Autor Wątek: Prius I - rozładowana bateria HV  (Przeczytany 9502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Prius I - rozładowana bateria HV
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Grudnia 2018, 21:48:13 »
Lipola 3s ta ladowarka nie powinno sie ladowac, poniewaz nie posiada ona balansera. Chyba ze masz zewnetrzny balanser. Z tanich ladowarek modelarskich to Turnigy Accucell 6 albo iMax B6. Wada tych ladowarek to mala moc obwodu rozladowania 5W choc moc obwodu ladowania tez nie poraza (50W).

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudnia 2018, 21:56:52 »
Chyba ze masz zewnetrzny balanser.

Oczywiście. Tu jest niepotrzebny więc go nie ujawniałem, też zabytek :) Czeski MGM Compro BLCR-4F

Ha  :grin: znalazłem nawet fotkę w necie:

https://allegro.pl/balancer-li-pol-blcr-4f-mgm-i7616061254.html

sry za offtop ale chcialem pokazać ten "wiatraczek"  :cool:
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2018, 22:04:53 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudnia 2018, 22:30:13 »
Oczywiście. Tu jest niepotrzebny więc go nie ujawniałem,
  balanser nie potrzebny do ogniw typu NI-MH to miałeś na myśli bo toyota używa dwóch rodzajów akumulatorów: w Priusie, Aurisie Hybrid oraz Yarisie Hybrid stosuje baterie niklowo-metalowo-wodorkowe, a w Priusie + oraz w Priusie Plug-In litowo-jonowe.?
Prius 3 XW30 liftback.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Grudnia 2018, 23:02:58 »
Balanser głównie do LiPoli, i jezeli bateria ma więcej jak 2cele, jak cie ciekawi to poczytaj:
https://www.akumulatoryrc.pl/mobile/pl/i/ABC-LiPo/23

Teoretycznie można to wszystko robić "ręcznie" i w obecnych(PIII) bateriach balansowanie czyli zrównoważenie powinno sie wykonać wtedy jezeli wymieniamy kilka modułów w baterii HV po to żeby nie odbiegały swoimi parametrami od reszty ogniw. Na pewno nie takim balanserkiem, nie wiem czy by to przeżył.

Zostańmy w tym wątku przy P I gen.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2018, 09:01:19 wysłana przez fazibazi »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Grudnia 2018, 00:11:48 »
Ja uważam, że właściciel problemu posiada zbyt małą wiedzę, aby przeprowadzać takie akcje samemu. Grozi to porażeniem prądem/pożarem w najlepszym wypadku uszkodzeniem
W dodatku niepotrzebnie mieszacie mu w głowie nie jego techniką ogniw i ładowarkami nie do jego ogniw.

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2018, 00:13:56 wysłana przez wtyku »

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Grudnia 2018, 07:27:58 »
@wtyku  - nie przeczę i nigdy nie udawałem, że mam wiedzę na temat elektryki/elektroniki. Dlatego szukam informacji w miarę pnp, żeby po prostu podłączyć określony zasilacz w określonej konfiguracji, podładować całość, żeby odpalił i tyle - i za takie informacje byłbym/jestem bardzo wdzięczny  :good:

@fazibazi - bardzo Ci dziękuję za ofertę pomocy - tym bardziej doceniam, że jestem tu przecież nowy zupełnie. No i bardzo chętnie z niej skorzystam, jeśli rzeczywiście Twój zestaw nadaje się do naładowania modułów baterii w Priusie I z 2001 roku i napiszesz/poinstruujesz mnie, jakie wartości mam ustawić:) Wszystko oczywiście NA MOJĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.

Wiem, że sama kultura techniczna i zaplecze narzędziwo-garażowe nie predestynują mnie do zabawy w wielkoskalową regenerację hybryd (haha) jednak wierzę, że z Waszą pomocą jedną ładną hybrydę uda mi się uruchomić  :o  :song:

ps. spojrzałem na ładowarkę imax b6 - są dostępne i tanie. Taka rzeczywiście obsługuje priusowy typ aku i da się na niej ustawić parametry do podładowania po dwa moduły jednocześnie?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Grudnia 2018, 08:38:11 »
Rozbierałeś już baterię, masz zdjęcia ze środka, jak to wszystko wygląda? Trochę lat ma więc może być rożnie z tymi ogniwami tym bardziej że stał długo bez doładowania.
Nie śpiesz się nigdzie, samochód i tak nie jeździ a masz przecież drugi (czy tam żona ma ;) ), pracuj w rękawicach, nie śpiesz się, jak nie wiesz to zapytaj, pomożemy. Na początek znalazłem to:

https://www.youtube.com/watch?v=cNrAZTxirjw

Trochę poszukałem i nie będzie tak źle. Jeżeli to NHW11 to bateria wygląda jak w "naszych". Na początku obejrzał bym czy cele nie sa spuchnięte (wymiana), wyczyszczenie blaszek przy okazji. Auto jeździło czy kupiłeś w takim stanie rozładowanym?

A tu z priuschat tutorial:
https://priuschat.com/threads/how-to-change-the-hv-battery-cell-module-s-on-gen-1-prius.161020/

A tu główny dział PI z PC i na nim był zawiesił oko na najbliższe dni przed zabieraniem się do czegokolwiek. Bezpieczeństwo przede wszystkim:
https://priuschat.com/forum/generation-1-prius-discussion.87/
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2018, 09:10:05 wysłana przez fazibazi »

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Grudnia 2018, 09:10:45 »
Kupione z rozładowanym - długa historia, w każdym razie jeździło i nie wyrzucało żadnych błędów, zanim trafiło do garażu.

Zdjęcia i filmy widziałem, angielski znam, zaplecze techniczne posiadam, a spieszyć mi się nie spieszy, bo to 4 auto w rodzinie kupione tylko ze względu na niesamowicie ładny stan. Po świętach wyjmę baterię, otworzę i zamieszczę zdjęcia - i poproszę grzecznie o ocenę wizualną i dalsze wskazówki:)

ps. kupić tę B6, żeby potem nie czekać?

edycja: tak, to ta wersja z baterią na podłodze bagażnika, jak w II.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Grudnia 2018, 11:33:55 »
Do iMaxa B6 potrzebujesz zasilacza ew. szukaj wersji z wbudowanym zasilaczem.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Grudnia 2018, 19:13:51 »
To takich ogniw nie potrzeba żadnej skomplikowanej ładowarki, ani tym bardziej balansera jak będzie ładował po 2 ogniwa. Wystarczy zwykły zasilacz stabilizowany najlepiej regulowany na którym ustawi 17V i podłączy zgodnie z biegunowością do pary ogniw. Nawet 17V nie potrzeba bo naładuje ogniwo do pełna, tylko ustawić w granicach 15V aby odpalił i reszta doładuje się sama.
Tylko najpierw trzeba zacząć od pomierzenia każdego ogniwa, bo może się okazać że któreś jest padnięte całkowicie i ładowanie nic nie da lub tylko złącza są  zaśniedziałe i wystarczy przeczyścić i nic nie trzeba ładować.

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Grudnia 2018, 00:18:46 »
Dokładnie, czyli wystarczy prostownik samochodowy. Kupowanie iMaxa b6 to jest rada dla hobbystów.

Jeśli byś chciał kupć tego b6 to musisz wiedzieć, że znaczna większość to są lepsze lub gorsze klony. Ja mam klona, działa super, ale po jakimś czasie stwierdziłem, że bez sensu, bo bałbym się zostawić go bez nadzoru.
Orginał kosztuje około 150zł i w górę. Do tego potrzebujesz zasilacz. Na allegro sprzedają po kilkanaście złotych stare zasilacze z laptopów IBM. Wtyczka i parametry idealnie pasują.

Ale.... moim zdaniem nie potrzebujesz takiej ładowarki. To zbędny wydatek, a trudność w jego podłączeniu jest większa niż przy prostowniku.

Podłącz parę modułów pod prostownik i pilnuj napięcia. Jak dobijesz do 14.5V w kilku najsłabszych blokach to powinno wystarczyć.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Grudnia 2018, 00:26:10 »
A jak bedzie chcial sobie rozruchowego lipola naladowac to co, tez prostownikiem? A moze samochod RC sobie albo dziecku kupi? Ladowarka wiele nie kosztuje a nie trzeba pilnowac napiec, ze o informacji ile weszlo pradu nie wspomne.

Offline Sad Ripper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Grudnia 2018, 08:54:54 »
Dzięki, kupiłem, ponoć oryginał ze zdrapką i hologramem, z wbudowanym zasilaczem - cena wskazuje również na oryginał. Teraz niestety świąteczne wyjazdy i dopiero styczeń wejdę do garażu, ale już się cieszę na oderwanie się od komputera i troszkę prac manualnych!

Będę informował na bieżąco - w tym również prosił o wsparcie:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl