Autor Wątek: Benzyna 1.8, wyciek oleju okolice rozrządu ?  (Przeczytany 14368 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tzi

• Początkujący
Benzyna 1.8, wyciek oleju okolice rozrządu ?
« dnia: 24 Stycznia 2019, 13:28:34 »
Hej,
  właśnie jestem na ścieżce dołączenia do szanownego grona posiadaczy Verso. Przy obdukcji namierzonego auta ( wersja 2011, 1.8, benzyna ) zobaczyłem zapocenie olejem na tylnej ściance silnika ( prawa strona ). Stan na zdjęciu ( robione od dołu bez ściągania osłony dolnej ) :

https://photos.app.goo.gl/EN9Fh8F7SY1nJRuX7

Niby tragedii nie ma, ale jako laik w temacie tego silnika nawet nie wiem co w tamtym rejonie może popuszczać ? Osłona rozrządu ? Pokrywa głowicy ? Jakiś czujnik ?

Wyciągnijcie swoje szklane kule i poradźcie czy to może być początek czegoś poważnego czy raczej norma i do łatwego usunięcia ?

Pozdrawiam

Tomek

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Benzyna 1.8, wyciek oleju okolice rozrządu ?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2019, 14:24:16 »
Poci się spod pokrywy napinacza rozrządu, standardowa przypadłość. Wymiana uszczelki podobno pomaga, ja nie wymieniałem.

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2019, 16:32:26 »
Witam
Zakupiłem Verso 1.8 z roku 2009, po lewej stronie silnika mam również wyciek, mechanik zdiagnozował wyciek spod pokrywy rozrządu, czy jest to usterka "eliminująca" auto ? czy po uszczelnieniu powróci "legendarna" niezawodność toyoty ?

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2019, 20:50:23 »
Poci się spod pokrywy napinacza rozrządu, standardowa przypadłość. Wymiana uszczelki podobno pomaga, ja nie wymieniałem.

Ja wymieniałem. Nie pomogło.

Zleciłem uszczelnienie pokrywy rozrządu. Pomogło na jakiś czas.

norma
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2019, 20:59:28 »
Dzięki za odpowiedź. Czyli "łatać" co jakiś czas jak się rozszczelni i jeździć ? Verso, które kupiłem ma dopiero 147tyś. przejechane. Ludzie z serwisu, w którym serwisuje we Wrocławiu, powiedzieli że to nie tragedia i żeby nie panikować  :-P Jestem umówiony na piątek na "naprawe" ale biję się z myślami czy zostawić ją czy sprzedać i wziąć np. Aurisa w kombi. Wszelkie rady, komentarze, opinie mile widziane.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maja 2019, 21:07:29 »
Nie przejmować się.

Serwisujesz u Sebastiana?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2019, 21:15:27 »
hehe tak :) do tej pory "wszystkie" toyoty u nich serwisowałem. Miałem corolle e12, e15 a teraz "rodzinne" Verso. Najbardziej zirytowałem mnie fakt, że auto w październiku 2018 na przeglądzie 135tyś było w pewnym ASO we Wrocławiu i nic nie ma papierach o wycieku, może stało się to przez te kilka miesięcy.... nie chce nikogo źle oceniać. Mam nadzieję że ekipa od Pana Sebastiana coś zaradzi.... Dzięki za pozytywny odzew

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2019, 21:47:42 »
A tak swoją drogą - jeśli ktoś coś źle zrobił, spartaczył, to w imię czego "nie oceniać źle", skoro chałę odwalił? Taka pozostałość po szkolnym, głupim zwyczaju "kablem nie jestem" czy inne powody?  :thumbdown:
...no pewnie: niech jedzie ktoś inny, to jemu też ten sam spartaczy.
Nie pojmuję - może jakieś wyjaśnienia konkretniejsze? :)

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Maja 2019, 21:58:55 »
Proszę Pana Horusa. Temat jest o wycieku, a nie o ASO. Ja tam auta nie serwisowałem, tylko poprzedni właściciel. Napisałem, że nie chcę źle oceniać bo nie wiem czy podczas przeglądu, który miał miejsce w październiku wyciek był. Kontaktowałem się z właścicielem, który twierdzi, że też nic nie wie :) pozostawiam sprawę bez komentarza.... Dla mnie ważne jest czy, teraz ja, jako nowy posiadacz używanego Verso mam się martwić wyciekiem z tematu czy nie.... Do ASO toyoty we Wrocławiu nie pojadę, bo poprzednie toyoty serwisowałem u Pana Sebastiana i tak będzie też z tym Verso. Napiszę więcej o temacie po naprawie.... pozdrawiam

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2019, 22:11:03 »
Albo wiesz - albo nie wiesz.
Jeśli natomiast - jak sugerujesz - nie wiesz, to nie piszesz z sugestią, że "może spartaczyli a może nie", bo to też jest nie w porządku. Tym bardziej że tak strasznie chyba "chcesz" być w porządku... ;)
Krótka piłka:
a) ktoś spartaczył - piszesz, że spartaczył, żeby inni się nie nacięli;
b) ktoś dobrze zrobił - również piszesz, tym bardziej.
A napisałeś to w formie sugerującej, że "zasadniczo nie wiadomo czy było czy spartaczyli czy nie - ale "nikogo nie chcesz źle oceniać".
Zdecyduj się: nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.
W takim razie nie sugeruj, że "może spartaczyli".  <regulamin>
...proszę Pana Mayonesssa  :grin: :roll:

Offline jablonski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Maja 2019, 08:30:16 »
Można spróbować samemu wymienić uszczelkę napinacza jeśli ktoś się czuje na siłach.
U mnie koszt 20zł i niecałe pół godzinki roboty.
Tu moja fotorelacja: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45855.0.html

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Maja 2019, 09:24:30 »
i nic nie ma papierach o wycieku
Bo ASO w papierach to wpisuje "pocenie się" jak samochód jest na gwarancji, bo wtedy klient zrobi to u nich.

Horus , kolega napisał że nie ma nic w papierach, co nie znaczy że ASO nie poinformowało poprzedniego właściciela bez wpisania w papiery. W takim wypadku Twoje uwagi to nadinterpretacja.
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2019, 09:26:09 wysłana przez Wojak WRO »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Maja 2019, 09:41:07 »
Nie ma żadnej interpretacji - to tylko są wnioski z tekstów typu: "może to było", ale "nie chcę źle oceniać". To jest nadinterpretacja - reszta to tylko proste wnioski. :)

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2019, 10:16:12 »
Nie brnijmy w tą dyskusję  :-)  Dzięki za odpowiedzi. Dam znać jakie wnioski po naprawie...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Maja 2019, 14:31:21 »
Odtłuść i obserwuj co się dzieje.

Horus - czy bedzie kiedyś post na którego nie odpiszesz ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl