnia 2018, 18:49:05 »
Samochód odebrany, wszystko poszło gładko. Polecam Toyota Chwaszczyno. Jedyna moja uwaga odnosi się do ilości paliwa. Trafiłem na mega korek i modliłem się całą drogę do stacji aby dojechać. Przy tankowaniu okazało się że zostało w zbiorniku pół litra paliwa :). Dobrze że to hybryda bo benzyną bym nie dojechał :).

Gratulacje! I miliona bezpiecznych, bezawaryjnych i przyjemnych kilometrów!  :good:

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Grudnia 2018, 21:36:32 »
Wyjeżdżając z salonu zawsze jest tylko kilka kropel w baku- trzeba pędzić do najbliższej stacji benzynowej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
E18_Prestige_MultidriveS

mattman

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Grudnia 2018, 07:46:01 »
Oficjalnie jest 5 litrów paliwa, ale wieść gminna głosi, że toyota w naszym pięknym kraju wlewa mniej, dużo mniej ;-)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Grudnia 2018, 10:45:11 »
U mnie po przejechaniu 300m, do zbiornika weszły 44 litry, czyli ok. 6 l już było. Miałem stan licznika 000006 km.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Carolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Grudnia 2018, 16:37:11 »
Jakby nie patrzeć to przecież nie mają na co narzekać - mają podwójną warstwę lakieru. A dealer im nie skłamał z tym systemem kontroli. Ale biorąc pod uwagę takie sytuacje, sprawdzanie grubości lakieru i odnotowywanie tego w papierach powinno być standardem. Czytałam historię gościa, który po roku sprzedał auto, które miał od nowości, a kupujący po jakimś czasie zadzwonił z pretensjami i groźbami, bo okazało się, że miernik zdradził grubszą warstwę lakieru na jakimś elemencie.

Offline Kierowca CHR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Grudnia 2018, 18:32:44 »
akby nie patrzeć to przecież nie mają na co narzekać - mają podwójną warstwę lakieru. A dealer im nie skłamał z tym systemem kontroli. Ale biorąc pod uwagę takie sytuacje, sprawdzanie grubości lakieru i odnotowywanie tego w papierach powinno być standardem. Czytałam historię gościa, który po roku sprzedał auto, które miał od nowości, a kupujący po jakimś czasie zadzwonił z pretensjami i groźbami, bo okazało się, że miernik zdradził grubszą warstwę lakieru na jakimś elemencie.

taki raport powinien wreczac przy odbiorze Dealer....

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Grudnia 2018, 20:49:24 »
Jakby nie patrzeć to przecież nie mają na co narzekać - mają podwójną warstwę lakieru. A dealer im nie skłamał z tym systemem kontroli. Ale biorąc pod uwagę takie sytuacje, sprawdzanie grubości lakieru i odnotowywanie tego w papierach powinno być standardem
Ja nie mam z tym problemu. Też uważam, że w takich sytuacjach to powinien być standard, że diler sam powinien takie informacje przekazywać, a nie dopiero jak klient wyczai. Niestety, większość kupując używany samochód oczekuje cudów w aucie dziesięcioletnim, bez ryski, zaprawek powtórnych lakierowań. To nic, ze dotychczas jeździli samochodem skrzyżowanym z przystankiem autobusowym z kilogramami szpachli i rudej - przyłażą potem do ciebie jako sprzedającego i marudzą oraz wydziwiają
E18_Prestige_MultidriveS

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Stycznia 2019, 18:54:25 »
WOW, to ja wychodzą na JANUSZA bo do ani jeden z wymienionych na forum metod nie sprawdziłem :D jestem Januszem kupowania nowego auta :P
Do dziś nie znam grubości lakieru... czy były uszkodzenia w transporcie etc... Jeździ, spala tyle co pisze producent, wszystko wygląda dobrze, niema dziur w tapicerce :) ahh...

Ale teraz tak myślę czy opony nie powinny mieć tych kolorowych pasków ?? Ja ich na 100% nie miałem... chyba mi dali jakieś używane opony, pewnie z któregoś z aut testowych :P

Nie żartujcie... Czek listę ? Proponuje upewnić się że masz wszystkie dokumenty, że jeśli na kredycie będzie żona to ona też musi być obecna (sprawdź czy jedzie z Tobą, i swoim dowodem... czasem okazuje się że w torebce prędzej znajdzie klucz francuski niż dowód osobisty)  :cool: Hmm i tyle :)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline Mit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Stycznia 2019, 09:50:15 »
Zawsze podziwiam taką wiarę w ludzi. "Przecież pracownik banku mnie nie oszuka..." Niestety życie w którymś momencie weryfikuje. Odbierałem w swoim życiu kilka nowych samochodów ( większość służbowych ) i wiem do czego zdolni są dilerzy. Poszukaj sobie odcinki motowizjera w których przedstawione są historie jakie ludzie przechodzili, ponieważ nie sprawdzili samochodu przy odbiorze. <zalamka>

Chyba że  mieszkasz za granicą, tam jest inna kultura i prawo chroni konsumenta. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl