Autor Wątek: Parowanie szyb z klimatyzacją i po wymianie filtra  (Przeczytany 4842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aiuen

• Prawie Toyot
Parowanie szyb z klimatyzacją i po wymianie filtra
« dnia: 24 Stycznia 2019, 22:23:01 »
Cześć wszystkim forumowiczom.

To moje pierwsze pytanie o pomoc/poradę. Uprzedzam, czytałem posty o parowaniu szyb, gdzie podawano rozwiązania w stylu:
- wymień filtr kabinowy
- włącz klimę

U mnie wygląda to tak. Auto kupiłem w październiku (brak mrozów). Pod koniec listopada miałem duży przegląd przy 150k podczas którego serwis wymienił filtry, płyny, oleje i wsio posprawdzał.
Niby wymienili również filtr kabinowy (mam pozycję na fv za nowy filtr), niby sprawdzili czy klimatyzacja działa. Jakoś na dniach po przeglądzie temperatury zaczęły spadać tak w okolice +3 i niżej i zaczęły się kłopoty.

Objawy:
1) zauważyłem, że jak są przymrozki/mrozy to zimny silnik ma podwyższone obroty (powyżej 1k) - wyczytałem, że ten typ tak ma, póki się nie nagrzeje to obroty są podwyższone. Sprawdzone i faktycznie tak jest, jak dogrzeję silnik do normalnej temperatury to obroty się uspokajają. Ale co śmieszne - podwyższone obroty na zimnym silniku występują tylko jak włączony jest nawiew.

2) klima - przed ASO było tak, że jadę autem mam włączoną klimę, gaszę silnik, wysiadam. Wracam. Odpalam auto i klima jest od razu włączona (kontrolka świeci się). Tak jakby pamiętała, że była włączona poprzednim razem.
Teraz tak nie mam. Czasami klima "pamięta", że była włączona, a czasami nie pamięta i muszę ponownie ją włączyć. Nie wiem czy to ma jakiś związek z ujemnymi temperaturami, że jak jest np. -5 to klima się nie włącza i czeka, aż jej przypomnę.

3) po co klima zimą? - do osuszania szyb, bo to dramat co w Aurisie się dzieje. Szyby parują na potęgę, przednia, boczne przednie, na tylnych niemal rosa. Xsara Picasso - tam klima zbierała parę raz dwa, ze wszystkich szyb, a kubatura spora. I co dziwne, nawet przy włączonej klimie szyby parują. Nadmuchy bezpośrednio na szybę nie pomagają, trzeba pomagać gąbką. Próbowałem też jeździć teraz z niską temperaturą nawiewu -> 18 stopni, delikatnie jakby lepiej. Nawet przy max. nadmuchu jest lipa.

Auto w środku suche. Szyby myte, suszone. Auto wietrzone regularnie podczas odkurzania itp.. Sprawdzałem czy gdzieś nie mam wilgoci, bagażnik, podszybie, pod chodnikami - nic, sucho.
W momencie kiedy uruchomię klimę wydobywa się z niej taki niemiły zapach ... byłem w ASO, twierdzą, że wszystko ok, że tak ma być bo zima, zimno itp., ale kurde szanujmy się. W 13 letniej Xsarce klima lepiej działa niż w 3-letnim Aurisie.

Dramat to jest jak są ujemne temperatury. Na szybach od wewnątrz zbiera się szron :) Zamiast skrobać szyby z zewnątrz muszę skrobać/czyścić od środka.

Gdyby ktoś mógł coś podpowiedzieć, co sprawdzić, na co zwrócić uwagę - byłbym wdzięczny. Ostatecznie pokulam się do jakiś magików od klimatyzacji samochodowych, aby mi ją przetrzepali, ale kto wie na kogo trafię, może okazać się, że pół auta do wymiany :)

Ewentualnie jeśli to nie kłopot to podajcie link jak dobrać się do filtra kabinowego to sprawdzę czy faktycznie wymienili czy tylko na papierze.

Z góry dziękuję za pomoc i miłego wieczoru życzę.

ps. autko: Toyota Auris TS 1.4 D4D 2015r.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Parowanie szyb z klimatyzacją i po wymianie filtra
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2019, 22:31:09 »
1) To logiczne, skoro grzejesz to silnik musi pracować na wyższych obrotach by nagrzać kabinę. U Siebie jak wyłącze grzanie to przy -10 jadę na elektryku, po włączeniu grzania silnik odrazu startuje i tak samo było w starym moim D4D. Obroty rosły i malały wraz z zapotrzebowaniem na ciepło. Skoro nie ma potrzeby grzania to po co ma pracować szybciej? Nie ma się czym przejmować.

2) coś napewno jest nie tak w każdym z trzech Aurisów jakie miałem wszystkie "pamiętały" że jeżdzę cały rok na AC. Po prostu. Jakoś nie chce mi się klikać kilkaset razy w roku w ten przycisk w celu zaoszczędzenia 2zł na 100km.

Co do reszty się nie wypowiem poza filtrem. Sprawdź czy jest dobrze włożony. Znajduję się pod schowkiem u pasażera (tak, ten duży)
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2019, 22:33:35 wysłana przez Stivo »

Offline aiuen

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2019, 22:38:19 »
@Stivio - dzięki za szybką odpowiedź. Rano sprawdzę filtr i być może kulnę się do innego ASO, aby sprawdzili. W Gorzowie skąd jestem krążą różne opinie o naszym ASO. Niestety, niektóre niepochlebne były prawdziwe - jak się sam przekonałem.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2019, 00:03:45 »
Na wewnętrznym obiegu powietrza, mam nadzieję, że nie jeździsz. Ale czasem klapy sterowania obiegiem zacinają się, i w brew woli jeździsz na obiegu wewnętrznym. Zrób sobie test z papierosem albo podobnym paskudztwem.
Zdaje się, że poniżej 4 stopni powietrza wlotowego klima nie pracuje.
Spalanie - Motostat.pl

Offline aiuen

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2019, 01:22:09 »
@KoMarek - :) nie na zamkniętym nie jeżdżę, klapy sprawdzone. Jak zamykam obieg to dopiero robi się ciekawie :) A z tą temperaturą powietrza wlotowego - sprawdzę, może jakieś notatki porobię przez kilka dni. Dzięki.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2019, 08:51:22 »
Przecież klima poniżej +4'C nie działa, więc możesz robić co chcesz, ale tylko dobre rozłożenie nawiewu odparuje szyby. Jak teraz jest śnieżnie i wilgotno to ciągle mam dosyć mocno nawiew na szybę, żeby nie zaparować

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2019, 09:00:00 »
Sprawdz odplyw wody z parownika klimy. Jak jest zatkany to będziesz mial wode w srodku auta i wlasnie problemy z parowaniem szyb. No zawsze moze to byc cos innego, jak np. odklejona przednia szyba albo inna dziura, ktora moze leciec woda do srodka.

Mimo wszystko sprawdz czy masz nowy filtr kabiny.  :o

Jak dla mnie to masz typowy objaw wody w srodku. Sprawdz czy dywaniki nie sa mokre, czy pod nimi jest mokre. No i odgrzybienie i UMYCIE parownika moze pomoc, przy okazji sprawdzania droznosci odplywu.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Kryminal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2019, 20:01:28 »
Nie ubywa ci płynu chłodniczego? W najgorszym przypadku podcieka nagrzewnica i dlatego mogą parować.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2019, 20:47:24 »
2) klima - przed ASO było tak, że jadę autem mam włączoną klimę, gaszę silnik, wysiadam. Wracam. Odpalam auto i klima jest od razu włączona (kontrolka świeci się). Tak jakby pamiętała, że była włączona poprzednim razem.
Teraz tak nie mam. Czasami klima "pamięta", że była włączona, a czasami nie pamięta i muszę ponownie ją włączyć.
Klima działa, jak jest na dworze -2 stopnie i cieplej. Przy temperaturach -4 i niższych powietrze jest suche i klima na ogół się nie włącza. Wszystkim steruje komputer. Dlatego klima czasem się włącza, czasem nie i nie ma sensu włączać jej ręcznie. Ja tak właśnie mam od nowości. Jeśli szyby ci parują i klima nie włącza się sama, to musisz mieć coś nie tak w układzie.

Przecież klima poniżej +4'C nie działa
Otóż to, właśnie, z tym że u mnie klima nie włącza się poniżej 0 st., chociaż jak jest w środku jakaś wilgoć to i w mróz potrafi na chwilę się włączyć ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2019, 20:50:00 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl