Autor Wątek: Zbieżność kół Auris 2017  (Przeczytany 2220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
Zbieżność kół Auris 2017
« dnia: 19 Stycznia 2019, 12:39:07 »
2017 Auris HSD TS
Witajcie,
Ostatnio podczas przeglądu gwarancyjnego w ASO zapytano mnie czy samochód lekko nie ściąga (nie pamietam którą stronę wskazano), bo podczas przeglądu zbadano zbieżność i wyszło ze jest coś lekko nie tak. Dodam, że niedługo przed przeglądam sam zmieniłem koła na zimówki (mam cały komplet na stalówkach na wymianę - zreszta kupony i wyważony w ASO), ale żadnego ściągania nie zauważyłem. Powiedziałem ze moim zdaniem jest ok, ale skoro coś tam wyszło to niech skorygują (było to dodatkowo płatne, ale niedrogo).
I teraz rzecz śmieszna - moim zdaniem po tej korekcie samochód ściąga na prawo. Dzisiaj nawet próbowałem przy 130 na autostradzie na prostym równym odcinku i gdyby nie nieznaczne korygowanie na lewo to bym wjeżdżał w barierki.

Jak to do cholery możliwe ze pomiar i korekta w ASO, która niby ustawiła dobra zbieżność spowodowała objawy takie jakby właśnie tej zbieżności nie było?? I jeszcze za to mnie skasowali...
Jeżdżąc po mieście tego nie da się wyłapać bo różnica pojawia się dopiero w trasie. Nieznaczna ale na tyle widoczna by ja zauważyć i wymagająca mojej ciągłej korekty w lewo, co po prostu denerwuje.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2019, 12:40:39 wysłana przez villovsky »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Zbieżność kół Auris 2017
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2019, 13:10:54 »
Reklamuj, ja dzisiaj robiłem przegląd 90k i na pytanie czy w ramach tego przeglądu jest kontrola zbieżności dowiedziałem się, że płacę 1600zł i w tej cenie nikt nawet nie sprawdza zbieżności :) Ponieważ wiedziałem że wymaga korekty - dowiedziałem się tego podczas wymiany opon w Norauto, więc poprosiłem o korektę. Koszt 116,60zł.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2019, 13:51:49 »
Z tym ściąganiem, to nie jest takie proste. Auto wyraźnie leciało mi na prawo - zrobiłem zbieżność i wyszła idealna. Przyczyną były opony. Zmień przód z tyłem. Jak nic to nie da to prawa z lewą - konieczność przekładania opony na feldze bo podejrzewam, że masz opony kierunkowe. Oczywiście z wyważeniem. Upewnij się, że ciśnienie jest ok przede wszystkim. Opony nie zużywają się jednakowo i po jakimś czasie (a często i zamianie ich miejscami) powodować to może takie niemiłe konsekwencje.     

Offline villovsky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2019, 14:01:05 »
Dzięki za odpowiedzi.
U mnie jednak ewidentnie po zmianie kół na zimowe było wszystko ok, a po tej korekcie zbieżności (na tych kołach które sam zmieniłem bo to raptem 2 tygodnie różnicy były) nagle samochód delikatnie ściąga. Ja to widzę na samej pozycji kierownicy, bo akurat mam dobre oko, a na autostradzie to już ewidentnie widać po torze jazdy  :thumbdown:
Znowu trzeba będzie jechać i siedzieć na d*** w ASO  :czerwona:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl