Autor Wątek: Podłokietnik  (Przeczytany 6105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b.kamola

• Prawie Toyot
Podłokietnik
« dnia: 07 Lutego 2019, 11:55:25 »
Hej,
szukam informacji o możliwości wymiany tunelu środkowego na inny z podłokietnikiem. Wyszukiwarka nie pokazuje mi żadnych wyników stąd zakładam wątek.
Czy ktoś zmieniał na inny np. od Toyoty Verso albo innego modelu auta i da się to zrobić?

Offline jeferson21

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podłokietnik
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2019, 22:01:24 »
Jeśli chodzi o likwidację tych dwóch śmiesznych pseudo podłokietników to ja zrobiłem coś takiego.
Odkręciłem je, a do tunelu środkowego kupiłem 1 duży (można dostać za ok 150zl na portalach aukcyjnych dedykowane do corolli Verso)
Jeżdżę już tak prawie 3 lata i sprawdza się więc mogę polecić
Pozdrawiam

Offline Rafal87xc

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2019, 22:56:42 »
dlaczego "śmiesznych pseudo podłokietnikow" ? ja się do nich tak przyzwycziłem że nie wyobrażam sobie ich braku, co zmieni jeden duży? bo nie miałem okazji korzystać z innych.

Offline Czarli Camry

• Toyot Leżący
  • *
    • KOKA...
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2019, 17:17:31 »
Śmieszne są, to fakt - ja swojego w ogóle nie używam, a pasażera mam opuszczony i tam swą niedźwiedzią łapę trzymam... :D
Czarli (pracuję z klawiszami... na akord)

Offline b.kamola

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2019, 07:48:46 »
Myślę, właśnie o zdjęciu tych 2 fabrycznych i założeniu jednego, dedykowanego. Nie jestem w stanie utrzymać łokcia/ręki na tym fabrycznym, bo łokieć co chwilę spada...no masakra jeśli chodzi o komfort zmiany biegów. Kierownicę mogę trzymać mając łokieć na podłokietniku, ale jeżdżąc w mieście, w korkach, ciągle "wiosłuję" drążkiem zmiany biegów, wiec potrzebuję podłokietnik centralny. Niestety moje doświadczenia z takimi dokładanymi niefabrycznymi/nieorginalnymi podłokietnikami są złe... jeden połamałem, a przy drugim bardzo uważałem i w zasadzie nie dało się o niego oprzeć przy wsiadaniu - tylko leżenie ręki bez większego nacisku...
W autach w których miałem albo dokładałem oryginalne/fabryczne podłokietniki można było stawać na nie przechodząc między przodem a tyłem auta (nie pytajcie dlaczego:))
Do Verso sprawdzałem że są 2 typy/producentów podłokietników i jeden z nich wydaje się być tak zaprojektowany, że powinien wytrzymać większą siłę nacisku: http://tuning-24.pl/pl/p/Podlokietnik-dedykowany-Toyota-Corolla-Verso-II/194 tylko wygląda jak sedes :P
Mimo wszystko chyba założę i sprawdzę jak z tym się jeździ ;)

Offline jeferson21

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2019, 23:35:56 »
No właśnie chodzi o to że łokieć nie mieści się i często spada.
Choć mój znajomy nie zamieniłby ich na nic innego - kwesta gustu.
Ja wstawiłem 1 centralny i jestem bardzo zadowolony.
Nie bardzo umiem wrzucić tu zdjęcia ale wygląda naprawdę przyzwoicie.
Pozdrawiam

Offline Verso08

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2019, 19:11:15 »
Witam, jakim kluczem odkręcę podłokietnik?

Offline b.kamola

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2019, 11:18:29 »
Verso08,
wczoraj próbowałem odkręcić i nie mogłem od strony pasażera - mam wrażenie jakby tam był klucz 13,5 ;) 13 za mała, na 14 luzy. Niby udało mi się odkręcić podłokietnik kierowcy, ale co z tego jak na fotelu pasażera śruba się chyba zapiekła i ta 14 "przeskakuje" mi...
Możliwe, żeby do podłokietników Toyota wymyśliła dedykowany klucz, czy po prostu mam *ujową 14 i dlatego się ślizga?

Póki co podłokietnik czeka na przykręcenie... choć przyznam, że spodziewałem się lepszego wykonania i spasowania. Szczególnie mam zastrzeżenia do nóżki - w Corolla Verso 2, do której wg. opisu jest dedykowana, w rzeczywistości nie pasuje tak idealnie. Nóżka podłokietnika jest całkowicie prosta/pozioma, a podłokietnik jest delikatnie profilowany - najpierw prosty, a potem pochyły - więc podłokietnik albo będzie "prosty", ale wtedy robi się wyraźna dziura pomiędzy nóżką podłokietnika i tunelem, albo "pochylony" co pogarsza komfort (i pewnie coś podłożę między nóżkę, a podnoszony schowek), ale z przodu lepiej jest spasowane i nie powoduje, że od razu widać, że to dokładany podłokietnik.
Pomijam już różnicę kolorów tunelu i podłokietnika i to, że siedząc z tyłu bardzo widać, że jest to "nakładka" na ori tunel.

Aż mierząc wczoraj - i nie mogąc odkręcić lewego podłokietnika - zastanawiałem się, czy warto... bo kolejny problem do ogarnięcia, to zamaskowanie braku podłokietników oryginalnych i wystający bolec. (najprościej wymienić fotele na takie bez podłokietnika, ale to kolejna operacja i wydana kasa...)

Offline Robertinho1985

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Grudnia 2023, 15:08:49 »
Mimo wszystko chyba założę i sprawdzę jak z tym się jeździ
Cześć i jak sprawuje się ten podłokietnik?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl