Autor Wątek: Kontrolka jazdy ekonomicznej  (Przeczytany 10419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

duszii

• Gość
Odp: Kontrolka jazdy ekonomicznej
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Października 2005, 16:09:08 »
Kolego drogi ani jedno ani drugie. Niestety nie moge zdjac "gałki" obiegu zamknietego i twartego a takze pokreteł od wentylacji. Nie wiem czy jakis duren wczesniej zainstalowal to na klej czy moze jest jakas inna metoda zdjecia tych elementow. Zakladam ze kombinerki i inne narzedzia silowe nie wchodza w gre !!!!
Konsola sie otwiera jak opisywales, musze tylko radio wyjac!.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 17:02:13 wysłana przez ayrsen »

pisk

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Października 2005, 16:53:48 »
U mnie "wichajster" od obiegu zszedł z dużym oporem w porównaniu do pokreteł, które zeszły dość lekko. Oczywiście, kombinerek nie polecam. Wszystkie 4 elementy są na wcisk, ale sam musisz wyczuć, kiedy ciągniesz za mocno, żeby ich ew. nie urwać. Radio, jeśli nie jest przykręcone wewnątrz, to wychodzi razem z konsolą. Można też wymienić te żarówki bez wyciągania konsoli, ale trzeba sciągnąć te nieszczęsne pokrętła i przy odrobinie cierpliwości i przy pomocy szczypców/pensety można je wyciągnąć przez otwory po pokrętłach.

powodzenia.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2006, 16:52:09 wysłana przez pisk »

duszii

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2005, 21:34:09 »
no dzieki, jak tylko znajde teraz troszke czasu bo z tym ostatnio trudno to sie zabiore za te swiatelka !!

Misiaczek

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Października 2005, 02:05:23 »
Witam
Jeśli chodzi o kontrolkę ECONOMY, to mogę stwierdzić, że posiadają ją te toyotki, które posiadają silniki z serii 4A-FE (1.6cm3) i 7A-FE (1.8cm3) Carina E oraz Avensis (stary model do 1999r.) ale uwaga - posiadające czujnik ubogiej mieszanki (Lean Burn) zamiast tradycyjnego czujnika tlenu (Oxygen sensor).
Rozpoznać można je po tym, że czujnik ubogiej mieszanki umieszczono w dolnej części kolektora (widoczny po otwarciu maski silnika) a nie w rurze wydechowej.  

Misiaczek
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 17:01:43 wysłana przez ayrsen »

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lutego 2006, 19:59:14 »
Jechałem ostatnio avensisem mojego znajomego i zauważyłem ze ma on obok obrotomierza kontrolkę jazdy ekonomicznej. Mam taki sam model jak jego tzn. ave 2.0 z 2000 roku , wersja sol+ i  u mnie czegos takiego nie ma.....chyba ze bylo ,ale przepalila sie zaróweczka. ?? Moze ktos mi odpowiedziec czy kazda wersja silnikowa w ave przed liftingiem miala kontrolke jazdy ekonomicznej.
pozdrawiam

Piotrek24

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Marca 2006, 12:02:04 »
Mam Avensisa z 2000r, silnik 1.6 i problem jest podobny. W instrukcji znalazłem że taka kontrolka jest ale u mnie również nie działa. Może jest przepalona. Jak sie tylko zrobi ciepło to rozbiore licznik i sprawdze.

Avensis

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Marca 2006, 15:51:07 »
w mojej Ave 2.0 D4 z 2001 (wersja podobno najbogatsza) tez niby ta lampka jest ale ja nigdy nie zauwazylem jej istnienia. Ten temat juz kiedys byl poruszony ale skonczyl sie niczym wiec moze teraz ktos kumaty odpowie jak to jest z ta lampka. I z podgrzewaniem siedzien...

dajoda

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Maja 2006, 11:06:15 »
Czy ta kontrolka znajduje się również w dieslach?
U mnie nic się nie świeci, a w instrukcji nie ma podziału na wersje silnikowe.
Mam Ave TD 1998 wer. sol.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Maja 2006, 16:43:01 »
mam tę samą wersję co Ty i u mnie też się nie świeci, z tgo co się orientuję występuje tylko w wersji benzyna
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 17:07:22 wysłana przez ayrsen »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Maja 2006, 17:09:50 »
Wg mojej wiedzy, jest (a raczej było) dokładnie tak, jak napisał Misiaczek (dawno temu - bo 17-10-2005):
Witam
Jeśli chodzi o kontrolkę ECONOMY, to mogę stwierdzić, że posiadają ją te toyotki, które posiadają silniki z serii 4A-FE (1.6cm3) i 7A-FE (1.8cm3) Carina E oraz Avensis (stary model do 1999r.) ale uwaga - posiadające czujnik ubogiej mieszanki (Lean Burn) zamiast tradycyjnego czujnika tlenu (Oxygen sensor).Rozpoznać można je po tym, że czujnik ubogiej mieszanki umieszczono w dolnej części kolektora (widoczny po otwarciu maski silnika) a nie w rurze wydechowej.

Misiaczek
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2006, 17:11:54 wysłana przez ayrsen »

richat

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Listopada 2006, 17:50:31 »
doczytałem sie w instrukcji ze jest jakaś kontrolka jazdy ekonomicznej, ma ona być koloru zielonego z napisem "ekono" u mnie nigdy cos takiego nie świeciło się, byc może ze spaliła sie żarówka, czy komus to działa w dieslu 116KM model z 2000r przed zmianami ( face lifting, comp ) bo nie chcę niepotrzebnie rozbierac deski

arczic

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Listopada 2006, 17:53:18 »
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2006, 18:04:30 wysłana przez ayrsen »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl