Autor Wątek: Auris 2 HSD - czujniki ciśnienia  (Przeczytany 28352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
Auris 2 HSD - czujniki ciśnienia
« dnia: 15 Grudnia 2018, 12:00:25 »
Witajcie

Wymieniałem koła na zimowe niecały miesiąc temu, dziś zaświeciła mi się kontrolka ciśnienia. W obu kompletach mam czujniki oryginalne toyoty, spodziewałem się, że po wymianie kół kontrolka od razu się zaświeci i będzie trzeba programować. Ale nie, jeździłem miesiąc i dzisiaj się zapaliła. Sprawdziłem ciśnienie, jest OK. Ktoś wie czemu tak, dopiero po miesiącu auto się obudziło, że ma "nowe" czujniki? Bo już myślałem, że może stał się cud i Auris zapamiętał dwa komplety...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 2 HSD - czujniki ciśnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2018, 12:45:42 »
U mnie też na zimę nie wiadomo z jakich przyczyn kontrolka się zaświeci, zresetuje i po problemie do wiosny

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2018, 14:41:31 »
Taki reset to mogę sobie sam zrobić łatwo, czy serwis?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2018, 15:17:53 »
W oczekiwaniu na odpowiedz proponuje przeczytac instrukcje obslugi samochodu.

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2018, 16:52:28 »
Wychodzi na to, że mam instrukcję z innegro rocznika bo tej kontrolki w ogóle nie ma w instrukcji nigdzie. Jakby auto nie miało takiej funkcji w ogóle. Nie ma jej nawet na rysunku zegarów, gdzie są narysowane wszystkie kontrolki.
Pobrałem instrukcję z sieci do aurisa po liftingu (ja mam wersję 2014, tuż przed liftingiem) i tam jest opisane zerowanie. Może to i tak nie pomóc, bo u mnie lampka najpierw miga, a potem świeci, co oznacza wg instrukcji:
Gdy po wybraniu przyciskiem rozruchu stanu IGNITION ON często zdarza
się, że lampka ostrzegawcza ciśnienia w ogumieniu miga przez 1 minutę,
a następnie zaświeca się na stałe, należy zlecić autoryzowanej stacji obsługi
Toyoty lub innemu specjalistycznemu warsztatowi sprawdzenie samochodu.

:/

Offline marciniszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2018, 17:27:55 »
U mnie wystarczy otworzyć schowek i po jego lewej stronie jest przycisk do resetowania, sprawdź u siebie.

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2018, 21:26:46 »
Mi zapaliła się po tygodniu od wymiany na zimówki i oczywiście jak ruszyłem w trasę i wjechałem na autostradę. Jeżeli kontrolka miga na początku i potem świeci, tzn. że na początku szuka i nie może znaleźć czujników. U mnie pomogło przełączenie na drugi komplet (był już zakodowany wcześniej) poprzez 3x naciśnięcie guzika w schowku.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2018, 11:13:28 »
W schowku musisz mieć przycisk. Przytrzymaj go kilka sekund aż lampka zacznie migac

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2018, 21:05:51 »
Przełączenie na drugi komplet to podstawa. Muszą być wprogramowane 2 komplety. Nie wszystkie stacje ASO wiedzą jak przełączyć się między kompletami.
Wiem to z autopsji.
Żenada.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2018, 21:14:20 »
Nie wszystkie stacje ASO wiedzą jak przełączyć się między kompletami.
Niemożliwe :o
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline sbronko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2018, 22:18:56 »
Przełączenie na drugi komplet to podstawa. Muszą być wprogramowane 2 komplety. Nie wszystkie stacje ASO wiedzą jak przełączyć się między kompletami.
Wiem to z autopsji.
Żenada.

Hmm... jak kupowałem rok temu auto w Toyota Plus w Gdańsku, to mi powiedzieli, że będę musiał za każdą zmianą programować, bo pamięć jest na 1 komplet. Oni przy zakupie dodawali mi właśnie zimówki, letnie były wcześniej dodane. Auto jest z grudnia 2014.

Przy zmianie na letnie w tym roku też mi kontrolka świeciła, nie pojechałem z tym do aso (bo chcieli 250zł), tylko do Noraouto. Tam mi mieli dodać czujniki, próbowali to zrobić i oddali mi auto mówiąc, że się nie udało. Ja wsiadłem do samochodu i kontrolka się nie zapaliła, więc uznałem, że jednak im się udało. Czyli MOŻE te letnie już były dodane, dlatego mieli jakiś problem. A może jednak mam pamięć na 1 komplet. Słabe jest to, że gdzie popatrzę, albo zapytam, tam jest inna informacja. Tu na forum też widziałem różne zdania na temat możliwości 2 kompletów w Aurisie przed liftingiem.
Tak na marginesie, to podobnie miałem przy problemie z pinem do autoalarmu - w jednym ASO w Krakowie mi powiedzieli, że mogę sobie drugi kluczyk bez karty wyrzucić, bo się nie da nic zrobić jak pinu nie znam, a w drugim się okazało, że jednak wszystko się da i mam nowy pin, w dodatku bardzo szybko.

Tak że duże dzięki za odpowiedzi, przycisk w schowku znalazłem :), ale próba kalibracji (przytrzymanie) nic nie dała. Nie wiedziałem, czy auto ma być zapalone (READY+P) czy tylko włączone, próbowałem na włączonym i przytrzymanie tego przycisku nie dało żadnego efektu. Spróbuję jeszcze przełączenia, a do ASO i tak się wybieram, bo mi hamulce piszczą, więc przy okazji o te czujniki dopytam.

Offline Ordi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2018, 22:36:16 »
Powinieneś mieć to napisane w instrukcji. Jeżeli w tej co ściągnąłeś nie ma nawet ikonki kontrolki ciśnienia na rysunku zegarów to wydaje się, że jednak to nie ta instrukcja.
Niestety nie orientuję się, czy w 2014 była już dodana możliwość kodowania 2 kompletów czujników.

Odnośnie przycisku.
Przytrzymanie przycisku przez kilka sekund kalibruje czujniki. Czyli najpierw pompujemy i spr. czy w każdym kole jest równo i na to ustawiamy. Oczywiście czujniki skalibrujesz pod warunkiem, że miałeś je już wcześniej zakodowane i przypisane w komputerze pokładowym.

Naciśnięcie 3x przycisku w czasie <3s przełącza czujniki (pod warunkiem, że auto ma tę opcję i ma już zakodowane 2gi zestaw). U mnie zadziałało jak miałem odpalone auto do jazdy, choć instrukcję zrozumiałem inaczej.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2018, 22:38:07 wysłana przez Ordi »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudnia 2018, 22:56:27 »
Możliwość zaprogramowania dwu kompletów czujników pojawiała się w wersji A2 FL, czyli coś od czerwca 2015.
PS. "Kalibracja czujników" to tak naprawdę zapisanie w TPMS (ECU)  aktualnych wartości ciśnień z czujników - jako wartości odniesienia. Tak więc kalibracja bez faktycznego sprawdzenia ciśnień na "zimnych" oponach jest beeee.
Spalanie - Motostat.pl

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2018, 23:21:27 »
Ja w Aurisie 2 FL 2016 mam dwa komplety zakodowane.
W Aurisie 2 z 2014 nie mam czujników w kołach.

Offline mummy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Grudnia 2018, 23:24:27 »

...
PS. "Kalibracja czujników" to tak naprawdę zapisanie w TPMS (ECU)  aktualnych wartości ciśnień z czujników - jako wartości odniesienia. Tak więc kalibracja bez faktycznego sprawdzenia ciśnień na "zimnych" oponach jest beeee.

Po podpięciu komputera można odczytać wartości ciśnienia i nawet temperaturę w kole.
Oczywiście nie można odczytać tego w komputerze pokładowym. Musieli zostawić  te bajery dla Lexus-a.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl