Autor Wątek: Kwestia wygody za kierownicą Priusa 2  (Przeczytany 3906 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
Kwestia wygody za kierownicą Priusa 2
« dnia: 11 Grudnia 2018, 10:01:37 »
Jak w temacie. Prius 2 nie oszukujmy sie ma fatalne fotele - krotkie siedzisko, brak podparcia ledzwiowego zadne trzymanie na boki (no ale to nie najwazniejsze bo priusem nikt na granicy przyczepnosci w zakrety raczej nie wchodzi).

Ja mam 185 wzrostu po jezdzie powyzej godziny czuje dyskomfort  a po 4-5 h raczej potrzebuje  pomocy zeby wysiasc.  Wiadomo ze to zalezy od tego kto jezdzi i jak jest zbudowany itd itp.

Jakie sa wasze odczucia???

W dojazdach kilka minut do pracy nie ma to znaczenia duzego nawet najniewygodniejszy samochod nie na sie we znaki. ale trasy to juz inna sprawa.

szukalem po necie jakis nakladnek i znalazlem jedna ale droga....

https://www.ceneo.pl/17898622

Czy ktos kiedus stosowal cos takiego?? niby tu opinie sa ok ale nigdy tez nie wiadomo kto je pisal...

Macie z tym jakies doswiadczenia?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Kwestia wygody za kierownicą Priusa 2
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2018, 13:09:48 »
Fotel w P2 to znany i szeroko omawiany temat na Priuschat. Niektorzy nawet zmieniali fotele z VOLVO, BMW i innych.
Ja robilem takie rzeczy(zmiana foteli) w poprzednich autach. W P2 nie chciało mi się juz w to bawić.
Zmodyfikowałem fotel kierowcy wg. wskazówek z Priuschata plus moja inwencja i jest znośnie. Chociaz ja mam tylko 173cm wzrostu

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2018, 06:41:57 »
kupilem ta nakladke. we wtorek jade 1000 km. Opisze czy cos lepiej.

Napisz co zrobiles u siebie? podeslij te linki z priuschat ja masz gdzies na wierzchu. bedzie szybciej z szukaniem.

Dzieki
blarau

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2018, 11:56:06 »
Już kiedyś wcześniej skarżyłem się na fatalne wyprofilowanie foteli w P2. Jako kierowca zawodowy wiem, że po wielogodzinnym siedzieniu za kółkiem ciągnika siodłowego po odpowiednim ustawieniu fotela nie odczuwam żadnych dolegliwości kręgosłupa, natomiast wystarczy pojeździć trochę Priusem i ból przychodzi szybko. Nie jest to może jakiś nie do wytrzymania, ale skutecznie zatruwa życie i zniechęca do jazdy. Regularnie pokonuję Priusem trasy po tysiąc kilometrów i dla mnie te fatalne fotele to rzeczywiście jest duży problem. Poza tą niedogodnością jeździ mi się świetnie, lepiej niż czymkolwiek innym wcześniej.
Tonący brzytwy się chwyta, wykorzysta każdą szansę, postanowiłem więc zainwestować w tę nakładkę od Kulika. Efekt?
Pierwsze uczucie po zajęciu miejsca: dziwne... Nie to, że złe, ale jakoś tak dziwnie... Za to druga jazda już o wiele lepiej. Po trzech przejażdżkach już wiadomo: nareszcie jest wygodnie, właśnie tak jak powinno być! Przejechałem tak w sumie tysiąc kilometrów po polskich drogach i moja konkluzja: u mnie to działa, minęły bóle kręgosłupa! Do nakładki tak się przyzwyczaiłem, że gdy wczoraj ją zdjąłem na chwilę, to po zajęciu miejsca w fotelu czułem dyskomfort.
Dziś wieczorem śmigam do Holandii, mam nadzieję, że po raz pierwszy nie będę odczuwał dolegliwości.
Sama nakładka jest dobrze wykonana, materiały przyzwoite, szybki i łatwy montaż. Moe prywatne spostrzeżenie co do zasady działania mogę opisać tak: nakładka powoduje, że kręgosłup się o nią opiera, a łopatki automatycznie są odciągane do tyłu, przez co nie trzeba napinać mięśni karku, co właśnie było powodem bólu u mnie. Nie umiem powiedzieć, czy sprawdzi się w każdym przypadku, ale faktem jest, że u mnie się sprawdza i jestem bardzo zadowolony. Warto było dać trzy stówy, żeby teraz mieć spokój... No i Prius teraz spisuje się znacznie lepiej... Pozdrawiam świątecznie!
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2018, 11:58:54 wysłana przez joy »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2018, 15:55:27 »
PO obejrzeniu zdjęć tej nakładki widzę, że moje modyfikacje poszły dokładnie w tym samym kierunku zmiany kształtu fotela, jaką robi ta nakładka. I potwierdzam, że to właściwy kierunek. Plecy powinny głębiej "wchodzić" w oparcie a dół pleców powinien być bardziej "podparty".

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2019, 14:05:34 »
Hej
Kupilem tego kulika!

Wiec tak.... jest o nieboooooo lepiej!!!! drogie to cholerstwo ale mysle ze warto. Jest roznica na + i to duza.
Ja jestem wysoki 185 i podkladka na siedzisko troche powoduje ze siedze wyzej ale jest ok. Nie wiem moze zwykla podkladka ledzwiowa za 1/3 tej ceny by sprawe zalatwila ale to jest jak najbardziej OK!
Wyglada to jak wygada heheheh nie dosc ze prius to jeszcze jakies nakladki... jak ktos zaglada to pewnie spodziewa sie jakiegos goscia 80+ ale nie ma sie co wstydzic.... projekt tego modelu i tych siedzisk  powstal w 2003 roku a to juz bylo 16 lat temu! wiec nie ma sie co dziwic ze fotele do bani a malo tego wysiedziane od 10 lat i wlasnie leci 11 w moim P2.

jednym slowem polecam.

Offline Agness06

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Prius II
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Czerwca 2025, 12:13:04 »
Witam, odświeżę trochę temat. Mam oczywiście ten sam problem czyli bolące plecy po paru godzinach jazady na Prius 2 I tu moje pytanko czy nakładki o których mowa i są faktycznie skuteczne, może jest coś lepszego?
Jeśli to nie problem to poproszę również o link do priuschat z tematem foteli...
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl