Autor Wątek: Chłodnica i wentylator  (Przeczytany 28909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yufuyf

• Gość
Chłodnica i wentylator
« dnia: 21 Maja 2005, 22:48:09 »
Nigdzie nie mogęsiędoczytać czy to jest prawidłowe, że wentylator na chłodnicy kręci sięzawsze, powoli, ale ciągle (no chyba, że gorąco - to wtedy sięzałącza na maxa).

1mz-fe, 3.0/v6, USA, 94r. Camrak
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2006, 18:49:02 wysłana przez Marcjan »

papajoe

• Gość
Ch³odnica i wentylator
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2005, 12:05:36 »
Wszystko jest OK , wentylator chłodnicy w V6 ma siękręcić
cały czas , napędzany jest płynem od wspomagania kierownicy

pozdrawiam

Tomek

yufuyf

• Gość
Ch³odnica i wentylator
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2005, 12:41:25 »
????  :shock:  :shock:  :shock: płynem od wspomagania kierownicy??? może chodzi o olej silnika albo skrzyni?

Offline Arturro333

• Toyot Leżący
  • *
Ch³odnica i wentylator
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2005, 15:15:19 »
Dziwna sprawa silnik olejowy do wiatraka?? ;)

U mnie są dwa elektryczne i nie kręcą sięjak jest chłodno przy normalnej jeździe, ale jeszcze zerknębo jakby siępowoli kręciły to mogłbym poprostu nie słyszeć. Ale jak jest ostatnio tak gorąco i mam włączoną klimęto nieźle huczą...
Arti 1MZ-FE

arkady2222

• Gość
Włączające się wentylatory
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2010, 09:10:15 »
Witam wszystkich
Zauważyłem, że dość często załączają mi się wentylatory, praktycznie za każdym razem jak się zatrzymam, to już po chwili zaczynają się kręcić.
Czy wentylatory w Camry powinny właśnie tak się zachowywać, czy mam zacząć się martwić ?

Proponuje wnikliwie zapoznać się z postanowieniami regulaminu!
Tematy scalam.
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2010, 15:06:27 wysłana przez SZYMON14 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Chłodnica i wentylator
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2010, 19:54:16 »
Przy sprawnym i wydajnym systemie chlodzenia  elektryczne wentylatory praktycznie sie nie wlaczaja,dopiero przy wlaczonym AC zaczynaja pracowac na maxa.System chlodniczy jest wydajny kiedy ma czysta chlodnice i caly system i plyn nie starszy jak 2 lata.Medium starsze robi sie ciecza zraca i nie odbierajaca tak dobrze ciepla z silnika.
Pzdr.A8 2,2
P.S Kiedys sprawdzilem w Wloszech na autostradzie do ilu mozna jechac na jednym wentylatorzre i do ilu na dwoch wentylatorach  przy temperaturze otoczenie +30C w cieniu wlaczonym AC.Na dwoch wentlatorach i 210km/h a najednym max do 170km/h bez problemu.Powod tego sprawdzianu wysiadl jeden z wentylatorow no i sie zorientowalem ze powycej 170km/h zaczyna temperatura sie lekko podnosic .

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2010, 21:40:59 »
To dlaczego u mnie się włączają to ja nie mam pojęcia <diabel> płyn mam prawie dwu letni, pompa też, chłodnica czysta i mi się włączają w na postoju co 3-4 minuty...wot zagadka  :grin:

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2010, 03:32:42 »
Na postoju maja prawo sie wlaczac czesto.Po prostu zobacz na czujnikach temperatury zamontowanych w chlodnicy przy jakiej temperaturze zaczynaja pracowac.Byc moze jest troche nizsza temperatura pracy i stad takie zjawisko.Czujnik znajduje sie na dole chlodnicy.Problem bylby gdyby sie nie wlaczal wentylator.
Pzdr.A8 2,2

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipca 2010, 21:43:46 »
Mi sie wlasnie spalil prawy wentylator chlodnicy, nie wiecie moze czy bez szalenstw ten jeden da sobie rade? I jak mozecie to podajcie jakies namiary gdzie moge kupic wentylator prawy do Camry 3.0 95 rok 1mz-fe.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lipca 2010, 22:31:11 »
W takie upały jeden może mieć ciężkie życie. Allegro.pl

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lipca 2010, 22:53:45 »
Własnie szukalem na allegro i znalazlem nowy wyglada podobnie, ale w opisie jest ze to do 3vz-fe a moj jest 1mz-fe, nie wiem czy to ma znaczenie, wyglada bardzo podobnie.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1084536178

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Lipca 2010, 04:20:27 »
Człowiek, który to sprzedaje ma chyba mózg po jakimś kataklizmie.

W 3VZ było i jest tylko i wyłącznie hydrośmigło. Początkowo było tylko w jednej wersji, obecnie występuje już w dwóch : sprawnej i niesprawnej  <diabel>

Aukcja nadaje się tutaj : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=23558, a sprzedawca do odstrzału, za wprowadzanie ludzi w błąd.

Szukaj dalej, elektryczne wiatraki w 1MZ były między sierpniem 94 a sierpniem 96. Jest duża szansa, że podejdzie z IV, ale nie mam teraz już siły grzebać w EPC.

3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lipca 2010, 04:24:40 »
Najtaniej i najpewniejszy to jest zakup uzywanego na zlomie ale orginala.Sprawdzic tylko typ aby byl taki sam.
Pzdr.A8 2,2

Offline kunikmar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipca 2010, 09:04:05 »
Człowiek, który to sprzedaje ma chyba mózg po jakimś kataklizmie.

W 3VZ było i jest tylko i wyłącznie hydrośmigło. Początkowo było tylko w jednej wersji, obecnie występuje już w dwóch : sprawnej i niesprawnej  <diabel>

Aukcja nadaje się tutaj : http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=23558, a sprzedawca do odstrzału, za wprowadzanie ludzi w błąd.

Szukaj dalej, elektryczne wiatraki w 1MZ były między sierpniem 94 a sierpniem 96. Jest duża szansa, że podejdzie z IV, ale nie mam teraz już siły grzebać w EPC.

Ale czy to znaczy, ze to nie jest ten wiatrak bo wyglada identycznie?

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lipca 2010, 10:07:15 »
Mi sie wlasnie spalil prawy wentylator chlodnicy, nie wiecie moze czy bez szalenstw ten jeden da sobie rade? I jak mozecie to podajcie jakies namiary gdzie moge kupic wentylator prawy do Camry 3.0 95 rok 1mz-fe.

Sprawdź może tutaj:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=23040.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl