Autor Wątek: Zakup Aurisa z 2.0 d4d  (Przeczytany 21143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Zakup Aurisa z 2.0 d4d
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Stycznia 2019, 15:21:42 »
Jak to wysoko jak na diesla? To na jakich obrotach jeździsz dieslem jak turbina się włącza w okolicy 2000 obr.?
Strefa maksymalnego momentu w tym silniku to 1400-2800 obr. więc zakres 1800-2000 jest jak najbardziej użyteczny.  Przecież nie jeździsz cały czas machając dźwignią, zwłaszcza w zatłoczonym mieście.
Wejdź na moje zdjęcia i zobaczysz wykres przy jakich obrotach masz max. moment obrotowy, co prawda po chipie, ale on go tylko obniżył i ośmielam się powiedzieć, że chyba nigdy nie jechałeś 1,4 D4D bo przy obrotach poniżej 2000 to prawie wogóle nie jedzie. Jasne ,że po mieście nie wachluje lewarkiem, ale też nie jadę na 5 czy 6 biegu.Wibracje najczęściej objawiają się podczas mocniejszego przyspieszania pod górkę ( większe obciążenie) od 4 biegu jeśli za szybko zmienimy bieg i obroty spadną poniżej 2000.
Zgodzę się, że właśnie te 1800 obr by się przydało, ale daje tylko doraźne rozwiązanie jak unikać drżenia i że faktycznie to jest wadą tego silnika.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Stycznia 2019, 15:38:19 »
No i to jest już bardziej adekwatne 1 s, a nie 3

Zamiast się cieszyć najpierw dokładnie przeczytaj. Różnica 1 sekundy dotyczy przedziału 60-100, a nie 80-120...

Nie mam nic do silnika 1.4 i nie chcę go dyskredytować, ale irytują mnie wypowiedzi, przykładem których jest post kolegi Ma-corolla, gdzie celowo podawane są nieprawdziwe informacje celem podtrzymania czy obrony własnego idiotycznego przekonania czy punktu widzenia.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Stycznia 2019, 17:01:46 »
Z tym dokładnym przeczytaniem tyczy się też Ciebie, wracamy do pkt. wyjścia, sam sobie zaprzeczasz podajesz elastyczność ws max przyspieszenie, sam napisałeś, że nie znalazłeś danych i podałeś inny zakres prędkości, który jest bardziej adekwatny, więc w poprzednim poście to ty wprowadzasz w błąd i podajesz nieprawdziwe dane.
Jeśli chodzi natomiast o silinik, to ja go wcale nie bronie tylko podaje fakty, a jeśli miał bym możliwość to bardzo chętnie kupiłbym najnowszego Aurisa w hybrydzie 180 KM, albo jakiś mocniejszy samochód, niestety jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Stycznia 2019, 18:23:07 »
ośmielam się powiedzieć, że chyba nigdy nie jechałeś 1,4 D4D bo przy obrotach poniżej 2000 to prawie wogóle nie jedzie
Jechałem, aczkolwiek nie testowałem szczegółowo zakresów elastyczności, natomiast sporo jeździłem autami z napędem o zbliżonej charakterystyce.  Nie wiem czy "jedzie" czy "nie jedzie" ale z katalogu Toyoty wynika, że 1.4 D-4D  90 KM przy 1800 rpm na 4 biegu osiąga 59 km/h.  Ocena elastyczności 60-100 na 4 biegu to ogólnie przyjęty standard i od turbodiesla oczekiwałbym, że na czwórce z tej prędkości mogę przyspieszyć bez redukcji, nie mówię że ma to być rakieta, ale nic się nie ma prawa w silniku telepać.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Stycznia 2019, 18:28:42 »
w poprzednim poście to ty wprowadzasz w błąd i podajesz nieprawdziwe dane

Tak? To wskaż mi dokładnie miejsce, gdzie wprowadziłem Cię w błąd...?

Napisałem tak:
Dynamika 80-120:
1.4 D-4D na IV/V biegu 11,1/15,1 s.
Hybryda 8,4 s.
Widzisz tu jakiś błąd???
O jaki "inny, bardziej adekwatny zakres prędkości" Ci chodzi? Podałem 80-120 bo taki zakres jest najczęściej wykorzystywany do wyprzedzania - autobusy, ciężarówki itp. Jedyne co mogę mieć sobie do zarzucenia to to, że nie podałem jaki jest czas na III biegu przyspieszenia od 80 do 120. Niestety, tak jak wspomniałem, nie mogłem tego znaleźć.
Zamiast więc marnować swój czas na pisanie głupot, a także mój i innych na czytanie tychże głupot raz jeszcze proszę - czytaj dokładnie i ze zrozumieniem :-P 

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Stycznia 2019, 18:43:17 »
To jak kopanie się z koniem, bez sensu :wallbash:
Dalej nie rozumiesz, że porównujesz automatyczną skrzynię do manualna i czasów na jednym biegu <zalamka>
Przecież jak chce wyprzedzić ten twój, powiedzmy autobus to redukuje bieg, a nie wyprzedzam go na czwórce ,czy piątce, automat jak sama nazwa wskazuje robi to sam ,więc bez sensu jest porównanie elastyczności na danym biegu do automatu.
Tyle w temacie, dziękuję za uwagę

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Stycznia 2019, 18:44:12 »
nie podałem jaki jest czas na III biegu przyspieszenia od 80 do 120. Niestety, tak jak wspomniałem, nie mogłem tego znaleźć.
Trudno się dziwić, bo gdzieś przy 100 km/h nastąpi odcięcie zasilania...

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Stycznia 2019, 19:20:00 »
To jak kopanie się z koniem, bez sensu
Bez sensu jest jedynie to, że zarzucasz mi wprowadzanie w błąd, a potem nie potrafisz tego precyzyjnie wskazać.
Przez Ma-Corollę porównane zostały dwa Aurisy: HSD i 1.4. Pierwszy nie ma manuala, drugi automatu. Oba dają możliwość przyspieszenia od 80 do 120 w określonym czasie. Ten czas da się zmierzyć i porównać. W 1.4 musisz robić to na 4 bo na 3 raczej nie starczy obrotomierza. Ewentualnie zmienić z 3 na 4. Jeśli masz taką możliwość to zrób test i podaj czas. Porównamy go z czasem HSD. Tyle. Nikt nie każe Ci się kopać z koniem.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Stycznia 2019, 19:52:56 »
No i od początku do tego zmierzam, manual to takie zmyślne urządzenie, którym można zmieniać biegi, a nie pałować na jednym, nawiasem mówiąc da się na 3 osiągnąć 120, ale jest to bez sensu bo skończył się moment i korzystniej zmienić na 4.
Nie, nie jestem w stanie zmierzyć przyspieszenia, bo po pierwsze nie dysponuje takim sprzętem, a stoper i licznik nie są na tyle dokładne, po drugie, jak już pisałem mam zawirusowanego Aurisa i nie było by to wiarygodne.
Co mam precyzyjnie wskazać? Przecież od samego początku tłumacze Ci o co mi chodzi,a Ty wkoło swoje.Chodzi mi o to co napisałeś, hybryda przyspiesza po wciśnięciu gazu ,a w dieselu trzeba zmieniać biegi, więc jeśli podajesz elastyczność na danym biegu ,to to nie to samo co przyspieszenie. Tu nawet nie chodzi czy hybryda jest szybsza tylko różnicą jaką podajesz. Podałeś zakres 60-100 osiągalny i bez problemu mierzalny dla obu samochodów i przyznałem Ci rację, ale Ty dalej swoje.
PS. Wracając do domu zmierzyłem przyspieszenie od 60-120,miało być od 80 ,ale się walnąłem, wyszło poniżej 10 s, ale nic to nie wnosi, przy ok. 110 km/ h zmieniłem na 4 ,taka ciekawostka.

Offline slavo_s2k

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Camry 2021
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Stycznia 2019, 20:08:22 »
Może zróbmy wyścigi na 1/4 mili i po problemie , wyjdzie który szybszy :)

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Stycznia 2019, 20:20:39 »
Masz rację ja odpuszczam, nie róbmy śmietnika. Pozdrowionka dla wszystkich czytajacych :hug:

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Stycznia 2019, 21:15:53 »
Podałeś zakres 60-100
Nie podawalem takiego zakresu, od poczatku pisze o przedziale 80-120:)
Zresztą nie o to tu chodzi. Zirytował mnie Ma-corolla pisząc, że HSD przy jeździe 90km/h pali ponad 7 litrów i gorzej się zbiera niż 1.4. Podałem więc kilka liczb.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Stycznia 2019, 21:18:09 »
1,4 d-4d 12,5
odnosząc się do tego, na autocentrum dla Auriski 1FL podają 11,9s, a 2 - 12,5s. Skąd w nowszej wersji taka zwłoka?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Stycznia 2019, 21:49:34 »
Może waga i współczynnik CX?

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Lutego 2019, 22:49:25 »
Panie, jak lubisz bajki opowiadać to zapisz się do partii. Jakim cudem wychodzi Ci o 2 litry więcej niż średnia

MAM CHR hybryda i jakoś tak tyle pali pali od 6.5 do 8L/100Km na szybkiej jeździe ! więc koło 7 litrów ogółem.  7.2 L/100 mi wychodzi (za zwyczaj) !!!!!

Co do dynamiki to polecam przejechać sie pierw CHR'em i potem 1.4 D-4D 2007 to poczujesz jak ja czuje ! nie mowie o sekundach ! tylko o uczuciu jakim się ma !

P.S. kiedyś mnie wyprzedził Citroen AX 23lata starszy od CHR a ja byłem z gazem do dechy , 50-110 km/h no i chr został w tyle!!!  :wallbash: <zalamka> <kucharz>

CHR hybrid   - CX = 0.31    (kołą 225/?? 18) nie pamięntam dokładnie
Auris  07       - CX =0.29    (koła 195/65 15")

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2019, 22:56:03 wysłana przez Ma-corolla »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl