Autor Wątek: Prius II Test spalania w mieście /video  (Przeczytany 1983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Verso79r

• Toyot Leżący
  • *
Prius II Test spalania w mieście /video
« dnia: 16 Stycznia 2019, 17:07:57 »
Z Priusem na co dzień, fakty i mity.
Zapraszam na test spalania w mieście.
https://youtu.be/i0HWxKmRxyc

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prius II Test spalania w mieście /video
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2019, 16:14:02 »
Bardzo dziwny wniosek z tą hybrydą w mieście.
Przedstawiona teza, że najmniej pali pod miastem jest prawdziwa, ale tylko jeśli naszym celem jest uzyskiwanie rekordów dla zabawy. Tym tokiem rozumowania najlepszym środowiskiem dla hybrydy jest garaż, pali 0.
Samochód ma służyć do przemieszczania się wedle potrzeb użytkownika. W mieście jest gigantyczna różnica pomiędzy hybrydą a inną spalinową alternatywą. Na krótkich odcinkach, zimą i na zimnym silniku podobne samochody palą od 10 litrów w górę.  Stwierdzenie, że hybryda jest najlepsza do miasta, oznacza, że tam ma największą przewagę. To, że w mieście pali najmniej to chodzi o to, że inne samochody w mieście palą dużo więcej, a nie, że najlepsze spalanie w priusie można uzyskać jeżdząc po na mieście.
To co się zarzuca hybrydzie: zwiększone spalanie w mieście, na krótkich dystansach i w zimie, paradoksalnie jest jej największą zaletą, gdyż każda spalinowa alternatywa wypada wielokrotnie gorzej w tych samych warunkach.

Mam nadzieję, że to konstruktywna uwaga. Życzę powodzenia w tworzeniu fajnego kanału.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2019, 16:29:29 wysłana przez zetor2 »

Offline Verso79r

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2019, 17:40:50 »
Dziękuję za komentarz
Może w ten sposób,  miałem na celu pokazać spalanie w mieście,  nie miałem na celu porównywać Priusa do innych samochodów z konwencjonalnym napędem,  test może dziwny ale takich testów w sieci brak,  a po drugie ktoś pytał o taki test więc zrobiłem.  Tak jak wspominałem w wideo,  do miasta tylko do miasta na krótki dystans tylko i wyłącznie samochód elektryczny.
Pozdrawiam

Offline elme1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius I
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2024, 15:31:30 »
Prius XW11 z 2001 roku o mocy silnika spalinowego 72Km . Start na zimnym silniku po nocy z temperaturą 3 stopnie Celsjusz na dystansie 3 kilometry po luźnym mieście - zużycie paliwa 9 l/100 kilometrów.  Powrót na rozgrzanym silniku dystans 3 kilometry - zużycie paliwa 2,95  l/100 kilometrów . Średnio z tego przejazdu 6 kilometrów osiągnąłem wynik około 6 l/100 kilometrów startując na zimnym silniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl