Autor Wątek: Hybryda i autostrada.  (Przeczytany 47934 razy)

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
Odp: Hybryda i autostrada.
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Kwietnia 2019, 10:42:53 »
Zmień tryb z eco na normal. Już czwarty tysiąc testuję hybrydę i jest coraz lepiej.
Czemu zmienic tryb eco na normal??? nic to nie daje tyle ze gaz mniej reaguje i nic wiecej!

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 12 Kwietnia 2019, 11:51:44 »
Zmień tryb z eco na normal. Już czwarty tysiąc testuję hybrydę i jest coraz lepiej.
Czemu zmienic tryb eco na normal??? nic to nie daje tyle ze gaz mniej reaguje i nic wiecej!
Jak nie jedziesz na tempomacie to daje, bo nie musisz nogi tak mocno wciskać cały czas ;)

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Kwietnia 2019, 20:55:26 »
Na normal skrzynia mniej wyje i lepiej reaguje na gaz.

Offline JRA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Kwietnia 2019, 17:51:27 »
Często jeżdżę A2 Waw - Łódź. Różne warunki, różne natężeniue ruchu. Prędkości na adaptacyjnym tempomacie w zależności od dnia 110-140km/h. Spalanie od 4,5 do 7,5L. W zależności od kierunku wiatr może dodać lub odjąć 1L/100kmh.
ex. Auris TS HSD '15
ex. Auris TS 1.6 '17
ex. Corolla 1.6 '16
ex. CHR HSD Selection '18
ex.Corolla Comfort 1.6 '17
Corolla Sedan HSD '19
CHR HSD Selection JBL '19

Offline Kovval

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Kwietnia 2019, 19:56:00 »
Na normal skrzynia mniej wyje i lepiej reaguje na gaz.

Kolego to nie skrzynia wyje tylko motor bo ma duże obroty.

Offline depalma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Kwietnia 2019, 21:47:37 »
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Rzeczywiście autostrada nie powinna być problemem o ile nie będzie za dużo wyprzedzania.
Jazda że stałą prędkością byłaby optymalna...

Droga dwupasmowa, szybkiego ruchu z dużą ilością TIRow będzie za to wyzwaniem
Szczególnie że napęd nie zapewnia dobrej "elastyczności" przy przyspieszaniu od 60 do 120 km/h

Widzę że korzystanie z tempomatu będzie kluczowe...
W moim przypadku jest to raczej problem "mentalny" z mocnym wciskaniem pedału gazu aż na pole POWER
Staram się trzymac się pola ECO ale to może być pułapka bo spalanie przy przyspieszaniu/rozpedzaniu i tak jest wysokie czyli kłania się "pulse and glide"...
W chwili "pulse" starałem się być na polu ECO co chyba nie do końca jest oszczędne długofalowo
Coś czuję że lepiej zrobić "pulse" w polu POWER i raczej trzymać się prędkości...

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Kwietnia 2019, 18:16:41 »

Widzę że korzystanie z tempomatu będzie kluczowe...
W moim przypadku jest to raczej problem "mentalny" z mocnym wciskaniem pedału gazu aż na pole POWER
Staram się trzymac się pola ECO ale to może być pułapka bo spalanie przy przyspieszaniu/rozpedzaniu i tak jest wysokie czyli kłania się "pulse and glide"...
W chwili "pulse" starałem się być na polu ECO co chyba nie do końca jest oszczędne długofalowo
Coś czuję że lepiej zrobić "pulse" w polu POWER i raczej trzymać się prędkości...
Przecież masz aktywny tempomat, ustaw sobie na jaki tryb chcesz a auto samo Ci przyśpieszy. W czym problem?

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Kwietnia 2019, 20:22:04 »
No, ja bym jeszcze dodał że różnica jest gdy mamy 1 kreskę na baterii, a gdy mamy ful baterię :)

Jechałem 50 km/h w deszczu na zimówkach, bateria full bez jednej kreski, żeby wyprzedzić tira wcisnąłem pedał gazu do podłogi (tryb NORMAL), po czym skręciłem kierownicom żeby zacząć wyprzedzanie, zaświeciła mi się kontrola trakcji, poczułem jak szarpnęło autem (może esp się aktywowało).
Nigdy żadnym autem tak nie miałem, chyba że jazdą po śniegu, tam podczas wyprzedzania jeśli da się za dużo gazu to auto wpada w poślizg...

... silnik elektryczny dysponuje mocą 72 KM która jest dostępna "od zera obrotów" od razu full moc.

[Całość ma 142 NM, niby nie dużo, jednak trzeba pamiętać że skrzynie typu cvt (tu e-cvt) nie lubią większej mocy niż 150 NM, to znaczy ich zużycie jest wtedy bardzo przyśpieszone. Moc jest tak duża że niszczy skrzynię... Mi się wydaje że inżynierowie z Japonii stwierdzili "ma być niezawodne", w końcu to suv... nawet z mocą 200km będzie mu daleko do sportu...]
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline depalma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Kwietnia 2019, 21:11:40 »
Dzięki za info.
Byłem wczoraj w serwisie i podjąłem ten temat. Bardzo sympatyczny pan z obsługi (również entuzjasta i użytkownik hybryd) poradził zeby proces wyprzedzania zacząć wcześniej tzn wcisnąć gaz do obszaru "power" i poczekać aż auto wejdzie na obroty i zacznie zwawiej przyspieszać. Podobno jest to kwestia przyzwyczajenia, bo działa to inaczej niż w konwencjonalnym napędzie... Powiedział że ten proces trwa tak długo ponieważ eCVT utrzymuje zawsze optymalne obciążenia silnika.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Kwietnia 2019, 10:17:20 »
tzn wcisnąć gaz do obszaru "power"

Wciśnij pedał gazu do końca i jeszcze mocniej aż poczujesz specyficzny "klik" pod nogą  :song: a wtedy włączy się kickdown  :good:

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Kwietnia 2019, 08:40:29 »
No, ja bym jeszcze dodał że różnica jest gdy mamy 1 kreskę na baterii, a gdy mamy ful baterię :)

Jechałem 50 km/h w deszczu na zimówkach, bateria full bez jednej kreski, żeby wyprzedzić tira wcisnąłem pedał gazu do podłogi (tryb NORMAL), po czym skręciłem kierownicom żeby zacząć wyprzedzanie, zaświeciła mi się kontrola trakcji, poczułem jak szarpnęło autem (może esp się aktywowało).
Nigdy żadnym autem tak nie miałem, chyba że jazdą po śniegu, tam podczas wyprzedzania jeśli da się za dużo gazu to auto wpada w poślizg...

... silnik elektryczny dysponuje mocą 72 KM która jest dostępna "od zera obrotów" od razu full moc.

[Całość ma 142 NM, niby nie dużo, jednak trzeba pamiętać że skrzynie typu cvt (tu e-cvt) nie lubią większej mocy niż 150 NM, to znaczy ich zużycie jest wtedy bardzo przyśpieszone. Moc jest tak duża że niszczy skrzynię... Mi się wydaje że inżynierowie z Japonii stwierdzili "ma być niezawodne", w końcu to suv... nawet z mocą 200km będzie mu daleko do sportu...]
w hybrydzie generalnie ESP/ABS słabo reagje i trzeba miec to na uwadze- kilka razy zdarzyło mi sięna śliskiej nawierzchni "zerwać" przy mocnym wciśnięciu gazu i reakcja zawsze była dość późna ( w innych autach z klasycznym napędem tego nie zauważyłem).
A co do przyspieszania - stan naładowania aku ma fundamentalne znaczenie dla elastyczności ;) Przyspieszasz nie mocą, tylko momentem, a silnik elektryczny ma go od razu ( spalinowy musi się rozkręcić, a do tego bywa że jest .. wyłączony -więc najpierw musi wystartować ;) ). Nie wiem jak eCVT steruje rozdziałem momentu obrotowego ( ciężko się doszukać info - jaki max moment jest tam kierowany na koła ), ale sam fakt że on jest od razu swoje robi, nieraz jeździłęm czy to A czy krajówkami i problemu z wyprzedzaniem nie doświadczyłęm ( a mam też drugie, ponad 200konne auto, wiec mam z czym porównywać). Jedyny minus to faktycznie spory hałas przy mocnym depnięciu

Offline depalma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Kwietnia 2019, 22:04:21 »
Wielkie dzięki @RafalWawa! Myślę że to jest klucz do rozwiania moich obaw..
Rozumiem zatem że rozpędzanie auta przed wyprzedzaniem z "pusta" oraz z "pełna" bateria to są generalnie dwa, inaczej wyglądające manewry z punktu widzenia dynamiki?

Offline doktor7

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Kwietnia 2019, 19:26:14 »
Wtrącę się, moim zdaniem różnicę czuć. Na początku myślałem że to bardziej spowodowane jest odczuciem akustycznym, bo miałem wrażenie że przy jednej kresce, silnik spalinowy ma jak by więcej roboty do wykonania i wchodził jak by na jeszcze większe obroty (tak wiem że to nie możliwe, ale tak to odczuwam).
Natomiast kiedy brakuje 1 kreski do full baterii, silnik spalinowy jak by nie ma takiej ochoty wchodzić na tak wysokie obroty, i jest jakby "spokojniej".

Generalnie jeśli akumulator ma 3, 2, 1 kreskę do końca lub jest full naładowany to przyśpieszanie mogę nazwać przyjemnością (wyprzedzałem wieloma autami, dizlami, benzyniakami...). Fajne jest to że nie trzeba dotykać lewarka (w celu redukcji), rzut oka w lusterko, wciskasz do podłogi, kierunkowskaz i w momencie wyprzedzania auto będzie już dysponowało pełną mocą obu silników :) Można powiedzieć że od momentu wciśnięcia w podłogę trzeba "odczekać" 1 sek, i gotowe (czyli tyle ile zajmuje wrzucenie kierunkowskaza, i skręcenie kierownicy...)
"...Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili..."

Offline depalma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Kwietnia 2019, 19:34:20 »
Dzieki. W swoim pytaniu mialem na mysli trase droga szybkiego ruchu a na takiej jest wieksze prawdopodobienstwo ze bateria bedzie stale naladowana, prawda?
Mysle tu glownie o trasie Gdansk-Szczecin z wieloma szybkimi odcinkami polaczonymi z licznymi miasteczkami = ograniczeniami predkosci...
W slad za waszymi spostrzezeniami - nie powinno byc tak zle z "elastycznoscia" napedu przy wyprzedzaniu (o ile bateria bedzie w miare pelna)
Byc moze bede mogl sam tego doswiadczyc juz za 2 tygodnie... :-)

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Kwietnia 2019, 21:31:56 »
Generalnie przyspieszenie i dynamika wyprzedzania jest na tym samym poziomie  :good: niezależnie od stanu naładowania baterii, jednak odczucie wysoko kręconego silnika spalinowego zachodzi zdecydowanie przy rozładowanej baterii trakcyjnej.  :|
Na trasie do takiego efektu raczej rzadko dochodzi a w mieście i drogach podmiejskich wszystko zależy od kierowcy :song:
Już kiedyś napisałem i wielu ty potwierdzi  :beer: hybryda najlepiej sprawuje się w rękach doświadczonego kierowcy  :good: dynamiczne przyspieszanie do założonej szybkości i utrzymanie tej prędkości oraz łagodne hamowanie przed zamierzonym manewrem to podstawa :beer:
Taki styl jazdy utrzymuje niskie spalanie i odpowiednie naładowanie baterii.
Niestety część kierowców krytykuje taki styl jazdy i same hybrydy  <zalamka> twierdząc że silnik w hybrydach wyje a kierowcy hybrydy i same hybrydy są zawalidrogami.  :czerwona:
« Ostatnia zmiana: 27 Kwietnia 2019, 21:36:44 wysłana przez zdenek2007 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl